Haberler

Urartu Takı Koleksiyonu Sanatseverlerle Buluşuyor

Güncelleme:

Rezan Has Müzesi'nin Urartu dönemine ait takı ve kemerlerden oluşan 1.100 parçalı özel koleksiyonu, Urartu Takı Koleksiyonu Sergisi'nde tüm tarih ve sanat tutkunları ile buluştu.

Urartu dönemi takılara ait en kapsamlı sergi olan Rezan Has Müzesi Urartu Takı Koleksiyonu Sergisi 31 Temmuz 2015 tarihine kadar Rezan Has Müzesi'nde yer alacak.


Urartu kültüründe yüzyıllar boyunca toplumsal statüyü belirleyen en önemli unsurların başında gelen, beğenilme, gösteriş gibi insani duyguları yansıtan takı ve kemerleri kapsayan, Türkiye'nin en kapsamlı koleksiyonlarından biri olan Rezan Has Müzesi Urartu Takı Koleksiyonu çok özel bir sergi ile sanatseverlerle buluşuyor.

Bank of America Merrill Lynch'in küresel ölçekli Sanatı Koruma Projesi kapsamında destek verdiği Rezan Has Müzesi Urartu Takı Koleksiyonunun restorasyon ve konservasyon projesi ile yaklaşık 1.100 eserin onarım ve bakımı gerçekleştirildi.

Doğu Anadolu'ya özgü bir uygarlık olan Urartu Krallığı'na ait takıların yer aldığı sergide; M.Ö. 8. ve 7. yüzyıl'a ait iğneler, yüzükler, küpeler, bilezikler, fibulalar, kemer parçaları, adak levhaları, pazıbentler, boyunluklar, kolyeler, saç spiralleri, pektoral ve bütün bunların yanı sıra, 74 adet kemer bulunuyor.

Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Bank of America Merrill Lynch Türkiye Hazine Satıştan Sorumlu Müdür Ebru Draman, Rezan Has Müzesi Danışma Kurulu Başkanı Ahu Has ve Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu düzenledikleri basın toplantısı ile sergiyi tanıttı.

Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, Kadir Has Üniversitesi'nin sadece eğitim alanında değil, kültür ve sanat alanlarında da öncü olduğunu belirterek; "Neolitik'ten Selçuklu'ya uzanan geniş bir arkeolojik eser koleksiyonuna sahip olan Rezan Has Müzemiz, geçen yıl Bank of America Merrill Lynch'in katkılarıyla; koleksiyonunda yer alan 1000'in üzerinde Urartu dönemi takılarının restorasyon ve konservasyon çalışmalarını gerçekleştirdi. Metropolitan, Louvre, Hermitage, British Museum gibi dünya çapındaki müzelerle aynı projeye seçilmiş olmak, bizler için gurur kaynağıdır. Bugün burada, müzemizin Urartu Takı Koleksiyonu sergisini sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz." dedi.

Prof. Dr. Mustafa Aydın basın toplantısında yaptığı konuşmada, Kadir Has Üniversitesi ve Rezan Has Müzesi'nin öncelikle binaları ve dayandıkları tarihleri ile önemli bir mirası temsil ettiğini belirtti. Üniversite olarak sanat ve tarih konusunda bugüne kadar üstlenilen misyon ile çok önemli sergilere ev sahipliği yapıldığının altını çizen Aydın; "Rezan Has Müzesi bugüne kadar açtığı sergiler ile dünya çapında eserlere ve kültürel çalışmalara ev sahipliği yaptı. Ancak bugün çok özel bir sergiyi sanatseverlerle buluşturuyor. Urartu Takı Koleksiyonu, Rezan Has Müzesi'nin kendi koleksiyonu olması bakımından; bugüne kadar açılan sergiler içinde farklı bir yere sahip. Bugün Urartu kültürüne ait çok önemli bir kapının aralandığını göreceksiniz."

Bank of America Merrill Lynch Türkiye Hazine Satıştan Sorumlu Müdürü Ebru Draman da "Şirketimiz 8 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteriyor ve ülke mirasını koruma konusunda da kararlı bir şekilde çalışıyor. Tarihi kalıntıların korunması kapsamında, bu antik medeniyetin öyküsünü anlatma sürecinde Rezan Has Müzesi ile birlikte çalışmaktan gurur duyuyoruz. Sanatın insanları eğitecek, onlara esin kaynağı olacak ve yaşamları değiştirecek güçlü bir araç olduğuna inanıyoruz. Bu olağanüstü Urartu takı koleksiyonunun şimdi ve önümüzdeki yıllarda beğeniyle ziyaret edileceğini umuyoruz" dedi.

