Haberler

Diyarbakır'da Türkiye'nin İlk Kadayıf Ustaları Kendi İş Yerlerini Açtı

Güncelleme:

Diyarbakır'da Bir Ustadan Bin Ustaya Kadayıf Projesinin kapsamında eğitim gören kadınlardan ikisi iş yerlerini açarak bu alanda bir ilki başardı.

Her geçen gün büyüyen ve gelişen Diyarbakır'da buna paralel olarak bir hayli olumlu gelişmeler yaşanıyor.

Başkanlığını Müzeyyen Korkutata'nın yaptığı Kınalı Eller Kadın Derneği'nin hayata geçirdiği 'Bir Ustadan Bin Ustaya kadayıf projesinde' gördükleri 8 Aylık bir kurs sürecinin ardından 1 ay da staj amaçlı olarak gönüllü çalışan ve daha sonra kendi işletmelerini açan Hilal Aktaş ve Vildan Çiçek, bugüne kadar ilk bayan kadayıf ustaları olarak, Diyarbakır'ın tarihine geçtiler.

Kalkınma Bakanlığı'nın SODES 2013-2014 programı kapsamında başlattığı 'Bir Ustadan Bin Ustaya Kadayıf Projesi'nde ilklere imza atılıyor. Tarihte ilk defa bay ve bayan kursiyer grubunun toplu olarak eğitim aldıkları ve mesleğin bütün inceliklerini öğrendikleri projenin başarıları bununla da sınırlı değil.


PROJE MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI

Ağustos ayında tamamlanan 'Bir Ustadan Bin Ustaya kadayıf projesi', daha tamamlanmadan, meyvelerini vermeye başladı. Bayan kursiyerlerden Hilal Aktaş Diyarbakır şehir merkezinde, Vildan Çiçek ise Hani ilçesinde, kurslarda aldıkları teorik ve pratik profesyonel eğitimlerin ışığında, kendi olanaklarıyla bir kadayıfçı dükkânlarını açarak, 'ilk bayan kadayıf ustaları' olarak tarihe geçtiler.

İLKLER YAŞANDI

Konuyla ilgili olarak görüşlerini dile getiren Kınalı Eller Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Müzeyyen Korkutata, şunları söyledi:

"Bir Ustadan Bin Ustaya Kadayıf Projesi'ni başarıyla tamamlarken, ilkleri yaşamış olmanın da mutluluğunu ekip olarak yaşıyoruz. Proje kapsamında, toplam 50 kursiyerimize, 640 saat 'uygulamalı kadayıf eğitimi' dersi verildi. Ayrıca, KOSGEB işbirliğiyle de toplam 70 saat teorik olarak girişimcilik eğitimi alan kursiyerlerimiz, hem pratik olarak, hem de sahada bilfiil işin nasıl yapılacağı hususlarında, tam bir donanıma sahip oldular. Ancak kursumuzun başarıyla bitmesinin yanı sıra, ilkleri de yaşamak bizleri ayrıca mutlu etti. Tarihte ilk defa, bay ve bayan kursiyerler grubu karışık olarak toplu bir halde teorik ve pratik eğitim alarak, mesleğe ilk adımlarını atmış oldular. Ortalama 15-40 yaş grubu arasında olan kursiyerlerimiz, eğitimlerin sonuna geldiğimiz şu günlerde, artık hayata daha bir umutla bakıyorlar. Usta-çırak eğitimleriyle yapılan bu eğitimler, büyük faydalar sağlamakta.

Ayrıca, yine ilk defa, iki bayan kursiyer kardeşimiz, edindiği bilgilerin ve aldıkları eğitimlerin ışığında, kendi işletmelerini kurarak iş hayatına adımlarını attılar. Kervansaray otelinin altında yaklaşık 1 Ay önce kendi kadayıf dükkânını açan Hilal Aktaş ile, Hani ilçemizde kendi işletmesini açan Vildan Çiçek, Diyarbakır'da ve hatta ülkemiz genelinde ilk bayan kadayıf ustaları olarak kolları sıvayıp, iş hayatına atılmış oldular.

ATÖLYENİN OLANAKLARI, KURSİYERLERİN HİZMETİNE SUNULDU

Umuyorum ki, bu gelişmeden sonra, Diyarbakır'da farklı bir çok hizmet dallarında yeni Hilal'ler ve Vildan'lar yetişecek ve iş hayatına atılacaklar. Ayrıca, biz Kınalı Eller Kadın Derneği yönetimi olarak, kursiyerlerimize her aşamada büyük destekler sağladık. Atölyemizde bulunan araç ve malzemeleri, kursiyerlerimize tahsis ederek, diledikleri gibi kullanmalarını sağladık. Çünkü araç, gereç ve ekipmanlar, bir hayli pahalı. Kursiyerlerimizin bu araç ve gereçler ve ekipmanları temin etmeleri mümkün olmadığı için, biz derneğimizin bütün olanaklarını onların kullanımına sunduk.

