Haberler

Unutkanlığı Notalarla Yenmeye Çalışıyorlar

Antalya Mesleki Eğitim ve Sanat Toplulukları Merkezi'nde (MEST) "Alzheimera Karşı Şifalı Notalar Projesi" kapsamında nota öğrenerek şarkı, türkü söyleyen ileri yaştaki katılımcılar, bu sayede bazı unutkanlıkların önüne geçmeye çalışıyor.

ORHAN KUZU - Antalya Mesleki Eğitim ve Sanat Toplulukları Merkezi'nde (MEST) "Alzheimera Karşı Şifalı Notalar Projesi" kapsamında nota öğrenerek şarkı, türkü söyleyen ileri yaştaki katılımcılar, bu sayede bazı unutkanlıkların önüne geçmeye çalışıyor.

Muratpaşa Belediyesine bağlı faaliyet gösteren MEST'te hayata geçirilen "Alzheimera Karşı Şifalı Notalar Projesi" çerçevesindeki kurslar, özellikle 50 yaş üstü kişiler tarafından yoğun ilgi görüyor. 6 farklı sınıfta 120 kişinin nota öğrenip şarkı ve türküler söylediği kursta katılımcılar, hem eğlenceli zaman geçiriyor hem de müziğin tedavi edici yönünün olduğu inancıyla şifa bulmaya çalışıyor.

Projeyle ilgili AA muhabirine açıklama yapan Muratpaşa Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Sorumlusu İlke Türkdoğan, müziğin dünya genelinde alzaymır hastalarının tedavisinde kullanıldığını söyledi.

Selçuklu ve Osmanlı döneminde medreselerde yaşlıların ve akıl hastalarının tedavisi için müzik kullanıldığını hatırlatan Türkdoğan, şöyle dedi:

"Burada nota eğitimi vermeyi hastalara önleyici hekimlik olarak değerlendiriyoruz. 50 yaş üstü kişilere nota öğretiyoruz ve onların hafızalarının güçlü kalmasını sağlıyoruz. Normalde bulmaca çözmeyi ve kitap okumayı tavsiye ederler. Biz de nota eğitimi vererek bir dil öğretmiş oluyoruz. Nota öğrendikten sonra korolarda şarkı söylüyorlar. Sosyalleşmelerini devam ettiriyorlar. Onlara konserler verdirtiyoruz. Sahneye çıkınca motive oluyorlar."

"Nota öğreterek onları müziğe yöneltiyoruz"

Türkdoğan, araştırmalarında alzaymır ya da unutkanlıkla ilgili notanın ciddi bir katkı sağladığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bir ablamız Amerika'daki doktor olan bir çocuğunun ona 'Anne sen ne yapıyorsun? Artık çocuklarının ve torunlarının isimlerini unutmuyorsun' demiş. O da 'Nota öğreniyorum' demiş. Çocuk 'Anne ne yapıyorsan ona devam et' demiş. İnsanlar anahtarlarını unutmadıklarını ve daha iyi iletişim kurduklarını söylüyorlar. Onları evlerinden sanat için çıkarıyoruz. Nota öğreterek onları müziğe yöneltiyoruz."

Sağlık Bakanlığına müziğin tedavi edici yönüyle ilgili akademisyenlerce verilen raporun kabul edildiğini dile getiren Türkdoğan, "Artık müzik hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Nota öğrenmek bizim yaptığımız araştırmalarda ve dünyada yapılan araştırmalarda unutkanlık ile alzaymıra karşı önleyici hekimlik olduğu kabul ediliyor." diye konuştu.

"Buraya başladıktan sonra hayatımda çok güzel değişiklikler oldu"

Kurslarda nota eğitimi alan Nermin Albayrak da eğitimlere dönem başından bu yana geldiğini anlattı. Kursları çok güzel bir ortam olduğu için tercih ettiğini vurgulayan Albayrak, "Buraya başladıktan sonra hayatımda çok güzel değişiklikler oldu. En azından türküleri mutfaktan çıkardık. Daha doğru yani nota ile okumaya başladık. Burada yeni arkadaşlıklar edindim. Buradaki ortam çok güzel. Oldukça güzel vakit geçiriyoruz." dedi.

"Daha dikkatli olmaya başladım"

Sınıfın tek erkek kursiyeri 58 yaşındaki Abutalip Boğa da müziğin hayatının bir parçası olduğunu, kursta notaları tanımaya çalıştıklarını ifade ederek, "Burada unutmama veya daha erken hatırlama alışkanlığı kazandım. Daha dikkatli olmaya başladım. Unutkanlıkların daha da azaldığını fark ettim. Anahtarım cebimde mi, değil mi? Tüpü kapattım mı, kapatmadım mı? Elektrik lambasını kapattım mı, kapatmadım mı? gibi şeyler daha azalmaya başladı. Daha fazla insan tanımaya başladım. Yeni bir çevrem oluştu. Gençlerden emeklilere kadar herkesi bu gibi yerlere katılmalarını istiyorum. En azından kahve köşelerinde değerlendireceğine böyle yerlerde değerlendirseler daha iyi olur." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Muratpaşa Selçuklu Antalya Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title