Haberler

Üniversitemizde "Necip Fazıl Kısakürek'i Anma ve Anlama" Adlı Panel Düzenlendi

Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde, "Necip Fazıl Kısakürek'i Anma ve Anlama" adlı panel düzenlendi.

Panele; Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Koruk, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Kadayıfçı, çok sayıda akademik ve idari personel ile öğrenci katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Koruk, "Yüzyılımızın başında 1904 yılında yine bir 26 Mayıs sabahı üstat Necip Fazıl Kısakürek doğmuştu. 25 Mayıs 1983'te ise onu kaybettik. Doğumunun 107, ölümünün ise 28'inci yılında onu anma ve anlamak için burada sizlerle birlikteyiz. Yaşadığı dönemler Türkiye'miz için, Türk milleti için çok ciddi çalkantıların yaşandığı dönemdir" diye konuştu.

Necip Fazıl Kısakürek'in hayatının mücadeleler içinde geçtiğini belirten Prof. Dr. Koruk, "Türk Milletinin ve özellikle Türk Gençliğinin kimliği, milli benliği ve tarihsel hafızasını canlı tutmak için mücadeleler vermiştir. Yazdığı meşhur çile kitabına özdeşleşmiş bir çileli hayat yaşamıştır. Ümit edilir ki aşılması zor surlarda aşmış olduğu mukaddes gediği biz bu vesileyle daha iyi anlarız. Ruhu şad mekanı cennet olsun. Büyük üstadı anlamak ve anmak adına bizlerle birlikte olduğunuz için teşekkür ediyorum" ifadesinde bulundu.

Tanınmış edebiyatçıları tanıtmak için böyle bir program düzenlediklerini belirten Türkiye Yazarlar Birliği Gaziantep Şube Başkanı Hanifi Akın, "Necip Fazıl üstadının ölüm yıldönümünde bir arada bulunmaktayız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Panele; Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Şair Mehmet Doğan, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ağır, Şair Osman Özbahçe ve Dr. Ertuğrul İlker Gülşen konuşmacı olarak katıldı.

Necip Fazıl'da fikir ve hareket hakkında bilgi veren Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Şair Mehmet Doğan, Necip Fazıl'ın yirmili yaşlarda büyük şair olarak şöhret kazandığını ifade etti. Doğan, onun döneminde Türk şiirinin sosyal alan malzemesi haline geldiğini belirtti.

Necip Fazıl'ın şiirlerinde modernizm izlerini anlatan Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ağır, Necip Fazıl'ın şiir bilincinin oluşmasında, modern Türk şiirinin oluşmasında çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Modernizm dendiğinde, klasik dönem eserlerinin tersine okurla yazar arasındaki yüzlerce yıllık alışılmış bağın kopmasının akla geldiğine dikkat çekti.

Necip Fazıl'ın Türk şiirindeki önemine değinen Şair Osman Özbahçe, hem cumhuriyetin kuruluş yılı itibariyle hece şiiri bağlamında, hem de cumhuriyet dönemi hece şiiri bağlamında merkeze alınması gereken şairin Necip Fazıl olduğunu söyledi. Özbahçe, Necip Fazıl'dan sonraki dönemlerde onunla kıyaslanabilecek bir hece şairinin çıkmadığını belirtti.

Necip Fazıl Kısakürek'in temel prensiplerini anlatan Dr. Ertuğrul İlker Gülşen, Necip Fazıl'ın dokuz prensibi olduğunu belirtti. Gülşen, Necip Fazıl'ın her şeyin aslının ruhta olduğuna ve varoluşun da ruhtan başladığına inandığını söyledi.

Panelde İsmail Hakkı Korkmaz tarafından ise Necip Fazıl Kısakürek'in şiirleri okundu.

Panelin sonrasında, Gaziantep'te kültür ve sanatın gelişmesinde gösteriş oldukları üstün başarıdan dolayı Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Koruk tarafından, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ağır'a, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Şair Mehmet Doğan tarafından, Gaziantep İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz'a, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın tarafından ise Dr. Ertuğrul İlker Gülşen'e plaket takdim edildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Eğitim Güncel Haberler

Ağırlaştırılmış müebbetle yargılanacağını öğrenince cezaevinde intihar etti

Ağırlaştırılmış müebbetle yargılanacağını öğrenince cezaevinde intihar etti

Bahçeli: Ülkü Ocakları ve MHP'ye ithamlar ayağımızın altındadır, zayıf anımızı kollayanlar hüsrana uğrayacak

Bahçeli: Ülkü Ocakları ve MHP'ye ithamlar ayağımızın altındadır, zayıf anımızı kollayanlar hüsrana uğrayacak

Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel çalışanları tarafından dövüldü

Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel çalışanları tarafından dövüldü

Tebliğ yapanlara vatandaştan tepki: Namazdan milleti soğuttunuz, defolun

Tebliğ yapanlara vatandaştan tepki: Namazdan milleti soğuttunuz, defolun

title