Haberler

Ülgen: "Denizimiz Artık Çok Temiz"

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen, kent merkezinde deniz suyu değerlerinin çok mükemmel çıktığını ve denizin artık çok temiz olduğunu belirterek, "Mersinlilerin en büyük hayalini gerçekleştirdik."

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen, kent merkezinde deniz suyu değerlerinin çok mükemmel çıktığını ve denizin artık çok temiz olduğunu belirterek, "Mersinlilerin en büyük hayalini gerçekleştirdik. Çıkan değerler, 2-3 yıl daha devam etmesi halinde rahatça mavi bayrak alabileceğimiz değerlerdir" dedi.

MESKİ Genel Müdürü Ülgen, İHA muhabirine deniz suyu değerleriyle ilgili açıklama yaptı. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Laboratuvarı tarafından yürütülen ' Mersin Sahillerinde Su Kalitesi İzleme Çalışmaları' kapsamında yapılan deniz suyu tahlil sonuçlarının Tece Mahallesi dışında her yerde çok mükemmel çıktığını ifade eden Ülgen, "Denizimiz artık çok temiz. Bizim doğudaki Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi yapıldıktan sonra bir de Mezitli ilçesindeki deşarjı iyi işletmemizden kaynaklanan denizde çok önemli iyileşmeler oluyor. Her geçen yıl kendini daha da belirgin hale getiriyor. Yapılan tahlillerde çıkan değerler, 2-3 yıl devam etmesi halinde rahatça mavi bayrak alabileceğimiz değerler. İki senedir de hemen hemen o ayardayız" diye konuştu.

Koli basili sınır değerinin 10 bin olduğuna işaret eden Ülgen, Mersin'de çıkan sonuçların ise 20-30 civarında olduğunun altını çizdi. Bu sonuçların çok mükemmel olduğunu vurgulayan Ülgen, sadece Tece'de sorunlu bazı siteler olduğunu, kanalizasyonları olmadığı ve arıtma maliyetini karşılayamadıkları için bu sitelerin atıklarını denize attıklarını kaydetti. Bu sitelerin yönetimlerini uyardıklarını ve Mersin Valiliği ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bildirimde bulunduklarını söyleyen Ülgen, "Sonuçta Tece'de de vatandaşlar denize giriyor. Dolayısıyla o vatandaşın kendine daha duyarlı olması, yapmamaları lazım. Aslında '10 bine kadar denize girebilir' değeri var. Tece'de çıkan değer ise bin 750. Yani orada da sorun çok büyük değil. Ama Mersin'de 20-30 çıkıyor. Çok mükemmel. Bundan sonra Tece'de de değerlerin düşmesini bekliyoruz. Her 15 günde bir yeni değerleri aldırıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Artık Mersinliler rahatlıkla merkezde denize girebilirler. Hiçbir endişeleri olmasın" diyen Ülgen, şöyle devam etti: "80 yılın beklenen konusuydu bu. Mersinlilerin en büyük hayalini gerçekleştirdik ve mavi bayrak almaya doğru gidiyoruz."

"ARTIK İNSANLARIMIZ ŞEHRİN İÇİNDE DENİZE GİRİYOR"

MESKİ olarak kendi alanlarına girmese de geçen yıl Karaduvar Mahallesi ile Mezitli Viranşehir Mahallesi'nde iki kritik noktada plaj açmayı düşündüklerini aktaran Ülgen, "Ancak Mezitli'de tarihi esere takıldık. Karaduvar'da ise vatandaşlar halk plajı olmasına tepki gösterdi, onun için yapamadık. Ama Büyükşehir Belediyesi tarafından daha sık plaj yapılması düşünülüyor. Zaten şu anda kent merkezinde Denizpark'ta rahatlıkla denize giriliyor. Şehrin içinde denize giriyor artık insanlarımız. İnsanlar şehrin içinde daha çok plaj olmasını istiyorlar, ben de onlara katılıyor. Daha çok artırılmalı. Mersin artık o konuma geldi. İnsanlar eskiden denize girmek için en az 30-40 kilometre batıya gidiyorlardı, şimdi 30-40 kilometre beriye gelecekler" şeklinde konuştu.

Denizin temiz olmasında arıtma tesisinin işletilmesinin çok önemli olduğunu da söyleyen Ülgen, Mezitli'de yapılması planlanan 'batı arıtma tesisi'ndeki son duruma ilişkin de bilgi verdi. Tesisle ilgili ihalenin bitmek üzere olduğunu dile getiren Ülgen, şunları söyledi: "Bizim programımızda 2015'in ortasında arıtmanın tamamı biter ve hizmete girer. Şimdi 18 ay gibi bir süre vereceğiz. Bu yıl sonuna ihale biter, 2015'in 6. ayına da tesis biter. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan 20 milyon Euro arıtmanın ihalesine ve Tece-Davultepe kanalizasyon hattı için de İller Bankası vasıtasıyla Dünya Bankası'ndan 17 milyon Euro kredi temin ettik. Bu tesis de devreye girdiğinde Mersin deniz turizminde yıldız olacaktır." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mezitli Mersin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title