Haberler

Türkiye'nin En Yüksek Yaylalarında Bal Zamanı

Türkiye'nin en yüksek rakımlı yaylalarından Aras Dağları'ndaki Sinek Yaylası ve Tendürek Dağları'ndaki Aladağ Yaylası'nda yılın ilk balları alındı.

HÜSEYİN YILDIZ - Türkiye'nin en yüksek rakımlı yaylalarındaki kovanlarından ilk ballar alınmaya başlandı.

Bitki örtüsü bakımından bölgenin en zengin çeşitteki çiçeklerini barındıran Aras Dağları'ndaki Sinek Yaylası ve Tendürek Dağları'ndaki Aladağ Yaylası'nda sezonun ilk balları alındı.

Çeşitli çiçeklerin bulunduğu yaylalarda bal üretimi yapan göçer arıcıların 3 ay önce başlayan mesaileri sonucu elde edilen bal, satışa sunuldu.

Sinek ve Aladağ yaylalarında Kafkas arılarından elde edilen ballar, yurdun dört bir tarafına pazarlanıyor.

Sinek Yaylası eteklerinde bulunan Taşlıçay ilçesine bağlı Yukarı Toklu köyünde arıcılık yapan emekli öğretmen Ahmet Baydar (69), AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgeden elde edilen balın Türkiye'nin en kaliteli balları arasında yer aldığını söyledi.

Baydar, 2 bin 500 ila 3 bin 500 rakımlı arazilerdeki doğal alanlarda bal üretimi yapan arıcıların bal sezonunda yüzlerce ton bal elde ettiklerini belirterek, süzme çiçek balına yoğun talep olduğunu söyledi.

Ağustos ayının son günlerine kadar bal alma sezonunun devam edeceğini söyleyen Baydar, şu bilgileri verdi:

"Bölgede genellikle 10-20 Ağustos tarihleri arası ürün alınır. Balın erken alınması, balın yeteri kadar olgunlaşmaması ve arının çıtalarda yeteri kadar bal oluşturmaması gibi durumlara sebep olabilir. Başlattığımız hasat sezonunda kovanları açarak arıcı körüğüyle kovanlara duman verip arıları sakinleştiririz. Daha sonra kovanlardan çıtalardaki balları alıp ambarlarımıza stoklarız. Talebe göre gerek süzme gerekse petek halinde satışa sunarız. Normal çiçek balının yanı sıra karakovan balı da elde etmekteyiz fakat karakovan balı fazla üretemediğimizden her müşterimizin talebine karşılık veremiyoruz. Kilogramı 120 lira olan karakovan balının alınması için önceden sipariş verilmesi gerekmektedir."

"Alınan hasada göre bal fiyatı değişiyor"

Baydar, bölgede bilinçsiz yapılan arıcılığın yıllık bal hasadını etkilediğini anlatarak, "Petek balı ve petek balının süzmesinin kilogramını ortalama 50 liradan satışa sunuyoruz. Bu fiyatlar yıllık alınan bal miktarına göre değişiyor. Bal miktarı ise iklim şartlarının yanı sıra diğer ırk arıların Kafkas ırkını melezleştirilmesiyle de etkileniyor. Kafkas arısının hortum uzunluğu diğer ırk arılara oranla daha uzun olduğundan daha fazla çiçek nektarını kovana getirebiliyor. Bu da üretici için daha fazla bal demek oluyor. Bu tür durumlarda fiyatlar da aşağı yukarı 10 lira gibi bir değişim yaşanabiliyor. Ayrıca arılara şeker verilerek elde edilen bal kovanlarının ağırlığı yaklaşık 80 kilogramı buluyor. Oysa çiçek özü ile elde edilen balın kovanın ağırlığı ise en fazla 35 kilogram oluyor" diye konuştu.

Baydar, yayla balının yanı sıra polen, arı sütü ve mum da elde ettiklerini sözlerine ekledi. - Ağrı

Kaynak: AA / Yerel

Ahmet Baydar Taşlıçay Türkiye Aladağ Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title