Haberler

Ünlü Şair Fatma Aras, Kastamonu'ya Geldi

İzmir’de ikamet eden ünlü şair Fatma Aras, Kastamonu’yu ziyaret ederek, yeni kitabını tanıttı.

İzmir'de ikamet eden ünlü şair Fatma Aras, Kastamonu'yu ziyaret ederek, yeni kitabını tanıttı.

Aslen Iğdır doğumlu olan ve İzmir'de ikamet eden ünlü şair Fatma Aras, 'Saklıyım' ve 'Göğe Azalan Kuşlar' şiir kitaplarıyla tüm Türkiye'nin bir anda dikkatlerini üzerine çekmeyi başardı. Son kitabı 'Turna Ağıtı'yla hayata dair mektuplarını kaleme alan Fatma Aras, kitabının tanıtımı için Kastamonu'ya gelerek, sevenlerinin kitabını imzaladı.

Yazdığı birçok şiiri Türkü olarak seslendirilen Fatma Aras'ın Kastamonu'da tarihi ve turistik mekanları da gezmeyi ihmal etmedi. Kastamonu'da bulunduğu süre zarfında şehri gezme imkanı bulduğunu belirten Fatma Aras, Kastamonu'yu çok beğendiğini ve buram buram tarih koktuğunu söyledi.

Kastamonu'nun kahramanlıklarla dolu bir şehir olduğuna dikkat çeken Fatma Aras, son kitabı 'Turna Ağıtı'nı burada tanıtmaktan ve bu şehirde bulunmaktan son derece mutlu olduğunu kaydetti.

Gerçek hayatta yaşadıklarını 'Saklıyım' isimli kitabında şiirlere döktüğünü vurgulayan Fatma Aras, bu kitapta aşk ve sevgi üzerine yazdığı birçok şiirinin bestelendiğini ve bundan dolayı da çok mutlu olduğunu kaydetti.

Fatma Aras, sözü kendisine ait olan 'Ömür Bitiyor' isimli şiirini Kültür ve Turizm Bakanlığı ses sanatçısı Gökhan Temur tarafından bestelendiğini kaydetti.

"SEVGİLİYE KAVUŞAMAMANIN ACISINI, OKURLARA DİZELERLE AKTARDIM"

Kendisinin halk şiirleriyle büyümüş bir kişi olduğunu söyleyen Fatma Aras, "Halk şiirinin olanaklarından yola çıkarak 2008 yılında "Saklıyım" isimli ilk kitabımı yazdım. Kitabımda, sevgiliye kavuşamamanın acısını okurlara dizelerle aktardım. Saklıyım'dan sonra modern şiire yöneldim ve Göğü Azalan Kuşlar adlı kitabımı yine Etki/Dize Yayınları'ndan 2012'de yayınladım. Göğü Azalan Kuşlar da bireysel ve toplumsal sorunların, sevinçlerin oluşturduğu şiirleri okurlarla buluşturdum. Anne ve baba özlemi, iletişimsizlik, Türk, Kürt, Ermeniler arasında yaşanan güzel iletişimin gerilime dönüşmesi ve doğup büyüdüğüm Iğdır gibi konuları dizelerime aktardım" dedi.

"HAYATI YAŞANILIR KILMANIN YOLLARINI DİZLERİMDE ARALIYORUM"

Şiirlerinde Anadolu'daki töre ilişkileri ve bu ilişkiler içinde ezilen kadınlara sıkça rastlamanın mümkün olduğunu belirten Fatma Aras, "Bu karşılaşmaya değindiğimizde özlemler de karşımızsa çıkıyor. Özlemler, şiirimin temel taşı. Geçmişe, doğduğum yere, yaşadığım toprağa, sevgiliye, babaya, anneye, özgürlüğe, barışa giderek artan bu özlemlerimle, hayatı yaşanılır kılmanın yollarını dizlerimde aralıyorum" diye konuştu.

"KEŞKE DİL USTALARIYLA SOHBET ETME ŞANSIM OLSAYDI"

Gönlünü şiire kaptırdığını ve şiir yazmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Fatma Aras, "Keşke yolum erken bir dönem usta şairlerin yoluna düşseydi. Ustaların şiirleriyle daha uzun sohbet şansım olacaktı. Oysa Karacaoğlan'a çeşme başında bir bardak su vermek isterdim. Ağrı'da, Bolu dağlarından yükselen Köroğlu'nun sesinin duymak isterdim. Dadaloğlu, bir güvendir Çukurova'da. Cemal Süreya'nın, dediği gibi Yunus Emre süt dişiydi Türkçe'nin. Sonra, Nazım Hikmet, Orhan Veli, Edip Cansever, Turgut Uyar, Cemal Süreya, ilhan Berk. Daha nice dil ustalarının bir uzantısıyım. Keşke onlarla aynı çağda yaşamış olsaydım. Keşke sohbet etme şansım olsaydı" şeklinde konuştu.

"ÖZLE KABUK GİBİYDİK HAYATIN AKIŞINDA"

Şiirle arasının çok iyi olduğunu ve şiirin yaşamındaki yerinin büyük önem taşıdığını aktaran Fatma Aras, şöyle konuştu: "Sevgili şiir, daha çocuk yaşımda, seninle içli dışlı bir dost gibi beraber yürüdük, karanlık sularda kulaç attık, en acı olaylarda aramızda engel yoktu; engel açan bahar çiçeklerini ayazın vurduğu gibi biz de yaşanması gereken şeyleri seninle paylaşıyordum. Birbirimizin üstünde egemenlik kurma gibi bir lüksümüz de yoktu. Senin bilgine ulaşamadığım o yıllar, ben ne desem sen benim anladığım kadarını gösteriyorsun. Her sayfada daha iyi olmalısın diye hep gözlerime yağdın. Hatırlarsın, doğduğum topraklardan, annemden, babamdan ayrılıp İzmir'e seninle gitmiştim. Anasız, babasız sabahlara kadar hıçkırdığımda, sözlerimi duygularla tetikleyip yorgan ettin üstüme. Kanımda orman yanarken gerginliğine avuttun. Özle kabuk gibiydik hayatın akışında"

"Günümüzde mektuplar, suya yazılan adres gibidir" diyen ünlü şair Fatma Aras, son kitabı 'Turna Ağıtı'nı mektuplardan yazdığını ifade ederek, "En büyük hesaplaşmayı hayatla yaşıyorum. Hem bireysel, hem de toplumsal anlamda. Kendi yaşadıklarımdan yola çıkıyorum, yakın tarihi de dizelere aktarmaya çalışıyorum" ifadelerini kullandı.

FATMA ARAS, KASTAMONU BASINIYLA BİR ARAYA GELDİ

Kastamonu'da görev yapan basın mensuplarıyla da Çadır Kafe Türkü Evinde bir araya gelen Fatma Aras, ilk kitabı olan ve gerçek hayatta yaşadıklarını konu edinen 'Saklıyım' isimli kitabının ayrıntılarını paylaştı. Saz eşliğinde söylenen Türkülerde duygulu anlar yaşayan Fatma Aras, kendisine gösterilen ilgi ve alakadan dolayı basın mensuplarına teşekkür ederek, en yakın zamanda Kastamonu'ya bir daha gelmek istediğini kaydetti. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kastamonu Türkiye Iğdır İzmir Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title