Haberler

Üniversite Öğrencileri "Formula" Aracı Üretti

"Formula" aracı üretti.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nden 15 kişilik ekip, tamamen öğrenciler tarafından tasarlanan

"Formula" aracı üretti. Test sürüşleri yapılan aracın, İngiltere'de düzenlenecek "Formula Student 2012"de yarışacağı bildirildi.

Öğrencilerin kurduğu "Uludağ Racing" takımının danışman hocalar ile sponsorların desteğiyle 2 yılda üretimini gerçekleştirdiği ve "UR01" kod adı verilen Formula aracı, UÜ Görükle Yerleşkesi'ndeki Otomotiv Mühendisliği Bölümü'nde basına tanıtıldı.

"Uludağ Racing" takım lideri İlhan Yunus, burada yaptığı konuşmada, 2010 yılında arkadaşlarıyla "Formula Student" yarışmasına katılmak amacıyla hazırlıklara başladıklarını söyledi.

Yunus, bu çok uzun ve zorlu bir sürecin üstesinden gelerek ilk defa Türk öğrencilerinin tasarımı olan bir Formula aracını "Formula 1" pistinde yarıştırmanın mutluluğunu yaşayacaklarını ifade ederek, araçlarının, 11-15 Temmuz tarihleri arasında ünlü Formula pisti "Silverstone"da boy göstereceğini, başarılı bir dereceyle Türkiye'yi, Bursa'yı ve üniversitelerini temsil edeceklerini kaydetti.

Bu yola 8 kişiyle çıktıklarını, 2012 yılında 7 kişinin daha ekibe katıldığını ve toplam 15 kişilik bir kadroyla aracın tasarımını tamamladıklarını anlatan Yunus, aracın teknik özelliklerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Motor olarak Honda CBR 600 RR motosiklet motorunu kullandık. İçten yanmalı, 4 zamanlı 4 silindirli bir motor. Çok güçlü, 118 beygir gücünde. Sıfırdan 100'e 3,4 saniye gibi kısa sürede çıkabiliyor. Gerçekten kullanması zevkli, ama bir o kadar da tehlikeli. Tabii ki bizim tasarımımızda güvenlik en iyi derecede, sürücümüzü de Ceyhan'ı da koruyacak bir araç tasarladık."

Yunus, pilotlarının bir bayan olduğuna da değinerek, "Bir bayan pilot olması da bizim açımızdan çok iyi oldu" dedi.

Aracın yaklaşık 30 bin dolara mal olduğunu kaydeden Yunus, "Fakat bu 30 bin dolarlık ücretin minimize edilmesi bizim açımızdan çok önemliydi. Bazı parçaların yurt dışı menşeili olması, bu tasarımlarımızı kendimizin imal etmesi noktasına doğru itti. Burada Uludağ İhracatçılar Birliği'ne (UİB) ayrıca teşekkür etmek istiyorum, bu projenin ana sponsoru, bize maddi manevi her türlü çok büyük destek verdiler."

Yunus, aracın yerlilik oranının yüzde 60 olduğu belirterek, "Bu noktada önemli olan tasarım. Bizim seçtiğimiz motor, bu motor yabancı bir motor olabilir, ama biz seçtik. Biz farklı bir model de kullanabilirdik. Biliyorsunuz ki dünya üzerindeki bütün markalar bu şekilde tasarım yapıyorlar. Bu, özgün, Türk mühendislerinin tasarımı bir araç" dedi.

Araca, "Uludağ Racing", takımının baş harflerinden esinlenerek, ürettikleri ilk araç olması nedeniyle "UR01" kod adını verdiklerini belirten Yunus, güvenlik önlemleri ve bunun bir öğrenci yarışması olması dolayısıyla aracın hızını 120 kilometreyle sınırlandırdıklarını, ancak azami 280 kilometre hıza çıkabileceğini bildirdi.

Pilot Ceyhan Kibar da bu noktaya geldikleri için çok mutlu olduğunu ifade ederek, başından beri bazı sıkıntılar yaşadıklarını, ancak yaptıkları hataları da telafi ederek çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Kibar, yarışmadaki hedefinin sorulması üzerine, "Birinci olmayı hedefliyorum" dedi.

UÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulvahap Yiğit de yarış aracının kendileri için son derece önemli olduğunu belirterek, "UR01"in, bu alanda İngiltere'ye Türkiye'den giden ilk araç olduğuna dikkati çekti.

Yiğit, gençlerin emeklerinin karşılığını alacaklarına, ülkelerini, kentlerini ve üniversitelerini en iyi şekilde temsil edeceklerine inandığını dile getirerek, UİB başta olmak üzere tüm sponsorlara teşekkür etti.

Daha sonra, pilot Ceyhan Kibar ve eski karting pilotu Yalçın Köprücü, Otomotiv Mühendisliği binasının önündeki alanda gösteri sürüşü yaptı.

Otomotiv Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden 15 öğrenci tarafından tasarlanan Formula aracına, ana sponsor UİB'in yanı sıra Coşkunöz Holding, Aktaş Holding, Ons Makine, Profil A.Ş, Alseko Metal, Maki Makine, Ekol Lojistik gibi Bursa'nın önde gelen firmaları destek oldu.

Muhabir: Haluk Yüksel

Yayıncı: Doğan Sarıtaş - BURSA

Kaynak: AA / Yerel

Uludağ Üniversitesi Formula 1 Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title