Haberler

Türkiye-Tacikistan Ticaret Ve Yatırım Forumu

Cumhurbaşkanı Gül, Tacikistan'a 1,5 Yıl Önce Gerçekleştirdikleri Ziyaret Sırasında Ülkenin Cumhurbaşkanının İş Adamlarına "gelin Buralara Yatırım Yapın" Şeklinde Çağrıda Bulunduğunu Söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tacikistan'a 1,5 yıl önce gerçekleştirdikleri ziyaret sırasında ülkenin Cumhurbaşkanının iş adamlarına "gelin buralara yatırım yapın" şeklinde çağrıda bulunduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, "Ben çok yakından takip ettim ve hep teşvik ettim. Bazılarınız çok iyi bilirsiniz. 'Bu ülkeye ilgi gösterin ve bu ülkeye yatırım yapın' diye... Şimdi görüyorum ki bazı neticeler var ama bunlar yeterli değil" dedi.

"İKİ ÜLKE ARASINDA ÇOK GÜZEL İLİŞKİLERİ GÜÇLÜ ŞEKİLDE DEVAM ETTİRİYORUZ"

TUSKON tarafında düzenlenen "Türkiye-Tacikistan Ticaret ve Yatırım Forumu"na katılan Cumhurbaşkanı gül burada bir konuşma yaptı. Gül yaptığı konuşmada, "Türkiye ve Tacikistan'ın dost, kardeş kültürleri, inançları, dinleri, gelenekleri bir olan iki ülkedir. İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek, güçlendirmek, her bakımdan çok daha ileri noktalara ulaştırmak hem benim hem de Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın ideali ve özlemidir. Bu doğrultuda iki ülke arasında çok güzel ilişkileri güçlü şekilde devam ettiriyoruz." dedi. Gül ayrıca iki ülkenin Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (EİT) üyesi olduğunu hatırlattı.

"MEVLANA İKİ ÜLKENİN ÇOK BÜYÜK FİKİR, DİN, ALİM, BİLİM ADAMI VE ÖNDERİDİR"

Cumhurbaşkanı Gül, "İnşallah başka bir vesileyle ki o vesile Şeb-İ Arus... Değerli kardeşimi Konya'da da misafir etmeyi arzu ediyoruz. Bu sene kısmet olmadı, işlerinin yoğunluğu sebebiyle gelemedi ama önümüzdeki yıl Konya'da Şeb-i Arus'u beraber yapacağız. Mevlana iki ülkenin çok büyük fikir, din, alim, bilim adamı ve önderidir. Tacikistan'a gittiğinizde de herkes Mevlana'dan size beyitler okur, onun büyüklüğünü, onun bilgeliğini, onun öğütlerini anlatır. Türkiye'de de aynı şekilde... Dolayısıyla iki ülke birbirine çok köklü şekilde bağıldır. Bu kardeşlik, beraber dayanışma içinde nasıl olur da somut işbirliğini gerçekleştirebiliriz? Burada bunu konuşacağız. Bunu devletler arasında resmi düzeyde yapıyoruz. Siyasi dayanışmamızı, siyasi istişarelerimizi en iyi şekilde yapıyoruz ama iş hayatı, ekonomi, yatırımlar alanındaki yapılacak işleri ise daha ziyade sizler, özel sektör, iş adamları, yatırımcılar, tüccarlar yapacak. İşte

sizleri teşvik etmek için hem Tacikistan'da hem de Türkiye'de daha çok ekonomik faaliyette bulunmanızı teşvik etmek için, size her türlü desteği verdiğimizi göstermek için bugün iki Cumhurbaşkanı sizlerle beraberiz." diye konuştu

"TACİKİSTAN HALA BAKİR BİR ÜLKE"

1,5 yıl önce Tacikistan'a büyük bir ziyaret yaptıklarını söyleyen Abdullah Gül, ilk Cumhurbaşkanı ziyareti olan bu ziyarete büyük uçakla gittiklerini belirtti. Gül, "Aramızda bu ziyarete katılanlar var. Orada sayın Cumhurbaşkanı sadece beni değil, sizleri de çok güzel şekilde misafir etmişti. Eminim o ziyarete katılanlar Tacikistan'ın tabii güzelliğini, zenginliğini, oradaki Türkler'e gösterilen çok candan, sıcak misafirperverliği hala hafızalarında tutuyorlardır. Bu ziyarette Tacikistan'a yatırım imkanlarının çok olduğunu konuştuk. Hala bakir bir ülke... El değmemiş madenleri çok. Yeraltı zenginlikleri çok. Asya'nın sularının yüzde 60'ı Tacikistan'dan kaynaklanmaktadır. Tacikistan çok dağlık. Arazisinin yüzde 90-95'i dağlık. Tarım arazisi az ama bu dağlık arazileri bir taraftan sulara, yağmurlara, karlara, buzullara ev sahipliği yapmakta diğer tarafta toprağın altında zengin madenlere sahip olmaktadır. O zaman Sayın Cumhurbaşkanı sizlere çok güçlü çağrıda bulunmuştu. 'Gelin buralara yatırım yapın' diye... Ben çok yakından takip ettim ve hep teşvik ettim. Bazılarınız çok iyi bilirsiniz. 'Bu ülkeye ilgi gösterin ve bu ülkeye yatırım yapın' diye... Şimdi görüyorum ki bazı neticeler var ama bunlar yeterli değil" şeklinde konuştu.

