Haberler

Türkiye Vatikan'a Barış Eli Uzattı, Vatikan da Olumlu Karşılık Verdi

Güncelleme:

Milano EXPO 2015'te Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Papa'yı Türk standına davet etti. Türkiye'nin barış eline Vatikan davetle cevap verdi.

Milano EXPO 2015'deki Türkiye standının tanıtım toplantısına katılmak üzere Milano'da bulunan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, "Papa'yı Türkiye standına davet ediyorum." dedi.

Bu açıklamanın ardından konuşan Vatikan'ın Expo 2015 Yüksek Komiseri ve Kültür Konseyi Başkanı Kardinal Gianfranco Ravasi, "Daveti dile getiren Türk bakan yardımcısının sözlerini dikkatle okudum. Vatikan delegasyonu Expo süresince düzenlenecek çeşitli etkinliklerde yer alacak. Açılış sonrasında davete memnuniyetle icabet edilebilir. Şimdi ben Türk temsilcilerini Vatikan pavyonunun misafiri olmaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

ÖNCE DAVET! "BEKLEMİYORDUK BUNU"

İtalya'nın ekonomi başkenti Milano'da Societa del Giardino binasında düzenlenen toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Papa'ya açık davette bulundu.

Yıldırım, bir basın mensubunun, Papa Francis'in 1915 Ermeni olaylarını 20'nci yüzyılın ilk soykırımı olarak nitelendirdiği açıklamasını hatırlatarak, Vatikan ile ilişkiler şu anda nasıl sorusu karşısında, "Beklemediğimiz bir açıklama duyduk." dedi.

"SON DERECE ŞEFFAFIZ"

Bakan Yardımcısı Yıldırım sözlerini, "Gerçekten beklemiyorduk. Zaten yapılan açıklamanın da Vatikan'ı çok mutlu ettiğini düşünmüyorum. Papa böyle bir açıklama yaptı ama, umarım bunu da telafi edeceklerdir. Türkiye, Papa'nın açıklama yaptığı bu konuda uluslararası işbirliğini en üst düzeyde göstermiş, resmi ve askeri arşivlerinin tamamını uluslararası tarihçilere açmak konusunda son derece şeffaf bir ülke. Ayrıca biz bütün ulusların acılarını paylaşıyoruz, sadece kendi acılarımızı değil. O açıdan acıları paylaşmada da herkesi objektif olmaya davet ediyoruz." dedi.

Yıldırım ayrıca, "Papa'yı Türkiye standına davet ediyorum. Kendisi gelemiyorsa bir heyet göndersin. Türk tarihinin zenginliklerini, uluslararası barışa yaptığı katkıyı ve o değerlerimizi kendisinin ya da heyetinin görmesini çok isterim." diye konuştu.

VATİKAN'DAN KARŞI DAVET

Bakan Yardımcısı Yıldırım'ın açık daveti İtalyan kamuoyunda zeytin dalı olarak yorumlanırken, Vatikan'ın Expo 2015 Yüksek Komiseri ve Kültür Konseyi Başkanı Kardinal Gianfranco Ravasi, İtalyan haber ajansı ANSA'ya yaptığı açıklamada, daveti memnuniyetle kabul etmekle kalmayıp, karşı davette bulundu, "Daveti dile getiren Türk bakan yardımcısının sözlerini dikkatle okudum. Vatikan delegasyonu Expo süresince düzenlenecek çeşitli etkinliklerde yer alacak. Açılış sonrasında davete memnuniyetle icabet edilebilir. Şimdi ben Türk temsilcilerini Vatikan pavyonunun misafiri olmaya davet ediyorum." dedi.

Yıldırım'ın yaptığı diğer açıklamalardan satır başları:

KOMŞUYA DESTEK

Bir basın mensubunun Türkiye AB'ye bu kadar yakın dururken kendini bir 'acemi' olarak tanımlayan komşunuz Yunanistan'ın durumu hakkındaki yorumunuz nedir şeklindeki sorusu karşısında Bakan Yardımcısı Yıldırım, "Biz kendi durumumuz itibariyle Avrupa'da gerek ekonomik gerekse diğer AB standartlarını karşılamak alanında son 12 yılda çok ciddi reformlar yaptık. Bu konudaki başarılarımız gerek Avrupa gerekse dünya kamuoyunda taktirde karşılanıyor. Ama komşularımız ve diğer ülkeler hakkında biz sadece iyi şeyler söylemeyi ve onların da olumlu ve başarılı sonuçlar elde etmesini temenni edebiliriz. Onun ötesinde bölgemizde AB bütünlüğü ve kültürüne olumlu katkıda bulunacak her türlü çabayı da destekleriz." dedi.