Toplantıda sergiyi tanıtan Ahu Has, "2007 yılından bu yana aktif müzecilik anlayışı doğrultusunda özgün sergiler ve kültürel etkinlikler düzenleyen Rezan Has Müzesi Koleksiyonu'na 2009 yılında dâhil olan Urartu Dönemi Takı Koleksiyonumuzu sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Müzemiz koleksiyonunda yer alan; Anadolu'da 250 yıl hüküm süren Urartu uygarlığına ait eserleri korumak ve gelecek nesillere en az bugünkü kondisyonunda emanet etmek bizim en önemli görevimiz. Elden ele geçecek bu hazineler hakkında yapılacak her yeni araştırma geçmişimize olduğu kadar geleceğimize de ışık tutacaktır" dedi.


Rezan Has Müzesi Koleksiyonu'ndan Urartu Takıları

Türkiye'nin en kapsamlı Urartu dönemi koleksiyonlarından biri olan Rezan Has Müzesi koleksiyonu yaklaşık 1.100 eserden oluşuyor. Anadolu'ya ait bir uygarlık olan Urartu Krallığı, topraklarındaki zengin maden yatakları sayesinde tunç, altın, gümüş ve demiri üstün bir sanatsallıkta işlemiş; kemer, kolye, bilezik, pazıbent=kolçak, boyunluk, pektoral, iğne, fibula, yüzük gibi objeleri hem takı olarak kullanmış hem de dinsel öğeler yüklemişlerdir.

Koleksiyonda bulunan kemerler üzerinde kullanılan bazı figürlü, geometrik ve bitkisel bezemeler, Urartu sanatı açısından yeni unsurlar sergilemektedir. Bu da Urartulu ustaların zengin düşünce yapısını yansıtmakta ve özellikle ikonografik açıdan, çağdaşı uygarlıklarla mukayese edilmez derecede üstün olduklarını göstermektedir.

Bezemeli kemerler, Urartu resim sanatının zengin sahnelerini, döneminin estetik değerlerini, sosyal yaşamı, sınıf farklarını ve kemerlerin dini işlevini yansıtması açısından önemli veriler içeriyor.

Urartuların kurdukları başarılı sistem, devletin yaklaşık 250 yıl ayakta kalmasını sağlamıştır. Bu süre içerisinde devlet kademelerinde çalışan görevlilerin statülerini belirlemede ne tür sembollerin kullanıldığını kesin olarak bilinmemektedir. Ancak kemerlerin bu anlamda giysi ve diğer takılarla birlikte önemli bir role sahip olduğu düşünülmektedir. Urartu toplumu tarafından yaygın bir şekilde kullanılan metal kemerler üzerlerindeki dinsel içerikli konular, muhtemelen kemeri taşıyan kişileri kötülüklere karşı koruması, cesaret ve güç vermesi inancıyla işlenmiştir.

Bank of America Merrill Lynch'den Kurumsal Sorumluluk

Ekonomik ve sosyal sorunlara çözümler geliştirmek, Bank of America Merrill Lynch'in sorumluluk platformunun temelini oluşturmaktadır. Dünyada 90'ı aşkın ülkede, çalışanları, müşterileri ve paydaşları ile işbirliği içerisinde, finansal yaşamları kolaylaştırmak için çalışmaktadır. Sorumluluk sahibi iş uygulamaları, çevresel sürdürülebilirlik, eğitim ve istihdam programları ile yerel topluluklara sağlanan fırsatların arttırılması ve küresel liderlik gelişimi konuları, odak noktasını oluşturmaktadır. Çeşitliliğin bizi daha güçlü kıldığını ve paydaşlarımıza daha iyi hizmet vermemizi sağladığını biliyor, insan gücümüze ve farklılıklarımıza değer veriyoruz. Akıl sermayemizden yararlanmak, bilgi paylaşımında bulunmak ve yaratıcı çözümler geliştirmek suretiyle, olumlu bir değişime giden yolu açacak fırsatlar yaratıyoruz. Daha fazla bilgi için www.bankofamerica.com/about adresini ziyaret edebilir ya da Twitter'da @BofAML'i takip edebilirsiniz.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Aydın Merrill Lynch Türkiye Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İhsan Anlı kimdir? Müge Anlı'nın babası İhsan Anlı yaşıyor mu, kaç yaşında? Yeni Renault Duster ne kadar? Renault Duster Bursa'da mı üretilecek? Yeni Renault Duster özellikleri! Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot verir? Koton Mağazacılık Tekstil halka arz kaç lot dağıtılacak? Survivor All Star'da talihsiz kaza! Nefise'nin sağlık durumu nasıl? Olay ne? ÇAYKUR İŞÇİ ALIMI 2024 NE ZAMAN? Çaykur işçi alımı başvuruları ne zaman? Başvuru şartları ne? #9749 KOTON HALKA ARZ | Koton halka arza açıldı mı? Koton katılım endeksine uygun mu? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title