Haberler

Türkiye'ye İhtiyacımızı Tüm Avrupa Kabul Edecek

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Günther Verheugen, "Dünya Siyasetinin Gelişimi, Bizlerin Türkiye'ye Ne Kadar İhtiyacımız Olduğunu, Tüm Avrupa'ya Kabul Ettirecek" Dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Günther Verheugen, “Dünya siyasetinin gelişimi, bizlerin Türkiye’ye ne kadar ihtiyacımız olduğunu, tüm Avrupa’ya kabul ettirecek" dedi.

1999-2004 yılları arasında AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi olarak görev yapan Deutsche Welle’nin sorularını yanıtlayan Alman siyasetçi, Avrupa'da Türkiye'ye yönelik muhalefetin zamanla değişeceğine inandığını söyledi. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin en ateşli savunucularından biri olmaya devam eden Verheugen, şöyle dedi:

“Ben kişisel olarak şuna inanıyorum: Dünya siyasetinin gelişimi, bizlerin Türkiye’ye ne kadar ihtiyacımız olduğunu, tüm Avrupa’ya kabul ettirecek. Türkiye konusunda, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda şu andaki yaygın görüş değişecek. Ben bu anın geleceğini düşünüyorum. Ancak şunu çok açık bir şekilde vurgulamak gerekiyor: Türkiye de koşulları tam olarak yerine getirmeli. Türkiye'nin çok kapsamlı, temel değişiklileri içeren bir dönüşümden geçmesi gerekiyor.”

2004 yılında Avrupa tarihinin en büyük genişleme dalgasının mimarlarından olan birçok ülkede  “Bay Avrupa” olarak anılan Verheugen, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin AB’ye dâhil olmasıyla Avrupa’nın yeniden birleştiği, bunun da Avrupa için büyük bir kazanım olduğunu anlattı. Verheugen, böylesine tarihi ağırlığı bulunan bir olayda başrolü üstlenmekten son derece memnun olduğunu anlatırken şöyle konuştu:

AB GENİŞLEME YORGUNLUĞU YAŞIYOR

“Avrupa Birliği’nde şu an “genişleme yorgunluğu” yaşanıyor. Bu yorgunluk gelecek yıllarda üyelik bekleyen Balkan ülkeleri için engel oluşturmayacağı görüşünde. Birliğe katılmak isteyen ülkeler kendi tempolarını kendileri beliriliyor. Bir ülke gerçekten koşulları yerine getirirse, o ülkeyi reddetmek AB için mümkün değildir. Gelecek 10-20 yıl içinde Balkan ülkelerinin AB’ye üye olduğunu göreceğiz. Bu çok önemli, zira bu kriz bölgesinde, Avrupa'nın uzun dönemli olarak istikrarını sağlamanın tek yolu, Balkan ülkelerinin AB üyeliği.”

Genişleme dosyasını AB Komisyonu’nun Finlandiyalı üyesi Olli Rehn’e devreden Verheugen, 2005 yılından bu yana Avrupa Birliği Komisyonu'nun Sanayiden Sorumlu Üyesi olarak görev yapıyor. Verheugen geride kalan 5 yıl boyunca, Avrupa'da ekonomik büyüme sağlanması, istihdamın artırılması ve bürokrasinin azaltılması için çaba gösterdi. AB’de bürokrasinin hafifletilmesini savunan Verheugen, şöyle dedi:

 “Avrupa’nın daha fazla yasal düzenleme ile daha fazla başarıya ulaşabileceği yönündeki yanlış düşüncenin akıllardan çıkması gerekiyor. ‘Avrupa'da daha fazla kural, daha fazla Avrupa demek.' Bu yanlış bir kanı.”

Gelecek ay görev süresi dolacak olan Alman politikacı, aktif siyasete veda etmeyi, ancak akademide Avrupa Birliği üzerine dersler vermeyi, kitap ve makaleler yazmayı planladığını anlatırken, “Özleyeceğim muhtemelen şu olacak: Her gün ilerleme kaydetmek zorunda olmak, her gün yeni bir zorlukla karşılaşıp onu aşmak ve her gün kendini yeniden ispatlamak. Zira sadece Avrupa Birliği Komisyonu'ndaki görevim son bulmuyor, aktif siyasete de tümüyle veda ediyorum. Bu çok derin bir ayrılık. Frankfurt’taki Viadrina Avrupa Üniversitesi’nde ders vermeyi planlıyorum. Ayrıca, esas mesleğim olan gazeteciliğe döneceğim ve yazmaya devam edeceğim. Kendisini eve kapanan bir emekli olarak düşünemiyorum. İnsan yıllarca siyasetin içinde olunca, adeta tam gaz yola  devam ederken, kısa bir süre içinde frene basması olmaz. Bu sağlığa da zararlı. Bunu yapamam, yapmak da istemiyorum.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title