Haberler

Türkiye'ye Füze Savunma Sistemi

Güncelleme:

Washington Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye - ABD Ekseninde Son Dönemde Yaşanan Gelişmelere İlişkin Açıklamalarda Bulundu.

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun gerçekleştirdiği ABD ziyareti başta olmak üzere Türkiye - ABD ekseninde son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Washington Büyükelçiliği'nde gerçekleşen basın bilgilendirme toplantısı yaklaşık 1 saat 30 dakika sürdü.

Büyükelçi Tan ilk olarak New York'ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarına değindi. Cumhurbaşkanı Abdullah ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun toplantılara katılacağını belirten Tan, kesin programın henüz netleşmediğini, çalışmaların sürdüğünü ifade etti. ABD yönetiminin de aynı dönemde New York'ta olacağını hatırlatan Tan, Gül ve Davutoğlu'nun Washington programı olmasa da ikili görüşmelerde bulunma ihtimali olduğunu söyledi.

Eylül ayıyla birlikte Türkiye için hareketli bir dönemin başlayacağını hatırlatan Tan, Ortadoğu barış görüşmeleri, İran ile nükleer müzakereler, Irak'taki hükümet kurma çalışmaları, İsrail ile ilişkiler ve ABD'de kasım ayında yapılacak ara seçimlerin önemli konu başlıkları olduğunun altını çizdi.

TAN: ABD KONGRESİ'NDE OLUŞAN TÜRKİYE KARŞITI HAVAYI DAĞITMAYA ÇALIŞIYORUZ

ABD ile ilişkilere büyük önem verdiklerini, temel hedefler aynı olsa da bazı konularda yöntem farklılıklarını bulunduğuna dikkat çeken Büyükelçi Namık Tan, son dönemde Amerikan Kongresi'nde Türkiye'ye karşı oluşan havanın dağıtılmasına çalışıldığını söyledi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun da böyle bir dönemde Washington'da temaslarda bulunduğunu vurgulayan Tan, olağan istişare toplantılarının devam edeceğini belirtti.

TAN: NE İRAN'IN NE DE BÖLGENİN İSTİKRARSIZLAŞMASINA TARAFIZ

Washington'daki görüşmelerde ele alınan konuları tek tek anlatan Tan, İran'ın nükleer programı konusunda Türkiye ve ABD'nin temel hedefler bakımından aynı çizgide olduğunu söyledi. "Ne İran'ın ne de bölgenin istikrarsızlaşmasına tarafız" diye konuşan Büyükelçi, Türkiye'nin bu konuyu uzaktan izlemesinin mümkün olmadığını, Ankara'nın tüm çabalarının P5+1 sürecini desteklemeye yönelik olduğunu ifade etti.

TAN: KONGRE'DE ORTAYA ÇIKAN TEPKİLERİN DUYGUSAL OLDUĞU KANISINDAYIZ. (MAVİ MARMARA SALDIRISI)

Mavi Marmara saldırısı ile başlayan Türkiye - İsrail krizi ve sonrasında yaşananların Sinirlioğlu'nun temaslarında bir kez daha gündeme geldiğini belirten Büyükelçi, "İsrail hükümetinin makul bir çizgiye çekilmesi için ABD'den destek istedik. Kongre'de ortaya çıkan tepkilerin duygusal olduğu kanısındayız. Bunlar sürece katkı sağlamıyor" dedi.

İsrail ile yaşananların iki dost ülke açısından hukuki bir mesele olduğunu ifade eden Namık Tan, ne İsraille ne de Musevi halkı ile bir sorunları olmadığının da altını çizdi.

Filistin ile İsrail arasında Perşembe günü Washington'da doğrudan görüşmelerin başlayacak olmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Tan, talep gelmesi durumunda sürece katkıda bulunmaya hazır dolduklarını da söyledi.

KIBRIS SORUNU VE ERMENİSTAN İLE NORMALLEŞME SÜRECİ

Tan, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun temaslarında Kıbrıs'ta devam müzakerelerin de gündeme geldiğini ifade etti. Sinirlioğlu ve beraberindeki heyetin muhataflarına, müzakerelerin Türkiye'nin istediği hızda ilerlemediğini aktardığını belirten Tan, "Rumların teşvik edilmesi için ABD'den ilgi bekliyoruz" diye konuştu.

Ermenistan ile protokollerin de halen masada olduğunu da hatırlatan Tan, Erivan yönetimine yönelik bir dizi güven artırıcı önlemin hayata geçirilmekte olduğunu belirtti.

TERÖRLE MÜCADELE

Tan, Türk heyetinin temasları çerçevesinde masaya getirilen bir diğer önemli konunun da terörle mücadele olduğunu vurguladı. ABD'nin, PKK ile mücadeleye verdiği desteğin takdirle karşılandığının ancak yeterli bulunmadığının bir kez daha ilgililere aktarıldığını belirten Büyükelçi Tan, "terörle mücadele bir takım somut adımlar bekliyoruz. Nerede oldukları ne yaptıkları bilinen terör elebaşlarının yakalanması bağlamında ABD'nin daha fazla gayret göstermesini beklediğimizi ilettik" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ

19-20 Kasım tarihlerinde yapılacak NATO Zirvesi öncesi, ABD'nin Türkiye'den füze savunma sistemleri konusunda talepleri olduğunu belirten Washington Büyükelçisi Namık Tan, şu an teknik konuların ele alındığını belirtti. Tan, "Bütün bu teknik hususlar netleştiğinde siyasi onaya sunulması gerekiyor" dedi.

Büyükelçi Namık Tan bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Türkiye'nin istediği bazı silahların tesliminin neden yapılmadığına, ABD'den Türkiye'ye yönelik bir ambargo olup olmadığına ilişkin sorulara Tan, kesin bir dille yanıt verdi. "Ambargolardan söz etmek mesnetsizdir. İlişkilerimizin doğasına aykırıdır" dedi. ABD yönetiminin Kongre'deki Türkiye karşıtı hava nedeniyle silah satış sürecini başlatmadığını belirten Tan, insansız hava araçları Reaper'lar ve Cobra helikopterleri için Kongre onayı gerektiğinin de altını çizdi.

Alaattin AKDOĞAR / WASHINGTON - DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan: Görüntüler 7 yıl öncesine ait, tamamıyla aile ortamı

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan: Görüntüler 7 yıl öncesine ait, tamamıyla aile ortamı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title