Haberler

Uluslararası Medeniyet ve Değerler Sempozyumu konuşma özetleri

Güncelleme:

Uluslararası Medeniyet ve Değerler Sempozyumunda, İstanbul Modeli İle Medeniyetlerin Bir arada Yaşayabileceği Vurgulandı

Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (UTESAV) ve İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Medeniyet ve Değerler Sempozyumu İTO Meclis Salonu'nda gerçekleşti. Sempozyumunun açılışında bir konuşma yapan Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Recep Şentürk, "tarih boyunca sürekli tartışılan medeniyet ve medeniyetler arası ilişkiler günümüzde her zamankinden daha önemli ve yaygın bir gündem maddesi haline gelmiştir; eskiden sadece İbn Haldun ve Toynbee gibi üst düzey düşünürler tarafından ele alınırken, artık siyasetçi, işadamı ve gazetecilerin bile katıldığı hararetli bir tartışmaya dönüşmüştür.

Medeniyetler çatışması tezi artık küresel jeopolitiğin eksenin ulus devletten medeniyete kaydığı iddiasını ortaya atarak, medeniyetin ne olduğu ve medeniyetler arası ilişkiler konusunu hiç kimse tarafından göz ardı edilemeyecek bir şekilde insanlığın gündemine oturtmuştur. Uluslararası Medeniyetler ve Değerler Sempozyumu bu dönemeçte konuya "İstanbul yaklaşımı"yla yeniden bakmak ve katkı yapmak için düzenlenmiştir" dedi.

Dünyanın daha huzurlu yaşaması için insanı temel alan evrensel değerlere sahip çıkmak gerektiğine dikkat çeken UTESAV Mütevelli Heyeti Başkanı İsrafil Kuralay, "Bu evrensel değerler İslam'da mevcuttur. Batı medeniyeti tek kutuplu ve Avrupa merkezli bir kültürel anlayışla diğer medeniyetlerin var olmasına fırsat vermeyecek şekilde onları yok ediyor.

Bu çatışmacı yaklaşım açlık, yoksulluk ve adaletsizlik üreterek dünyayı tehdit ediyor" dedi. Ardından İTO Başkanı Murat yalçıntaş, Medeniyetler arasındaki temel anlayışın saygı ve hoşgörü olması gerekirken, hep kendisinden farklı olanı yok etme üzerine kurulduğuna dikkat çekti. Yalçıntaş, "Bu yüzyılın en doğru adı "küresel yüzyıl" olabilir.

Artık kişisel iletişim kalmamış herkes ve her şey birbirini dönüştürür hale gelmiştir. Dönüşümü izleyebilir hatta yönlendirebilirsek ancak refahtan pay alıyoruz. Yönlendiremezsek maruz kalan olup sadece sahip olduklarınızı başkalarının hizmetine sunan olabilirsiniz. Medeniyet ve ekonomi ile ilgili çözülmesi gereken birçok soru vardır.

Bu soruların cevapları temsil ettiğimiz iş adamlarının iş yapma biçimlerini de etkileyecektir. Medeniyetin hikayesi çatışmaların da hikayesi olmuştur. Farklı olana hayat hakkı verilmemiş, saygı, hoşgörü, anlamak yerine yok etmek ve yok saymak öne çıkartılmış. Oysa bu topraklar bir arada yaşayabilme projesinin son derece uygulanabilir olduğunu gösteriyor." Şeklinde konuştu.

Sempozyumun açılışında konuşan Dünyaca ünlü düşünür Prof. Dr. Ali Mazrui, Asya'nın, bütün medeniyetlerin beşiği ve çıktığı yer, Avrupa'nın ise kapitalizm ve ulusalcılık gibi laik modellerin beşiği olduğunu söyledi. Türkiye'nin, Asya'nın manevî değerleri ile Avrupa'nın etkilerini bünyesinde bulunduran bir ülke olduğunu vurgulayan Mazrui, doğu ve batı medeniyetleri arasında geçiş noktasında bulunan Türkiye'nin, diğer medeniyetleri de öğrenmeye hazır olduğunu kaydetti.

Medeniyetler arasındaki alış verişin çok önemli olduğunu vurgulayan Mazrui, Batı medeniyetinde ilerleme kaydetmek için savaşların meydana geldiğini, hiçbir medeniyette görülmeyen şekilde insanların birbirleriyle savaştığını ve çok fazla kan döküldüğünü anlattı.

Uluslararası düzeyde önde gelen 6'sı yurtdışından ve 5'i yurtiçinden olmak üzere 11 ilim ve düşünce adamının katıldığı sempozyumda, "medeniyetimizin geleceği ve kurucu rolü", "iktisat, toplum ve medeniyet", "medeniyetler arası ilişkiler: çatışma, ittifak ve etkileşim" başlıklı konular masaya yatırıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Bakmadan Geçme

16 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 16 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Brighton Chelsea maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Chelsea maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester United Newcastle maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) M.United Newcastle maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester United Newcastle maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! M.United Newcastle maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Brighton Chelsea maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Brighton Chelsea maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Manchester United Newcastle maçı CANLI izle! 15 Mayıs MANU Newcastle maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Brighton Chelsea maçı CANLI izle! 15 Mayıs Brighton Chelsea maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? VAR kalkıyor mu? Premier Lig'de VAR sistemi kaldırılacak mı?
İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title