Haberler

Tzob Genel Başkanı Bayraktar: Ramazan Ayında Hububat ve Baklagillerde Fiyat Artışı Yaşanmayacak

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkan Şemsi Bayraktar, "Sektörde faaliyet gösteren büyük firmalar, özellikle hububat ve baklagillerde, Ramazan ayında bir fiyat artışı yaşanmayacağı, aksine yeni sezon yaklaştığı için kuru gıdalarda yüzde 10 ile yüzde 30 arasında düşüş beklendiğini ifade etmektedirler" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkan Şemsi Bayraktar, "Sektörde faaliyet gösteren büyük firmalar, özellikle hububat ve baklagillerde, Ramazan ayında bir fiyat artışı yaşanmayacağı, aksine yeni sezon yaklaştığı için kuru gıdalarda yüzde 10 ile yüzde 30 arasında düşüş beklendiğini ifade etmektedirler" dedi.

Bayraktar düzenlediği basın toplantısında, bu yıl Ramazan öncesi gıda fiyatlarının daha önceki yıllardan çok daha büyük bir önem arz ettiğini belirterek, "Zira, 2013-2014 üretim sezonu başlangıcından itibaren, çiftçimizin bağına, bahçesine adeta ateş düşen doğal afetlerin hemen her türlüsünün yaşandığı bir yıl oldu. Kuraklıkla başlayan, ardından don afetiyle devam eden, dolu, fırtına, aşırı yağış, hortumla, iki bölgemiz dışında ülkemizin tamamına yakınını daha önceki yıllarda görülmediği şekilde etkileyen, tabii afetler yaşadık" dedi. Bayraktar, Ramazan ayında artan gıda ihtiyacının, spekülasyona bu yıl çok daha açık olduğu belirtti. Bayraktar, bazı ürünlerde yaşanan arz eksikliğinin, miktar fiyat artışlarına yol açacağını savundu.

-"İTHALAT LOBİLERİ, ÜRETİCİLERİMİZDE TEDİRGİNLİK YARATMAKTA"-

Ramazan ayında gıdaya olan talebin artığına dikkat çeken Bayraktar, "Bu talep özellikle et, et ürünleri, süt ürünleri, bakliyat ve unlu mamullerde yoğunlaşmaktadır. Et fiyatlarında görülebilen en küçük artışta bile harekete geçen ithalat lobileri, üreticilerimizde büyük tedirginlik yaratmaktadır. Bu yıl yaşanan doğal afetler, hayvan yemi olarak kullanılan ürünlerde de ciddi üretim kayıplarına neden olacaktır. Hayvancılıkta en fazla kullanılan yemlerden, mısırda, arpada, soyada, fiğde üretim kaybı beklenmektedir" dedi.

-"YEM FİYATLARININ YÜKSELMESİ ÖNLENMELİ"-

Bayraktar, yem piyasa fiyatlarının yükselmesini önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini ve bu konuda üreticilerin desteklenmesi gerektiğini bildirdi. Haziran ayı itibariyle son altı aylık sürede, yem ve yem hammaddelerinin fiyatlarında, yüzde 5 ila yüzde 41.9 arasında değişen oranlarla arttığını vurgulayan Bayraktar, "Şu anda canlı kilogramı 13 TL'ye alınacak bir dananın, 8 aylık besi sonunda, karkas maliyeti, üreticinin karı olmadan 19 TL 26 kuruşa kadar çıkacaktır. Dolayısıyla şu an itibarıyla, yağsız karkas satış fiyatının ortalama olarak kilogramı 19 TL 10 kuruş olduğu düşünüldüğünde, besiye canlı kilogramı 13 TL ve altında maliyetle hayvan koymadan üretimin sürdürülemez olduğu görülmektedir. Bu hesaplamada üretim maliyetlerinin gelecek 8 ay süreyle artmayacağı da varsayılmıştır. Yem fiyatlarında artış olması durumunda, canlı dana kilogram fiyatı 13 TL'nin altına olsa dahi üreticimiz zarar edecektir" dedi.

-"KARKAS ÜRETİM MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ"-

"Tüketici fiyatları yükseliyor, ithalat yapılmalı" söylemlerinin arkasına "sığınarak", ithalatın tekrar açılmasını sağlamaya çalışmak, kırmızı et üretimine vurulacak en büyük darbe olacağını dile getiren Bayraktar, "Tüketici fiyatlarını geriletmenin en etkili yolu, karkas üretim maliyetlerini düşürmekten geçmektedir. Bu ise yem ve besiye alınacak canlı materyal fiyatlarını düşürmekle mümkün olacaktır. İthalat, karkas üretim maliyetleri ortadayken üreticilerin sektörden tasfiyesine yol açar" ifadelerini kullandı.