Adeta bizler de kendi tecrübe ve birikimlerimizi revize ettik. Eğitimci olarak, pratik eğitimlerin bütün merhalelerini kursiyerlerimize Aktardık. 10 yılı aşkın bir zamandır sektörün içindeyiz. Çubuklu, burmalı, düz, peynirli, kaymaklı, cevizli, fıstıklı kısacası bütün kadayıf çeşitlerinin nasıl yapıldığına dair birikimlerimizi deneyimli ustalarımız eşliğinde onlarla paylaştık. Projenin başarıya ulaşabilmesi için bütün birikimlerimizi paylaştık.

Artık kadayıf sektöründe faaliyet gösteren büyük firmalar, kurslarımızda eğitim gören ve başarıyla kursu tamamlayan kursiyerlerimizi, işletmelerinde istihdam etsinler. Böylelikle hem ekonomiye katma değer sağlanacağı gibi, işsizliğin nispeten de azalmasına olanak sağlanabilecek. Kurslarımıza katılmak isteyen vatandaşlarımızı, eski trafik bahçesi karşısındaki Atölyemize bekliyoruz. Hafta içi gelip çalışmalarımızı yerinde görebilecekleri gibi, yeni dönem kurslarımız için de kayıtlarını yaptırabilirler. İnanıyoruz ki, bu tür kurslar gelecekte bir çok yeni girişimciye ilham kaynağı olacaktır'.

'KADINDAN KADAYIF USTASI OLMAZ DİYENLER ŞİMDİ MAHÇUPLAR'

Projenin tamamlanmasıyla ülkemiz tarihinde ilk kez bayan kadayıf ustaları olarak, kendi işletmelerini açan kursiyerler ise şimdi çok mutlular. Hilal Aktaş ve Vildan Çiçek, kendi işyerlerini açmak istediklerinde, bazı kimselerin 'kadından kadayıf ustası olmaz' dediklerini belirttiler. Ancak azmederek, yılmadan çalıştıklarını ve nihayetinde kendi işletmelerini açtıklarını belirten Aktaş ve Çiçek, Kınalı Eller Kadın Derneği'nin desteklenmesi halinde, çok daha devasa projelerin hayata geçirilebileceğini kaydettiler. Çoğu zaman sabahlara kadar çalıştıklarını belirten Hilal Aktaş, ilimiz şehir merkezinde Kervansaray oteli dolmuş durağı yanında 'Kadın Eli Kadayıfçı Hilal Usta' Adıyla, Vildan Çiçek ise, Hani ilçesinde 'Hanım Eli' Adını verdikleri işletmelerini açarak, ülkemiz tarihine ilk bayan kadayıf ustaları olarak geçtiler. Çevre esnaflarından ve vatandaşlardan büyük destek gördüklerini belirten Aktaş ve Çiçek, kendi işlerini kurmak isteyen genç bayanlara da ilham kaynağı olmanın mutluluğunu yaşıyorlar"

KAYINVALİDEM, EŞİM VE OĞLUM HEP BANA DESTEK OLDU

Asgari 50 derece sıcaklıkta, sıcak yaz günlerinde saatlerce ocak başında çalışarak pratik yaptıklarını ve kadayıf hazırladıklarını belirten Hilal Aktaş, ise "Daha önceleri haftada en az 3 defa migren tedavisi hastaneye gitmek zorunda kalırdım. Ancak başarıyla tamamlanan kurs sürecini takiben kendi işletmemi açtıktan sonra psikolojik olarak da çok rahatladım ve neredeyse migren hastalığından tamamen kurtuldum diyebilirim. Kayınvalidemin yanı sıra, eşim ve oğlum da hep bana destek oldular. Özelikle genç hemcinslerimi, işyerimizi görmeye davet ediyorum. Kadayıfın yanı sıra, şekerpare, künefe ve diğer tatlı çeşitlerinden de sunum yapıyoruz. Bizlere büyük katkılar sağlayan derneğimiz kurucu başkanı Müzeyyen Korkutata ve bütün yönetim kurulu üyelerimize teşekkür ederiz' şeklinde duygularını dile getirdi.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Diyarbakır Türkiye Kınalı Ekonomi Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title