Haberler

Türkiye-Ukrayna İlişkileri - Kiev Büyükelçisi Tezel

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Toplantıdan detaylar Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel'in açıklamaları Türkiye-Ukrayna ilişkileri Kiev Büyükelçisi Tezel: "Ukrayna'nın bağımsız olduğu yıllardan beri, neredeyse 24-25 yıl ilişkilerimizin potansiyelini daha fazla kullanabilmeliydik" Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin gelişmesini Türkiye sınırını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesine endekslemenin yanlış olduğunu bildirdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Toplantıdan detaylar

Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel'in açıklamaları

Türkiye- Ukrayna ilişkileri

Kiev Büyükelçisi Tezel:

" Ukrayna'nın bağımsız olduğu yıllardan beri, neredeyse 24-25 yıl ilişkilerimizin potansiyelini daha fazla kullanabilmeliydik"

Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin gelişmesini Türkiye sınırını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesine endekslemenin yanlış olduğunu bildirdi.

Başkent Kiev'de Dünya Politikaları Enstitüsü tarafından "Dış Politika Denetimi: Ukrayna-Türkiye" konulu bir toplantı düzenledi. Ukraynalı ve diğer ülkelerin diplomatlarının katıldığı toplantıda konuşan Türkiye'nin Kiev Büyükelçisi Yönet Can Tezel, son yıllarda ilerleyen ilişkilerin tarihini ve önemini anlattı.

Tezel, AA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin ve bunların siyasi, ekonomik ve stratejik mantığının temellerinin çok önceden atıldığını söyledi.

Tarihi ilişkilerden başka 2003 yılında Türkiye'nin Ukrayna'yı, ilişkilerin öncelikli geliştirilmesi gereken ülke olarak tanımladığını hatırlatan Tezel, yüksek düzeyli stratejik konseyin ise 2011'de devreye girdiğini ifade etti.

Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin Rusya ile ilişkilere endeksli olmadığına dikkati çeken Tezel, "Tabii ki Rusya'nın yaptıkları Türkiye-Ukrayna ilişkilerini etkileyebiliyor. Rusya'nın yaptıkları tüm bölgeyi etkileyebiliyor. Ukrayna'nın bağımsız olduğu yıllardan beri, neredeyse 24-25 yıl ilişkilerimizin potansiyelini daha fazla kullanabilmeliydik. Bu potansiyeli harekete geçirmek için zaten son yıllarda çalışmalar hızlanmıştı. Genel politikamız ve stratejimiz bu yönde. Rusya'nın bazı eylemleri bunun biraz daha hızlanmasına sebep oluyor, o kadar." dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin kendine has tarihsel, jeopolitik ve siyasi mantığı olduğuna işaret eden Tezel, "Şöyle bir hataya düşülüyor. 'Rus uçağı düştü, Türkiye ile Ukrayna birbirini keşfetti. Stratejik ilişki, ittifak kuruluyor.' Öyle değil. Biraz daha geniş bakmak lazım" ifadesini kullandı.

Toplantıda ayrıca Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Protokol Müdürü Olga Chubrykova, Dünya Politikaları Enstitüsü Başkan Yardımcısı Katerina Zarembo ve Ukrayna Devlet Başkanlığı Kırım Tatarlarına Destek Bölümü Başkanı Yusuf Kurkchi iki ülke ilişkilerini değerlendirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Ukrayna Rusya Kiev Politika Güncel Haberler

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title