-"EN FAZLA FİYAT ARTIŞI KİRAZDA YAŞANDI"-

Market fiyatlarında, 5 üründe fiyat değişimi görülmediğini, 13 üründe azaldığını, 18 üründe ise fiyat artışı yaşandığını belirten Bayraktar şunları kaydetti:

"Fiyat değişimi görülmeyen ürünler; maydanoz, ayçiçeği yağı, toz şeker, çilek ve kuru kayısıdır. Fiyat düşüşü, yüzde 34,3 ile en fazla karpuzda görülmüştür. Bu düşüşü yüzde 14,06 ile patlıcan, yüzde 12,31 ile yeşil fasulye, yüzde 11,09 ile havuç takip etmiştir. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 12,03 ile kirazda görülmüştür. Kirazı yüzde 11,60 ile marul, yüzde 11,35 ile kuru fasulye, yüzde 11,13 ile limon, yüzde 10,15 ile yeşil soğan izlemiştir."

-"EN FAZLA FİYAT DÜŞÜŞÜ KARPUZDA YAŞANDI"-

Bayraktar, 8 üründe fiyatlar bir ay önceki fiyatlara göre değişmediğini, 11 üründe azaldığını, 13 üründe ise fiyat artışları yaşandığını belirterek, "Fiyat düşüşü yüzde 27,78 oran ile en fazla karpuzda görülmüştür. Karpuzu yüzde 26,92 ile havuç, yüzde 23,40 ile patlıcan, yüzde 19,25 ile yeşil fasulye, yüzde 18,67 ile çilek, yüzde 16,67 ile domates, yüzde 16 ile patates, yüzde 14,86 ile Antep fıstığı takip etmiştir.Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 38,78 ile sivri biberde görülmüştür. Sivri biberi yüzde 36,36 ile kabak, yüzde 32,80 ile limon, yüzde 30,06 ile yeşil soğan, yüzde 26,86 ile yumurta, yüzde 22,30 ile kırmızı mercimek, yüzde 17,04 ile elma, yüzde 10,92 ile marul izlemiştir" ifadelerini kullandı.

-"KURU GIDALARDA BİR FİYAT ARTIŞI BEKLEMİYORUZ"-

Bayraktar, tarla ürünlerinin tam olarak piyasaya çıkmasıyla birlikte domates, taze fasulye, patlıcan, biber, salatalık, kabak, patates, karpuz, kavun gibi ürünlerde üretim artışı olacağını savunarak, "Üretim artışının fiyatlara olumlu yansıması beklenmektedir. Son 20 günde, baklagillerde kuru fasulyede yüzde 11,35'lik bir artış olmuştur. Bunun dışında, kırmızı mercimekte yüzde 0,61'lik bir artış, nohutta yüzde 4,35, yeşil mercimekte yüzde 0,3'lük bir fiyat düşüşü görülmektedir. Kuru fasulyede bu yıl üretim artışı olacağı tahmin ediliyor. Kuru gıdalarda bir fiyat artışı beklemiyoruz" dedi.

Tavuk etinde yüzde 0,11'lik bir artış yaşandığını belirten Bayraktar, "Dana ve kuzu etinde yüzde 1,1'lik bir artış meydana gelmiştir. Dana, kuzu ve tavuk etinde üretim yeterli, ciddi bir fiyat artışı beklemiyoruz. Ramazan ayı boyunca halkımız bu ürünlerden rahatlıkla tüketebilir" diye konuştu.

Bu yıl ve geçen yılki Ramazan öncesi fiyatlarını karşılaştıran Bayraktar "Market fiyatlarında 9 üründe azalma, 28 üründe ise fiyat artışı olmuştur. Markette en fazla fiyat düşüşü yüzde 48,52 ile domateste görülmüştür. Domatesteki fiyat düşüşünü yüzde 31,46 ile sivri biber, yüzde 10,53 ile kuru soğan izlemiştir. Buna karşılık, fiyatı en fazla artan ürün yüzde 154,50 oran ile kuru kayısı olmuştur" dedi.

Bayraktar, Ramazan ayları öncesinde son bir yılda, üretici fiyatlarında, 3 üründe fiyat değişimi olmadığını, 12 üründe azalma, 18 üründe ise fiyat artışı olduğunu vurguladı.

Bayraktar,"Sektörde faaliyet gösteren büyük firmaların özellikle hububat ve baklagillerde, Ramazan ayında bir fiyat artışı yaşanmayacağı, aksine yeni sezon yaklaştığı için kuru gıdalarda yüzde 10 ile yüzde 30 arasında düşüş beklendiğini ifade etmektedirler" dedi.

Kaynak: ANKA / Güncel

Şemsi Bayraktar Politika Güncel Haberler

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title