Haberler

Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun Geleneksel Yerel Zincirler Buluşuyor

Güncelleme:

Yerel Zincirlerin Büyümelerinden Etkilendi, Geleceğin Nasıl Şekilleneceğini Anlattı

Türkiye Perakendeciler Federasyonu'nun (TPF) yerel zincirlerle, onlara ürün ve hizmet sunan markaların ilişkilerinin güçlendirilmesi, yerel zincirlerin sorunlarının ortaya konması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi hedefiyle üçüncü kez düzenlediği geleneksel 'Yerel Zincirler Buluşuyor' organizasyonu Haliç Kongre Merkezi'nde başladı.

Açılışta konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bugün organize perakende sektörünün Avrupa Birliği'nde yedinci, dünyada ise onuncu büyüklüğe ulaştığını ifade etti. Ergün, "Organize sektörünün bu büyüklüğü, imalat sektörümüzün, tarımın, finans sisteminin, kısaca bir bütün olarak tüm ekonomik aktivitelerin üzerinde gerçekleşti.

Ancak bunun tersi de doğrudur, perakende sektörünün gelişmesi de imalat sanayi, tarım ve finans gibi alanlara olumlu bir şekilde yansımaktadır. Organize sektörünün gelişmesi; kayıtdışılığın azalması, vergi gelirlerinin ve istihdamın artması, piyasada ürün güvenliğinin sağlanması için de son derece önemlidir. Ekonomik kalkınmada ve günlük hayatımızda perakende sektörünün ne kadar önemli bir rol oynadığı hepimizin malumudur" dedi.

"Alışveriş Merkezleri ile ilgili yasa tasarısıyla ilgili revizyonlar yapmamız gerekiyor"

Ergün, üreticilerle ile tüketiciler arasındaki uzun tedarik zincirinde, halkayı tamamlayan, ürünü tüketiciyle buluşturan en önemli unsurlardan birisinin perakendeciler olduğunu ifade etti. Tüketicilerin daha kaliteli, güvenli ve ucuz ürünlere ulaşmasında ve ticaret kanallarının doğru işlemesinde, perakende sektörü çok önemli bir rol üstlendiğini vurgulayan Bakan Ergün, alışveriş merkezleri yasa tasarısıyla ilgili olarak, "Alışveriş merkezleri ile ilgili yasa tasarısını Başbakanlığa sevk ettik; ancak geldiğimiz noktada yasada bazı revizyonlar yapmamız gerekiyor. Bu yasa, sonuçları bakımından çok geniş bir kesimi ilgilendirdiği için, ince eleyip sık dokuyor, en doğrusunu bulmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki yasama döneminde, bu yasa tasarısın da ilgili herkesin yararına olacak şekilde yasalaşacağını umuyoruz" şeklinde konuştu.

Tarım Bakanı Mehdi Eker ise yerel zincirlerin Anadolu'nun gücünü yansıttığını, yerel zincirlerin Türkiye'nin kalkınmasında çok önemli görevler üstlendiğini ifade etti. Geçmiş yıllarda perakendecilerle birlikte 'tüketicilere makul fiyatlı ve kaliteli ürünlerin ulaştırılması' konusunda bakanlığın birçok işbirliği yaptığını, federasyonla yapılacak yeni işbirliklerine da açık olduklarını ve yerel zincirlerin güçlenmesi için destek olacaklarını söyledi.

'Sürdürülebilir büyüme için şimdi tam zamanı'

'Sürdürülebilir büyüme' teması ışığında birbirinden ünlü isimlerin ve işadamlarının konuşmalarının yer aldığı, 'Yerel Zincirler Buluşuyor' organizasyonun açılışında konuşan Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Aygün, "2010 yılında da uluslararası zincirlerin önüne geçmeyi başardık.

Bundan sonra daha da öne geçeceğiz, çünkü biz organize perakende işini öğrendik. Kalıcı rekabet üstünlüğüne giden yolda sürdürülebilir büyüme için şimdi tam zamanı" şeklinde konuştu.

Aygün sözlerini şöyle sürdürdü; "Kriz döneminde büyüklerle arayı kapattık, ciro ve büyümede öne geçtik. Bugün 12 perakende derneğimiz, 280 üyemiz, 2 bin 500 mağazamız, 2 milyon metrekareyi aşan alanımız, yaklaşık 50 bin çalışanımız, 12.5 milyar TL ciromuz, yüzde 25'i aşan pazar payımız ve yıllık yüzde 16 büyüme hızıyla, ülkenin en büyük organize perakende aktörüyüz.

