Haberler

Türkiye'nin Tek Sucul Canlılar Müzesinin İlk Misafirleri Geldi

Hitit Üniversitesi Zooloji Laboratuvarı'ndan bin sucul canlı örneği, SDÜ ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında kurulan Türkiye Sucul Canlılar Müzesi'ne bağışlandı SDÜ Su Enstitüsü Türkiye Sucul Canlılar Müzesi Koordinatörü Doç. Dr. Kalyoncu: "Bu müzeye Türkiye'nin dört bir yanından örnekler gelecek.

MURAT YOLCU - Hitit Üniversitesi Zooloji Laboratuvarı'ndan bin sucul canlı örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında kurulan Türkiye Sucul Canlılar Müzesi'ne gönderildi.

SDÜ Su Enstitüsü Türkiye Sucul Canlılar Müzesi Koordinatörü Doç. Dr. Hasan Kalyoncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki çeşitli üniversite ve kurumlarda sucul canlı örneklerini içeren müze ve sergilerin olduğunu söyledi.

Bu müzelerin sucul canlıların geneli üzerine değil, sadece balık gibi tek bir canlı üzerine kurulduğuna işaret eden Kalyoncu, bu nedenle Türkiye'deki bütün sucul canlıların envanterinin çıkarılması için çalışma yaptıklarını anlattı.

Orman ve Su işleri Bakanlığı Su Yönetim Genel Müdürlüğü ile SDÜ'de Türkiye Sucul Canlılar Müzesi kurulması ve kurumun su havzalarında yaptığı araştırmada belirlediği örneklerden en az 5'inin müzeye verilmesini içeren bir protokol imzaladıklarını bildiren Kalyoncu, bunun ardından müzenin şubat ayında oluşturulduğunu belirtti.

Müzeye Türkiye'nin dört bir yanından örnekler gelecek

Müzede suda yaşayan omurgasızlar, algler, bitkiler, tek hücreli canlılardan örneklerin olacağına dikkati çeken Kalyoncu, şöyle devam etti:

"Sucul canlıların Türkiye'de envanteri yok. Türkiye'de hangi iç sularda hangi canlının yaşadığını bilmiyoruz. Bununla ilgili çalışmalar var ama eksik. Bu müzeye Türkiye'nin dört bir yanından örnekler gelecek. Yarın bir bilim adamı müzeye gelip bu örnekler üzerinde çalışabilecek. Yetişen araştırma görevlileri burada görev yapacak. Aynı  zamanda tüm vatandaşlara da açık olacak. Vatandaşlar, Türkiye'nin bütün zenginliklerini görebilecek."

Geçmişte Türkiye'den çalınarak yurt dışında sergilenen çok sayıda organizma bulunduğunu vurgulayan Kalyoncu, Türkiye'de böyle bir müze olmadığı için organizmaların çeşitli bölümlerin laboratuvarında, küçük yerlerde saklandığını dile getirdi.

Kendi laboratuvarlarında da sucul faunaya ait çok sayıda canlı örneği olduğunu ifade eden Kalyoncu, "Amacımız bütün canlı örneklerini bir araya toplayıp bir envanter, veri tabanı oluşturacak müze meydana getirmek. Türkiye'deki sucul canlıların sistematik bir şekilde kategoriler altına alınarak korunması ve sergilenmesini amaçlıyoruz" dedi.

İlk bağış Hitit Üniversitesinden

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Ali Salur ise üniversitesinin zooloji laboratuvarında 8 yıldır sucul canlılar üzeri akademik çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Ülke genelindeki arazi çalışmalarında toplanan ve teşhis edilen 5 binin üzerinde sucul canlı bulunduğuna dikkati çeken Salur, teşhis sürecindeki canlı sayısının ise 2 bin civarında olduğunu kaydetti.

Toplanan ürünlerde en büyük sorunun korunması ve sergilenmesi olduğunun altını çizen Salur, şöyle konuştu:

"Elde ettiğimiz canlıları güzel bir ortamda koruyacak ve sergileyecek bir müzenin hayalini kurduk. Şubat ayında böyle bir müze kuruldu. Bu müze, beni ve benim gibi çalışan bütün akademisyenleri heyecanlandırdı. Biz de elimizdeki binlerce örneği hem geleceğini garanti altına almak hem de Türkiye'de bir anlamda ilk olan müzenin altyapısını teşkil etmek açısından bağışlamaya karar verdik. Bilimsel çalışmalarda elde ettiğimiz sulak alan örneklerininden bin civarında teşhis edilmiş örneği müzemize bağışladık. Önümüzdeki yıllarda bağışlar devam edecek. Muhtemelen  5 yıl içerisinde 50 bin örneği müzemize bağışlamış olacağız."

Akademik camiaya geniş veri sağlayacak

Osmangazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naime Aslan da müzenin Türkiye'de tek ve öncü olmasının yanında akademik camiaya ortak ve geniş bir veri sağlayacağını, aynı zamanda veri bütünlüğünün oluşmasına katkı yapacağını vurguladı.

Kendisi gibi sucul canlılar üzerinde akademik çalışma yapanların daha önce yeni bir ürün keşfinde ya da örnek örnek karşılaştırması yaparken hep yurt dışına gitmek zorunda kaldığını dile getiren Aslan, "Bundan sonra bunu yapmak zorunda olmayacağız. Bu müze bunu sağlayacak. İnşallah bundan sonra yabancılar örnek karşılaştırması için bu müzeye gelecek" diye konuştu.

Aslan, sucul canlılar konusunda elinde bulunan örneklerin müze materyali şeklinde hazırlanarak teslim edileceğini sözlerine ekledi. - Isparta

Kaynak: AA / Yerel

Hitit Üniversitesi Hasan Kalyoncu Türkiye Salur Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title