Haberler

Umem Beceri'10 Projesi" Protokol ve Ödül Töreni

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: "Hükümet olarak işsizliği azaltacak, üretimi, ihracatı ve istihdamı artıracak her adımın destekçisiyiz.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, özel sektör odaklı bir kalkınmanın daha sağlıklı ve sürdürülebilir olduğuna inandıklarını belirterek, "Bu sebeple bugüne kadar uyguladığımız sigorta prim indirimiyle işverenlerimize toplam 34,3 katrilyon destek sağladık" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) Konferans Salonunda Bakan Çelik ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) 10 Projesi" protokolüne ve ödül törenine katıldı.

Burada konuşan Bakan Çelik, işsizlikle mücadelede son derece önemli olan ve kamu yaklaşımı ile özel sektör bakış açısını aynı noktada buluşturan UMEM projesinin herkese hayırlı olmasını diledi.

İşsizlikle mücadelenin yalnızca Türkiye ekonomisinin sorunu olmadığını, aynı zamanda bütün dünyanın sorunu olduğunu belirten Çelik, dışarıda ve içeride yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin işsizlikle mücadelede kayda değer bir başarı elde ettiğini dile getirdi.

Bakan Çelik, 11 yılda sadece İŞKUR tarafından işe yerleştirilen işçi sayısının 2 milyon 464 bin kişi olduğunu vurgulayarak, 2013 yılında ise 661 bin çalışanın işe yerleştirildiğini bildirdi.

İş gücüne katılma oranının yüzde 46,3'ten yüzde 50,8'e, istihdam oranının ise yüzde 41,3'ten yüzde 45,9'a yükseldiğini kaydeden Çelik, genç işsizlik oranının 2013'te yüzde 18,7'e gerilediğini söyledi.

"En önemli problem mesleksizlik"

Bakan Çelik, iş gücü piyasasında hala yapısal sorunlarının devam ettiğine dikkati çekerek, "Kırdan kente göç devam ediyor ve hala tarım kesiminde ciddi bir nüfusun olduğunu biliyoruz. Emek yoğun üretimden, teknoloji yoğun üretime geçiş konusunda sıkıntılar var. Eğitim-istihdam ilişkisinde son derece önemli adımlar atılıyor ama hala bu alanda da istediğimiz noktaya geldiğimizi söyleyemeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

"İşsizlikle mücadelede en önemli problemlerden biri mesleksizliktir" diyen Çelik, bakanlık olarak yaptıkları araştırmalarda eleman temininde güçlük çeken işverenlerin yüzde 60'ının mesleki nitelik ve beceri eksikliğine vurgu yaptıklarını kaydetti. Bakan Çelik, söz konusu sorunun çözülemediği takdirde işsizlikle mücadelede kalıcı başarıya ulaşmanın mümkün olmadığına işaret etti.

"Özel sektör odaklı kalkınmanın daha sürdürülebilir olduğuna inanıyoruz"

"Ne iş olsa yaparım" döneminin bugünden itibaren bittiğini ve bunu geleceğe taşımanın bir anlamı olmadığını ifade eden Çelik, "Son 11 yılda yaklaşık 1 milyon kişiye mesleki eğitim verdik. Hükümet olarak işsizliği azaltacak, üretimi, ihracatı ve istihdamı artıracak her adımın destekçisiyiz. Biz, özel sektör odaklı bir kalkınmanın daha sağlıklı ve sürdürülebilir olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple bugüne kadar uyguladığımız sigorta prim indirimiyle işverenlerimize toplam 34,3 kat trilyon destek sağladık" diye konuştu.

Bakan Çelik, UMEM projesinin yeni olduğunu vurgulayarak, projenin tarım ve hizmet sektörünü de içine alan bir hüviyet aldığını ifade etti. İstihdam garantisini yüzde 90'dan yüzde 50'ye çektiklerini bildiren Çelik, bu durumun getirdiği sıkıntıları da yaşadıklarını söyledi.

Türkiye'de 2 buçuk milyon civarında işsizin olduğuna değinen Çelik, "İşveren ve işçi kesimini anlamakta zorlanıyoruz. Her türlü imkan var, her türlü eğitimi alma, verme, dilediğiniz düzeyde bir elemanı size, iş yerinize teslim eden iş ve meslek danışmanlarımız var" ifadelerini kullandı.

"Çıkış yolunu bulacağımız inancı içerisindeyim"

Bakan Çelik, sosyal yardımlar konusunun birkaç bakanlığı ilgilendirdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Sosyal iş bulan bir vatandaş ve kurslardan yararlanıp daha sonra meslek sahibi olup, iş sahibi olan bir kardeşimizin sosyal yardımları kesiliyor. Bunun kesilmemesi adına hem mesleksiz kalıyor hem de kamunun kendisine sağladığı imkanlardan yararlanmaya devam ederek, kendi ayaklarının üzerinde durmama gibi bir tabloyla, bu anlamda bu sosyal yardımların oluşturduğu bir vakadır. Şimdi geldiğim toplantıda da bu konuları değerlendirdik. Acaba bazı sosyal yardımlar kesilmeden, kişilerin istihdamının mümkün olup olamayacağı konusunda burada nasıl bir açılım yapabiliriz diye bir değerlendirme yaptık. Milli Eğitim Bakanımız ile de bu konuyu konuşarak inanıyorum ki bir mesleki eğitimdeki tıkanıklığı giderme açısından çıkış yolunu bulacağımız inancı içerisindeyim."

Protokol ve ödül törenine TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ile çeşitli STK temsilcileri de katıldı.

Konuşmaların ardından UMEM Beceri'10 protokolü Bakan Avcı, Bakan Çelik ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu arasında imzalandı. Daha sonra proje kapsamında ödül alan firmalara plaket takdim edildi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Faruk Çelik Nabi Avcı Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title