Haberler

Türkiye-Rusya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Üyesi Özden, Rusya'da Barışı Anlattı

Türkiye Rusya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Üyesi ve AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden, Rusya'nın Moskova kentinde düzenlenen "Günümüz Parlamento Diyaloğunun Yeni Boyutları" konulu III. Uluslararası Parlamento Forumuna katıldı.

Türkiye-Rusya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Üyesi ve AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden, Rusya'nın Moskova kentinde düzenlenen "Günümüz Parlamento Diyaloğunun Yeni Boyutları" konulu III. Uluslararası Parlamento Forumuna katıldı.

Özden, 49 ülke ve topluluktan 250 temsilcinin katılımı ile yapılan forumda yaptığı İngilizce konuşmasında dünya barışına vurgu yaparak, Birleşmiş Milletler'in 5 daimi ülke ile karar almasını eleştirdi.

Moskova'da Ukrayna'yı tartışmanın faydalı olabileceğini belirten Özden, "Yüzbinlerce insanın öldüğü, milyonlarca insanın ülkelerini terk etmek zorunda kaldığı Suriye'yi görmezden gelerek bölgemize ve dünyaya barış getiremeyiz. Suriye'yi konuşmazsak adaleti, insan haklarını konuşmuş olmayız" ifadesini kullandı.

20. yüzyılın ilk yarısında dünyanın iki büyük savaş yaşadığını ve yüz milyonu aşkın insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Özden, ölen sivillerin sayısının askerlerden daha fazla olduğunu kaydetti.

Bu acıdan ders alınması gerektiğini vurgulayan Özden, şöyle devam etti:

"Şimdi yine masa başında bölgemizdeki ülkelerin haritalarının yeniden çizilmeye, güç dengesinin yeniden kurulmaya çalışıldığına şahit oluyoruz. Son ekonomik krizden sonra ortaya çıkan tablo, değerler manzumesini sarsmaya başladı. Aşırı akımlar güç kazandı, milliyetçilik ve İslamafobia Avrupa sokaklarında kol geziyor. Eğer AB ciddi bir sorgulama yapmaz, kural yapı ve işleyişini gözden geçirmezse kendi değerlerini kaybetme tehdidi ile karşı karşıyadır."

Özden, 51 ülkeyle kurulan BM'nin bugün 193 üye ile neredeyse tüm ülkeleri kapsadığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Kuruluşundan bu yana BM dünya barışına ciddi katkılar sunmuştur. Bunda BM'nin ambargo, yaptırım uygulama ve barış gücünü devreye koyma gibi yetkilerinin olmasının etkisi büyüktür. Bünyesinde Uluslararası Adalet Divanı kurulmuş ve bugüne kadar birçok konuda karar vermiştir ancak son dönemde dünyamızın karşılaştığı bazı sorunlara karşı karar alamayan, insan hakları ihlallerine, binlerce insanın ölümüne tepki veremeyen BM, uluslararası hukukta ana aktör olmaktan uzaklaşmıştır. BM'nin tekrar etkin olabilmesi için karar mekanizmasını gözden geçirmeli ve 5 ülkenin vetosuna bağlı kalmamalıdır. Çünkü dünya beşten büyüktür." - Muğla

Kaynak: AA / Yerel

Rusya Federasyonu Ak Parti Türkiye Muğla Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title