Haberler

Tüsiad Başkanı Boyner'den Ekonomi Ve Ab Değerlendirmesi

"eksen Kayması Yönündeki Bütün Tartışmalara Rağmen Tüsiad Olarak Bizler Türkiye'ye En Uygun Değer ve Yönetişim Sisteminin Avrupa Modeli Olduğuna Kuvvetle İnanıyor ve AB Üyeliği İçin Yılmadan Çalışmaya Devam Edeceğimizi Yineliyoruz"

"Eksen kayması yönündeki bütün tartışmalara rağmen TÜSİAD olarak bizler Türkiye'ye en uygun değer ve yönetişim sisteminin Avrupa modeli olduğuna kuvvetle inanıyor ve AB üyeliği için yılmadan çalışmaya devam edeceğimizi yineliyoruz"

Türk-Fransız Ticaret Derneği tarafından Feriye Lokantası'nda düzenlenen toplantıya TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner de katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Boyner Türkiye'nin küresel mali krizi iyi bir şekilde göğüslediğini, gelişmekte olan diğer ekonomilere kıyasla 2010 yılında etkileyici bir büyüme performansı yakalamasını beklediklerini söyledi. Boyner, "2001 bankacılık krizinin anıları halen zihinlerde olduğundan, kriz patlak verdiğinde şirketler ve hanehalkı, yatırımları ve tüketimi kısma yolunu seçti. Ancak yine de, 2001 bankacılık krizinin sonrasında kabul edilen güçlü makro-ekonomik politika çerçevesi Türkiye ekonomisine direnç kazandırmıştır. Küresel krizden önce Türkiye ekonomisi 2002 ve 2007 yılları arasında neredeyse %7'lik bir yıllık büyüme ortalamasını yakalamıştır" dedi.

"TÜRKİYE'NİN İŞSİZLİK SORUNUNA DA BÜYÜK ÖNEM ATFEDİYORUZ"

"Türkiye'nin makro-ekonomik temelleri ve mali sisteminin geçtiğimiz on yılın başına oranla daha güçlü olduğu doğrudur" diyen Boyner, "Yine de 2008-2009 döneminde yaşanan derin mali krizin ülke üzerindeki etkileri ekonominin 2009'un ilk yarısında ciddi bir küçülme yaşamasına neden olmuştur. Rakamlara baktığımızda, 2009'un ilk üç çeyreğinde Türk ekonomisinin sırasıyla %14,6, %7,6% ve %2,7 oranlarında küçüldüğünü görüyoruz" diye konuştu. Büyüme rakamlarına değinen Boyner, "Küresel büyüme hızındaki olası düşüşler ve yerli talebin stabilize olma olasılığını hesaba katacak olursak, yılın ikinci yarısında bu büyüme hızının azalabileceğini tahmin edebiliriz. Bizler Türkiye'nin işsizlik sorununa da büyük önem atfediyoruz. İşsizlik oranı 2009 yılında tarihi seviyelere çıkmış olsa da istihdam koşulları artık iyileşmektedir. Ancak önümüzdeki aylarda zayıflayan dış talep koşulları yerli talepteki iyileşmeyi de kesintiye uğratabilir" ifadesini kullandı.

"AB ÜYELİĞİ İÇİN YILMADAN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİMİZİ YİNELİYORUZ"

Türkiye'nin AB üyelik sürecine de değinen Boyner bu sürecin halihazırda her iki taraftan da kaynaklanan bir enerji eksikliği ile karşı karşıya olduklarını düşündüklerini söyledi. Boyner, "Bizler hem atılan adımların hem de kullanılan dilin canlandırılması gerektiğine inanıyoruz. Referandum sonuçlarına bakarak Türk halkının büyük çoğunluğunda sivil, 21'nci yüzyılın ihtiyaçlarını yansıtan ve tartışma yaratan siyasi konuları çözüme kavuşturan yeni bir Anayasa hazırlanması yönünde artan bir isteklilik oluştuğunu söyleyebiliriz. Bu irade yepyeni bir reform sürecinin kapısını aralayabilir. Dünyanın büyüme alanlarındaki kayma Türk şirketlerinin AB şirketleriyle ortak ve katalizör olarak görev alabileceği piyasalarda yepyeni ticaret ve yatırım fırsatlarını beraberinde getirmiştir. Eksen kayması yönündeki bütün tartışmalara rağmen TÜSİAD olarak bizler Türkiye'ye en uygun değer ve yönetişim sisteminin Avrupa modeli olduğuna kuvvetle inanıyor ve AB üyeliği için yılmadan çalışmaya devam edeceğimizi yineliyoruz" dedi.

?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title