"YENİ YATIRIMLARIN YAPILMASI GEREKİYOR"

Gül, Tacikistan'ın çok zengin mermer rezervleri ve su kaynakları bulunduğunu belirterek, "su kaynaklarından dolayı da her türlü enerji yatırımlarına, küçük-büyük santrallere çok ihtiyacı olan ve bunları teşvik eden bir ülke. Ayrıca güneş enerjisinin kolaylıkla değerlendirilebilecek. Tacikistan'da küçük, orta, büyük her türlü sanayinin söz konusu olabilir. Alüminyum bakımından eski dönemden kalma büyük yatırımlar, büyük fabrikaların modernleşmesi, yeni yatırımların yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"TARIMLA İLGİLİ DÜNYANIN EN GÜZEL MEYVELERİ BU ÜLKEDE YETİŞİYOR"

Abdullah Gül, "Tarımla ilgili dünyanın en güzel meyveleri bu ülkede yetişiyor. Ama bunların ekonomiye kazandırılması, bunların gıda teknolojisi vasıtasıyla daha ekonomik faaliyet haline dönüşmesi için çok büyük bir potansiyel var. Bütün

bunlar iş adamlarını bekliyor. Sizler iki şeye bakarsınız. Bir; oranın ev sahibi size 'gelin' diyor mu, kucağını açıyor mu, gittiğinizde kendinizi güvende, emin hisseder misiniz? Bu konuda sayın Cumhurbaşkanı burada. Ne zaman görüşsek, konuşsak, hep 'gelsinler, burası onların evleri gibidir' der. Size her türlü desteği o ülkenin Cumhurbaşkanı güçlü şekilde veriyor. Bu, büyük bir avantaj. İkincisi; imkan ve potansiyel var mı? İmkan ve potansiyel de çok gerçekten... Orta, küçük, büyük her seviyede çok büyük yatırım imkanları var. Çok da ihtiyaç var." diye konuştu. Bundan dolayı her iki ülkenin büyükelçilerinin en büyük işinin iş adamlarını takip etmek olduğunu, bunu büyükelçilere de söylediğini anlatan Gül, "Siyasi işleri biz konuşuyoruz. Büyükelçilerin en büyük işleri, ekonomikfaaliyetleri takip etmeleri artık... Onun için Tacikistan büyükelçisine geldiği gün, mektubunu sunduğu gün söyledim; 'İlk Türkiye'deki iş derneklerini, iş adamlarını, şirketleri, odaları bunları tek tek gez ve ülkenin potansiyelini işadamlarına anlat, turlar düzenle, onları al götür ve göster.' Aynı şekilde bizimbüyükelçimize de aynı tavsiyelerde bulundum" diye konuştu.

"EKONOMİK FAALİYET, HER İKİ ÜLKENİN HALKINI ZENGİNLEŞTİRİR"

Tacikistan'da iş adamlarına ortamı hazırlayan imkanlar bulunduğunu dile getiren Gül, "Oradaki Türk okulları size her türlü tercümanlığı, aracılık, iletişim desteğini verirler. Yenileri de açılacak. Bütün bunlar çok değerli, büyük faaliyetler. Bu faaliyetlerin de değeri bilinmektedir. İşte bunlara ekonomik faaliyetleri de eklememiz lazım. Ekonomik faaliyet, her iki ülkenin halkını zenginleştirir. Bunlar hükümetler tarafından daima desteklenir. Önünüz daima açıktır. Yeter ki siz ilgi gösterin, uğraşın ve kendi alanlarınızda tecrübelerinizi buralara taşıyın. Sayın Cumhurbaşkanı ve benim burada olmam, size bu çağrıyı yapmamız bizim bu konuda ne kadar kararlı olduğumuzu göstermektedir." dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Gözaltına alınan 3 emniyet müdürü Ayhan Bora Kaplan'ı yaka paça yakalayan kişilermiş

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Bakmadan Geçme

16 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 16 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Brighton Chelsea maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Chelsea maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester United Newcastle maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) M.United Newcastle maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Manchester United Newcastle maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! M.United Newcastle maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Brighton Chelsea maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Brighton Chelsea maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Manchester United Newcastle maçı CANLI izle! 15 Mayıs MANU Newcastle maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Brighton Chelsea maçı CANLI izle! 15 Mayıs Brighton Chelsea maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? VAR kalkıyor mu? Premier Lig'de VAR sistemi kaldırılacak mı?
İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title