Haberler

Tuzla’daki Atıklar Hakkında Rapor Tamamlandı

Güncelleme:

İstanbul Çevre Ve Orman İl Müdürü Prof.Dr. M. Emin Birpınar, Merkez Haber'e Açıkladı

İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürü Prof.Dr. M. Emin Birpınar, Tuzla'da ele geçirilen atıklarla ilgili raporun tamamlandığını belirterek, "Biz bu olayda 4 milyon 274 bin lira ile rekor bir ceza vermiş olduk. Bu ceza, bu zamana kadar Türkiye'de verilmiş en büyük çevre cezasıdır" dedi.

Geçtiğimiz şubat ayında Tuzla'da ele geçirilen 90 tonu aşkın zehirli atıkla ilgili rapor tamamlandı.

TRT Haber'de hafta içi her gün 15.10'da canlı olarak yayınlanan Elif Akkuş'un sunduğu programa katılarak, hazırlanan raporla ilgili bilgi veren İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürü Prof.Dr. M. Emin Birpınar, "TÜBİTAK'tan gelen sonuçlara göre üç adet numunenin, ilgili yönetmeliğin Ek 3-B maddesine göre tehlikeli atık olduğu belirlendi" dedi.

Çevre Kanunu'nun 2006 yılından bu yana yapılan değişikliklerle güçlendiğini belirten Prof. Dr. Birpınar, yenilenen Kanunun çok ciddi yaptırımlar içerdiğini ifade etti.

"Asgari ücretli bir vatandaş bile çöpünün vergisini öderken sanayicilerimizin para kazandığı bir ürünün atık maliyetini ödemeleri gerekiyor" diyen Prof. Dr. Birpınar, Tuzla'daki atıklar ve gelen rapor hakkında şu bilgileri verdi: "Atıklar baskı mürekkepleri üreten bir fabrikanın bahçesinde ele geçirilmişti. Firma, kendi bahçesine taşeron vasıtasıyla gömme işlemi başlatmıştı. Gelen ihbarla bu işlemi durdurduk. 90 ton atığı geri dönüşüm tesisine gönderdik.

Şu anda o bölgede ciddi bir temizlik çalışması da sürüyor. Numuneleri TÜBİTAK'a gönderdik. Üç adet numunenin ilgili yönetmeliğin Ek 3-B maddesine göre tehlikeli atık olduğu belirlendi. Çevre Kanunu'nda bu tür cezalar 300 bin ile 3 trilyon arasında değişiyor. Fabrika'nın atıkları kendi bahçesine gömmesi de bir kasıt olduğunu gösteriyor. Bu yüzden biz, 4 milyon 274 bin lira ile rekor bir ceza verdik. Bu rakam, bu zamana kadar Türkiye'de verilmiş en büyük çevre cezasıdır."

"Ayrıca suç duyurusunda da bulunduk"

Türk Ceza Kanunu'nun 181 ve 182.Maddelerinde benzer fiillere 2-5 yıl hapis cezası öngörüldüğünü kaydeden İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürü Prof.Dr. M. Emin Birpınar, "Savcılığa da bu konuda suç duyurusunda bulunduk. Bu kapsamda dava sürüyor, biz aldığımız raporları da Savcılığa ileteceğiz.

Bundan sonra insanlar havayı suyu toprağı kirletme hakkına sahip olmayacaklar. 'Bir şey olmaz' kültürünü ortadan kaldıracağız. Bu önlemleri uygulamaya sert bir şekilde devam edeceğiz. Çünkü biz bunları yapmazsak sorumlu sanayici ile sorumsuz sanayiciyi ayırmamış, ikisi arasındaki haksız rekabeti da ortadan kaldırmamış oluruz" diye konuştu.

Tüm amaçlarının gelecek nesillere nefes alabilecekleri hava, verim alabilecekleri toprak ve kullanabilecekleri su bırakmak olduğunu ifade eden İstanbul Çevre ve Orman İl Müdürü Prof.Dr. M. Emin Birpınar, sözlerini, "Nasıl vergi yüzsüzleri ifşa ediliyorsa geleceğimizle oynayan insanlar da çevre yüzsüzleri olarak ifşa edilmelidir" diyerek tamamladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

İsrail'den yeni ateşkes hamlesi! Mısır ve Katar'a teklif iletti

İsrail'den yeni ateşkes hamlesi! Mısır ve Katar'a teklif iletti

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title