IŞİD'A KARŞI ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ

Yıldırım, Türkiye'nin IŞID terör örgütü konusundaki tavrını ise, "Biz hiçbir zaman terör örgütlerinin yanında yer almıyoruz Türkiye Cumhuriyeti olarak. Bu tür örgütlere karşı verilen mücadelede de uluslararası işbirliğinin her zaman içinde ve yanında yer alıyoruz. Söylediğiniz örgüt ve benzer bütün örgütlerin karşısındayız. Onlara karşı verilecek mücadelelerde uluslararası barışa katkı anlamında her zaman terörün karşısındayız. Terörün bölgemize verdiği zarardan biz de uluslararası toplumla birlikte biran önce kurtulmak istiyoruz." şeklinde açıkladı.

HEDEF AB'YE TAM ÜYELİK

Türkiye'nin Expo'ya katılımının Avrupa'ya yaklaşmasında bir etken oluşturup oluşturmayacağı yönündeki soruyla ilgili ise Yıldırım, "Türkiye'nin AB aday ülkesi olduğunu vurgulayıp, Türkiye AB adaylığı yolunda bütün standartları sağlamak konusunda gerekli çalışmaları göstermektedir. Hedef AB'ye tam üyeliktir. Expo'ya katılım da bu yaklaşımın bir parçası olarak görülebilir. Ama biz Expo'yu daha geniş perspektifte görüyoruz. Dünyayla barış Türk kültür tarih ve değerlerinin dünyayla bütünleşmesi ve tanıtılması olarak, daha geniş bir çerçevede görüyoruz açıklamasında bulundu. Stand maliyeti konusunda açıklama yapmaktan kaçınan Yıldırım, Expolarda parasal durum hükümetlerin ve bizlerin özverisidir. Aynı durum katılan ülkeler için de İtalya için de geçerlidir." dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Vatikan İtalya Milano Politika Dünya Ekonomi Güncel Güncel Haberler

İsrailli temsilci, Birleşmiş Milletler'in Filistin kararını imha makinesine attı

İsrailli temsilci, Birleşmiş Milletler'in Filistin kararını imha makinesine attı

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken çıkış: Yargı eleştirilemez değildir

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken çıkış: Yargı eleştirilemez değildir

500

Yorumlar (22)

euzubillahiminemüslümanırracimmobilWeb@haberler.com:

yine kıvırdık

10
1
yanıtYanıtla
Mobil-ANDROID:

Vatikan nın Ermeni kararını onamışlar. Yazıklar olsun.

9
0
yanıtYanıtla
vatandaş:

İki dakika bi dursaydınız Nisan ayı bari çıksaydı. Adamlar o kadar laf dedi soykırım falan.

7
0
yanıtYanıtla
Mustafa kemal Çetin:

Papa yaptı yapacağını, içine etti bütün sevginin, saygının. SOYKIRIM yapmıştır Türkler dedi. Var mı bunun daha ötesi. ne diye hala dost ayakları yapıyoruz. Bu batılının, emperyalistlerin amacı bellidir: BÜYÜK ERMENİSTANI KURMAK. .

6
0
yanıtYanıtla
tc:

ayasofya mutlaka açılmalı. . .

5
1
yanıtYanıtla
TürkanMobil-ANDROID:

anlamadigim niye biz el uzatiyoruz sacmalayan onlar ,onlarin yapmasi lazimken bizimkilerdeki bu telas niye acaba, neyse sozu dinlenen ulkeyiz ya ondan karsilik vermislerdir :))))) ulkem ne hale geldin yaziklar olsun siyaset ehline

4
1
yanıtYanıtla
EskişehirlimobilWeb@haberler.com:

Bu vatikan tam bir türk düşmanıdır bizi yönetenlere noluyor bunlar müslümanlığa karşı konukmuş bir inançtır herkesten kendilerini üstün görürler sarışın ırk insan diğerleri ni hayvandan aşağı ğörürler türklüğe karşı herzaman enöndedirler bu akp ne yapmak istiyor hep türk düşmalarının yanında oluyorlar amaç tc bitirmek fotoğrafa bakın anlasınız

5
0
yanıtYanıtla
ab sacmaligimobilWeb@haberler.com:

Hay sizin ab sevdaniza ulkeyi mahfettiniz ,almayacaklar iste neyin kafasi bu anlamıyorum

4
0
yanıtYanıtla
Adem:

rezil edin bizi aynen devam Adamlar sizi heryerde kötülüyor siz yalaklaniyorsunuz

4
0
yanıtYanıtla
mustafamobilWeb@haberler.com:

Yav bu nasıl is büyükelçiyi çek sonrada zeytin dalı uzat utanıyorum turklugumden

2
1
yanıtYanıtla
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title