Haberler

Türkler'in Seçime Katılım Oranı Yüzde 70

Merkezi Köln'de bulunan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği ve Almanya genel seçimlerinde Türkiye kökenli seçmenin eğilimini gösteren araştırmanın...

Merkezi Köln'de bulunan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği ve Almanya genel seçimlerinde Türkiye kökenli seçmenin eğilimini gösteren araştırmanın sonuçları açıklandı. İlginç rakamları ortaya çıkaran araştırmaya göre, Türkiye kökenli seçmenlerin Almanya'da 22 Eylül'de yapılan son genel seçimlere katılım oranının yüzde 70 olduğu ortaya çıktı.

666 BİN KİŞİ OY VERDİ

Hacettepe Üniversitesi'nden öğretim görevlisi Doç. Dr. Murat Erdoğan, UETD Genel Merkezi'ndeki sunumda şu bilgileri verdi: 'Otuz soruluk anketi Data4U ve SEK-POL adlı araştırma kuruluşlarıyla yaptık. Toplam 300 bin hanenin telefon numarası üzerinden 14 binden fazla Türkiye kökenlinin evine telefon edildi. Bunların 2 bin 244'ü ankete katıldı. Buradan da Türkiye kökenli Alman seçmenlerden oluşan 1002 kişilik bir örneklem seçilerek araştırma yapıldı. Anket seçimden bir kaç gün sonra yapıldı. Almanya'da 951 bin Türkiye kökenli seçmen içinde sandığa gidenlerin sayısı ise yüzde 70'lik orana göre 666 bin olarak hesaplandı.'

TÜRKLER SİYASETE İLGİ GÖSTERİYOR

Araştırma sonuçlarını DHA'ya değerlendiren Doç. Dr. Erdoğan, 'Böyle bir araştırma kendi verilerimizi oluşturma açısından çok önemliydi. Bugüne kadar Avrupa'da yaşayan Türkiye kökenliler konusunda elimizde veri yok. Özellikle siyasal davranışlarını bilmiyoruz. Bir de bugüne kadar süre gelen, 'Türkler siyasete ilgi göstermiyor' yargısının yanlış olduğunu görüyoruz. Türkiye'deki demokrasi geleneği her şeye rağmen insanların sandığa gitmesini sağlayan bir etken. Bunun etkisini buradaki insanlarımız arasında da görüyoruz. Yüzde 70 oranı önemli bir katılım oranı. Türkler'in bu toplumun önemli bir parçası olduğunu ve her alanda kendilerini var ettiklerin gösteren bir husus diye düşünüyorum' diye konuştu.

ÇALIŞMALARIN DEVAMI GELECEK UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik ise seçimlere katılımın bu denli yüksek olmasının sevindirici olduğunu belirterek, bu konuda teşkilat olarak yaptıkları çalışmaların katılımı arttırdığını söyledi. Çelik, 'Özellikle izin sezonunda havaalanlarında ve sınır kapılarında bilgilendirme çalışmaları yaptık. 500 bin broşür ve afiş bastırarak, halka seçimlere katılımın önemini anlattık. 50'den fazla siyasiyle görüştük. Çok sayıda panel düzenledik. Sonuçta Türkiyeliler'in seçimlere sanılanın aksine son derece ilgili olduklarını bilimsel verilerle ortaya koyduk. Seçimlere katılımı arttırmak konusunda bundan sonra daha aktif olarak çalışmalarımız devam edecek' dedi.

YEŞİLLER'İN OY ORANI DÜŞTÜ

Ankette katılımcılara Almanya'da oy verdikleri partilerde soruldu. Buna göre

Türkiye kökenlilerin yüzde 64'ünün SPD'ye oy verdiği ortaya çıktı. SPD'yi yüzde 12'şerlik oranla Yeşiller ve Sol Parti, yüzde 7 ile CDU/CSU, yüzde 3 ile BİG takip etti. Önceki seçimlerde kesin bir veri olmasa da tahminlere göre Türkiye kökenliler arasında yüzde 28'lik bir kısmın Yeşiller'e oy verildiği belirtilirken, son araştırma Türk seçmenlerin Yeşiller'e ilgisinin azaldığını da ortaya koydu. Buna karşılık Hıristiyan Birlik partilerinin oy oranının ise arttığı belirlendi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hacettepe Üniversitesi Almanya Türkiye Köln Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title