Haberler

Türkiye'nin İlk Dolu Topu Tarsus'ta

Merkezi Bursa'da bulunan Alara Fidancılık firması 110 bin liraya yurt dışından ithal ettiği 'Dolu Topu' ile Tarsus'ta bulunan bahçesini doluyu bertaraf ediyor.

Merkezi Bursa'da bulunan Alara Fidancılık firması 110 bin liraya yurt dışından ithal ettiği 'Dolu Topu' ile Tarsus'ta bulunan bahçesini doluyu bertaraf ediyor.

Alara Fidancılık yöneticisi Yavuz Taner, yaptığı açıklamada, 'Dolu Topu' makinesi sayesinde Tarsus'ta etkili olan dolu yağışından meyve bahçelerini korumayı başardıklarını söyledi.

Tarsus'taki 250 dekar alanda Japon eriği, şeftali, kayısı, nar ve elma yetiştirdiklerini anlatan Taner, tarım sektöründe, meyvenin sofraya ulaşmasının büyük riskler altında güçlükle gerçekleştiğini belirterek, "Bu risklerin başında olumsuz hava şartları geliyor. Türkiye'de özellikle son yıllarda dolu yağışı, meyve ve sebze üreticilerinin korkulu rüyası haline geldi.

Biz, Tarsus'ta, 12 yıl önce bahçemizi oluşturduğumuzda, dolu yağışı hiç görmezdik. Ancak son yıllarda ise sürekli dolu yağıyor. Meyve tam hasat edilmeyi beklerken dolu yağışıyla büyük zarar görüyordu. Bu zararın sonucunda verim ve kalite düşüyor. Bu olumsuzlukları önlemek, yada en aza indirmek için Yeni Zelanda'da üretilen dolu topundan ithal ederek Tarsus'taki bahçemize yerleştirdik" dedi.

Avrupa'da bahçelerde 'Radar' sistemi uygulandığını, ancak çok pahalı olduğunu kaydeden Yavuz Taner, en çok sıkıntı yaşadıkları dolu yağışına karşı önlem amacıyla ithal ettikleri 'Dolu Topu'nu çevredeki köylerde bulunan habercileri aracılığıyla 15-20 dakika öncesinden haberdar olduklarını belirterek,

"Dolunun gelmekte olduğunu haber aldığımızda topu patlatıyoruz. Dolu topu 3-4 kilometre yükseklikteyken, doluyu su haline dönüştürüyor. Bu sezon 8 defa yağan doluyu 7 defa durdurabildik.

Birinde hafifte olsa doluya yakalandık. Dolu topu, ses dalgaları yayarak doluyu parçalıyor ve bir kilometre çapındaki alanı koruyor. Bu da bin dönümlük arazinin korunması demektir" diye konuştu.

Taner, ürettikleri meyvelerin turfanda ve çok kıymetli ürünler olduğunu, kalite ve yüksek verim elde ettikleri bu bahçelerde riski en aza düşürmeyi hedeflediklerini, dolu topunun yüksek ses dalgası yaymasına rağmen ağaçları strese sokmadığını sözlerine ekledi.

- MERSİN

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title