Önümüzdeki dönemde en az 15 tane büyük oyuncu, 35 tane orta ölçekli oyuncu çıkaracağız. Ülke genelinde 50 markamız olacak. Kurumsallaşmasını tamamlayan yerel zincirlerden 2 tanesi şimdiden halka açıldı. Bu süreç devam edecek. 3 yıl içinde 50'ye yakın yerel perakende zincirinin halka açılacağını şimdiden duyurmak isterim. Yerel zincirlerimizin yurt dışına açılma planları da var. Birçok firmamız Türk Cumhuriyetleri, Suriye, Irak, İran gibi ülkelerde mağaza açma hazırlıkları içinde."

Nouriel Roubini güne damgasını vurdu

Evyap, Sütaş, Unilever ve Ülker ana sponsorluğunda gerçekleştirilen organizasyonda 'Kahin' olarak nitelendirilen, bağımsız global makro ekonomi ve pazar stratejisi araştırmaları yürüten ünlü ekonomist Nouriel Roubini perakende sektörünün binlerce temsilcisine hitap etti. ABD'deki ekonomik krizi önceden tahmin etmesiyle tanınan Roubini, 'Gelecek nasıl şekillenecek' başlıklı konuşmasıyla güne damgasını vurdu.

SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, 'Sürdürülebilir büyüme için yerel girişim ve yenileşmenin önemi' konulu konuşmasında rekabet üstünlüğüne değindi. Yılmaz, "Yerel zincirlerin en önemli rekabet üstünlüğü müşteriye olan yakınlıkları, onun yaşam biçimini ve alışkanlıklarını çok iyi bilmeleri ve onunla birebir, sıcak ilişki kurabilmeleridir. Bir yandan bu üstünlükleri muhafaza etmek, bir yandan da hizmetle, teknolojiyle, müşteri memnuniyeti yaratacak inovasyonlarla bunları geliştirmek ve farklılaşma alanları yaratmak yerel zincirlerin başlıca hedeflerinden biri olmalıdır" dedi.

Organizasyonun 'Sürdürülebilir büyüme' temasına uygun olarak ilk günde ünlü işadamları Hedef Alliance Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak 'Sürdürülebilir büyüme için kurumsal girişimcilik', Unilever Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Cem Tarık Yüksel 'Sürdürülebilir Büyüme İçin 2020: Gelecek Değer Zinciri', Doğan Yayın Holding CEO'su Servet Topaloğlu 'Sürdürülebilir büyüme için 'diriliği kaybetmeden irileşmek' ve Ellialtı Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Hazım Ellialtı 'Sürdürülebilir büyüme için 'değişimi yönetmek'' başlıklı konuşmalarıyla dikkat çekti.

İkinci günde de ünlü isimler ve workshoplar var

Organizasyonun ikinci günü ise uygulamalar ve modeller üzerine konuşmalarla şekillenecek. Perakendecilik uygulamalarından, müşteri memnuniyeti ve marka yönetimine sektör ve çalışanlarına temel bilgiler oluşturacak konuşmalar yine ünlü işadamları tarafından gerçekleştirilecek.

İkinci günde gerçekleştirilecek beş workshopta Altıparmak Genel Müdürü Özen Altıparmak, İpsos KMG Grup Lideri Didem Gülyurt, McDonald's Pazarlama Direktörü Bora Tanrıkulu, Zyman Core Strategy Group Türkiye Genel Müdürü Azmi Gümüşlüoğlu ve Astay Gayrımenkul Genel Müdürü Atilla Öztürk gibi çok değerli isimlerin kürsüde olmasını sağlayacak. 'Kovandan sofraya kalite takip sistemi', 'Perakendenin resmi', 'Diriliği kaybetmeden irileşmek", 'Sürdürülebilir büyüme için marka yönetimi' ve 'Müşteri memnuniyeti gerçekte kimi memnun eder?' workshopları öne çıkacak.

Perakendecilikle ilgili çok sayıda eğitim vermiş Tahsin Pamir, perakendeden sanayiye yeni projeler kazandırarak 250 milyon dolarlık bir grup yaratan Turan Özbahçeci, ünlü gıda markalarında yönetim kurulu üyelikleri ve üst düzey görevlerin yanı sıra dünyanın en önemli stratejik danışmanlık şirketlerinden Zyman Core Strategy Group'da üst düzey yönetici olan Azmi Gümüşlüoğlu ve kendi markasındaki başarısıyla birlikte konsept ve marka danışmanlığı yapan ünlü topmodel Tülin Şahin, kişisel bakım alanında yerel bir güçken bölgesel bir oyuncuya dönüşen üreticilerin üçüncü kuşak temsilcisi Mehmed Evyap, dünyanın birçok noktasına yardım elini uzatan Türk Kızılayı'nın üst düzey temsilcisi Tekin Küçükali, birçok önemli gayrimenkul projesine imza atan Atilla Öztürk sunumları ile perakende sektöründen katılımcıların vizyonlarını geliştirecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ekonomi Güncel Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title