Haberler

'Ucube Kaldırılacak'

Güncelleme:

Kars Belediye Başkanı AK Partili Nevzat Bozkuş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Ucube' dediği İnsanlık Anıtı hakkında yıkım kararı çıktığını açıkladı

AK Parti Kars İl Başkanlığı tarafından düzenlenen 2011 yılının ilk Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuşan Belediye Başkanı AK Partili Nevzat Bozkuş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Ucube' dediği İnsanlık Anıtı hakkında yıkım kararı çıktığını açıkladı.

Devlet Su İşleri Salonu'nda düzenlenen ve AK Parti Bayburt Milletvekili Fettani Battal'ında katıldığı toplantıda İnsanlık Anıtı ile ilgili açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Nevzat Boşkuş, 6 Ocak 2011 günü Anıtlar Yüksek Kurulu'nın yetkiyi tamamen kendilerine verdiğini ifade etti. Başkan Bozkuş, "Burada bir hukuk ihlali var. Belediye olarak hukuksal boyutta olaya bakıyoruz. Yani bir başkasının yapmış olduğu sanatsal esere şu veya bu şekilde olumsuz bakmıyoruz. Hukuk devleti olalım ki insan haklarına saygı duyalım" dedi.

Söz konusu heykelin geçmiş dönemin belediyesi tarafından başlatılmış ve Erzurum Kültür Varlıklarını Bölge Koruma Kurulu'na böyle bir heykel yapılacağına dair başvuruda bulunduğunu sözlerine ekleyen Boşkuş şunları söyledi:

"İlgili kurul, 'projenizi sunun' demiş. Ama ne yazık ki daha sonra söz konusu tabyanın üzerinde tesis çalışması başlatılmış. Yani inşaat başlatıldıktan 3 ay sonra yapım için müracaat edilmiş. Kurulda diyor ki, '23 Aralık 2006'da projenizi sunun' Fakat Kurul 2007'de projeyi uygun görüyor ama 'izin alın' diyor. Bu arada da Milliyetçi Hareket Partisi Kars İl Başkanlığı kurula şikayette bulunuyor ve diyor ki 'sit alanı içerisinde böyle bir tesis var, bu tesis üzerinde heykel yapamazsınız' Daha sonra da kurul apar topar geliyor ve söz konusu tesisi tabya olarak tescilliyor ve diyor ki, 'Burada böyle bir tesis yapılamaz'.

Yapılan heykelin de kaldırılmasına karar alıyor. Burada 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu var. Yani kanun ihlal edilmiştir. Bu sayılı kanun ihlal edilerek bu heykel burada yapılmış. Yoksa koruma kurulu sanata karşı değil. Çünkü ilgili kanunun 13 ve 14. maddeleri, Belediyemizin o yerin heykelin yapımı için tahsis edilmesini istemiş buna karşılık demiş ki 13 ve 14. madde nettir. Kesinlikle tescilli bölgedeki taşınmaz üzerinde hiçbir şekilde tesis yapılamaz. Her hangi bir kuruma tahsis edilemez, devredilemez. Tescilin devamına ve mevcut heykelinde yıkılmasına dair karar alınıyor.

6 Ocak 2011'de Anıtlar Yüksek Kurulu tamamen yetkiyi belediyemize verdi ve söz konusu heykelin kaldırılması konusun da kararını açıkladı. Yani burada bir hukuk ihlali var. Bizde belediye olarak hukuksal boyutta olaya bakıyoruz. Yani bir başkasının yapmış olduğu sanatsal esere şu veya bu şekilde olumsuz bakmıyoruz. Hukuk devleti olalım ki insan haklarına saygı duyalım."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Tebliğ yapanlara vatandaştan tepki: Namazdan milleti soğuttunuz, defolun

Tebliğ yapanlara vatandaştan tepki: Namazdan milleti soğuttunuz, defolun

Seçime de toplantıya da damga vurdular! Vekillerin emekli için istediği zam oranı AK Parti'yi karıştırdı

Seçime de toplantıya da damga vurdular! Vekillerin emekli için istediği zam oranı AK Parti'yi karıştırdı

Brezilya'dan ithal edilen 27 bin angus dev gemiyle Türkiye'ye getirildi

Brezilya'dan ithal edilen 27 bin angus dev gemiyle Türkiye'ye getirildi

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 25 Mayıs Cumartesi Steam sorun mu var? Galatasaray'da seçim ne zaman, seçim bugün mü? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Yeni eğitim müfredatı onaylandı mı? Talim ve Terbiye Kurulu müfredatı onayladı mı? 25-26 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 25-26 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #128680 25-26 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25-26 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar #128240 25-26 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! KPSS sınav yerleri ne zaman açıklanacak 2024? #128196 25-26 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Gaddar ne zaman final yapacak? #129300 #128250 25 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
Meclis'e gelmesi beklenen düzenleme Erbakan'ı küplere bindirdi: Biz sokak hayvanlarının uyutulmasına karşıyız

Meclis'e gelmesi beklenen düzenleme Erbakan'ı küplere bindirdi: Biz sokak hayvanlarının uyutulmasına karşıyız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title