Haberler

Türkler Altını Yastık Altı Yapıyor

Türkiye'de Yastık Altında 5 Bin Ton Altın Bulunuyor.

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Başkanı Özcan Halaç, Türkiye'de yastık altında 5 bin ton altın olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.

Bunun değerinin 180 milyar dolara yaklaştığına işaret eden Halaç, "Bu yastık altına giden, ekonomiden kaçırılan paradır. 180 milyar doların yastık altında olmayıp piyasada olduğunu düşünürsek, bu binlerce yatırım, milyonlarca da istihdam anlamına gelir" dedi.

Halaç, altın fiyatının yükselmesinin Türk halkını zenginleştirdiğini, ancak Türk takı sektörüne büyük darbe vurduğunu söyledi. Altının yatırım ve takı olmak üzere iki farklı şekilde satın alındığını anlatan Halaç, son dönemlerde insanların altını ağırlıklı olarak yatırım amacıyla aldığını vurguladı.

Çeyrek altın fiyatının 100 liraya yaklaştığına dikkat çeken Halaç, çeyreğin içinde 1,60 gram has altın bulunduğunu, fiyat yükselince kendi rafinerilerinde ürettikleri ve 55 liraya satılan 1 gram altına yoğun talep geldiğini ifade etti.

-ÇIKARMA TEŞVİK EDİLMELİ-

Devletin kurumlarının, yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılmasına yardımcı olması gerektiğini dile getiren Halaç, "Altının çıkarılması için gerekirse Maliye teşvik etsin. Yastık altındaki altını çıkarıp bankadaki hesaba yatırdığınızda 50 bin liraya kadar sigortalanıyor. Yastık altında ise hiçbir sigortası, garantisi yok. Son bir iki sene hariç Türkiye, her sene 6-7 milyar dolar altın ithal ediyordu. Yani 6-7 milyar dolar yurt dışına çıkıyordu. Eğer yastık altındaki altını çıkarırsak, yurt dışına altın satacağız. Bunca senedir aldığımızı artık ihraç edeceğiz. Bunun çabası içindeyiz" diye konuştu.

Halaç, altın fiyatlarındaki artışın ve artış beklentisinin, insanlara altın sattırtmadığının altını çizerken, yastık altındaki altının satılmaması nedeniyle beklenen hurda altın dönüşümünün de olmadığını anlattı.

Altın fiyatlarının bu kadar yükselmesinin arkasındaki nedenleri, "global ekonomik kriz, doların değer kaybetmesi, faizlerin düşmesi, tüketimin ve üretimin azalması, bu durumda yatırımcıların farklı alternatifler araması" diye sıralayan Halaç, ayrıca altının para gibi kağıt değil de metal olmasından dolayı krizlerin, kaosların, savaşların ve enflasyonun, "yatırım aracı" olarak altına talebi artırdığını vurguladı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Haberler

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopteri düştü

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopteri düştü

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

İran'da Cumhurbaşkanı Reisi'nin düşen helikopteriyle ilk temas

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title