Haberler

Türkiye-Litvanya İş Forumu

Litvanya Ekonomi Bakanı Gustas: "Ülkeler arasında mesafeler ne kadar uzak olsa da kültürel farklar bulunsa da mutlaka köprüler kurmak ve bu köprüler vasıtasıyla birbirimize yakınlaşmak lazım" DEİK Başkan Yardımcısı Olpak: "1994 yılında imzalanan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın.

Litvanya Ekonomi Bakanı Evaldas Gustas, Litvanya ve Türkiye arasındaki iş potansiyelinin yüksek düzeyde bulunduğunu belirterek, "Ülkeler arasında mesafeler ne kadar uzak olsa da kültürel farklar bulunsa da mutlaka köprüler kurmak ve bu köprüler vasıtasıyla birbirimize yakınlaşmak lazım" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen "Türkiye-Litvanya İş Forumu"nda konuşan Gustas, Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu vesileyle gelecekte yapılabilecek iş birliklerini görüşme fırsatı bulduklarını söyledi.

Türkiye-Litvanya İş Forumu'nun gelecekte iki ülke şirketleri arasında iş birliği yapılması için temas kurmaya vesilesi olacağını belirten Gustas, bu tür tür çabaları sonuna kadar desteklediklerini vurguladı.

Gustas, Türkiye'yle ticaret, ulaştırma ve turizm alanlarında uzun süredir beraber çalıştıklarını aktararak, "Ülkeler arasında mesafeler ne kadar uzak olsa da kültürel farklar bulunsa da mutlaka köprüler kurmak ve bu köprüler vasıtasıyla birbirimize yakınlaşmak lazım. Litvanya, Batı Avrupa, İskandinavya ve Bağımsız Devletler Topluluğu olmak üzere 3 pazarın ortasında yer alıyor. Burada, Litvanya civarında 7 milyona yakın müşteriden bahsediyoruz. Bizim beceri ve yeteneklerimiz de bulunduğumuz bu önemli coğrafyayla bir araya geldiğinde, karmaşık üretimleri yapıp, özellikle Batı Avrupa ve İskandinavya'ya ihraç edebileceğiniz bir bölge haline geliyor" diye konuştu.

Litvanya'nın iş ortamının iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için birçok çaba sarf ettiğine işaret eden konuk Bakan, özellikle kamu finansmanının güçlendirilmesi, yatırımcı güveninin artırılması ve ekonomik büyüme temellerinin atılması konularına ağırlık verildiğini anlattı.

Gustas, Litvanya'nın Avrupa ekonomileri içinde en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduğuna dikkati çekerek,  şunları kaydetti:

"Litvanya, Türkiye'deki iş adamları için de çok büyük bir iş atmosferi sunuyor. İki ülke arasındaki ekonomi ve ticaret potansiyeli yüksek düzeyde bulunuyor. Bizim ülkemiz bilgi teknolojileri, elektronik, yaşam bilimleri, kimyasallar, gıda, ulaşım ve lojistik alanlarında uzman bir ülke. Bu alanlarda karşılıklı çok faydalı bir iş birliği yapabileceğimizi düşünüyoruz. Bunun yanında tartışılabilecek birçok iş birliği fırsatı olduğunu düşünüyorum. İş Forumu organizasyonu sayesinde birbirimizin pazarlarını daha iyi tanıyacağız, güçlerimizi birleştireceğiz ve inovatif fikirler ortaya çıkaracağız. Ayrıca, ekonomik iş birliğini ülkelerimizin arasında sağlamış olacağız."

"Kalıcı ve nitelikli, daha fazla ekonomik iş birliğine ihtiyacımız var"

DEİK Başkan Yardımcısı Nail Olpak da küresel ekonomi yeniden şekillenirken, Litvanya'nın Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin ise OECD ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ekonomiler arasında yer aldığını söyledi.

Birçok ülke 2008 krizinin etkisinden henüz kurtulamazken 2013 yılında Litvanya'nın yüzde 3,4 büyüdüğünü vurgulayan Olpak, benzer şekilde Türkiye'nin de yüzde 4,1 büyüyerek istikrarını sürdürdüğünü kaydetti.

Olpak, bu noktada Türkiye'nin 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmayı hedeflediğini, Litvanya'nın da 2030 yılını hedef alan yeni bir kalkınma stratejisi amaçladığını dile getirerek, "Bu hedeflere ulaşabilmemiz için kalıcı ve nitelikli, daha fazla ekonomik iş birliğine ihtiyacımız var" dedi.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin seyrine bakıldığında ilerlemeler görüldüğünü bildiren Olpak, "Milenyumun başında 100 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, 2011'de 420 milyon dolar, 2012'de 500 milyon dolar ve geçen yıl 580 milyon dolar oldu. Ancak, Litvanya'yla ekonomik ilişkilerimizi ikili ticaretin ötesine geçirerek, yatırım ilişkileriyle de taçlandırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Olpak, 1994 yılında imzalanan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın güncellenmesinin karşılıklı yatırımları canlandıracağının altını çizerek, şunları söyledi:

"Dünyanın en yoğun fiber optik kablo ağına sahip ülkelerinden Litvanya iç pazarı, üretim maliyetleri ve ihracat potansiyeliyle, Türk yatırımcılarının ilgi alanındadır. Ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin daha ileri seviyelere çıkabilmesi için direkt uçak seferlerinin başlaması da önemli bir gelişmedir. Bu noktada, 104 ülkede 295 milyar dolar değerinde yaklaşık 7 bin 600 proje üstlenen Türk müteahhitleri, Litvanya'nın ihtiyacı olan altyapı projelerini, yüksek iş kalitesi ve rekabetçi fiyat avantajları ile hayata geçirmeye hazırdır.

Diğer taraftan muhteşem sahilleri, konaklama tesisleri, tarihi ve doğal dokusuyla dünyanın altıncı turizm destinasyonu ülkemizde, daha çok Litvanyalı dostumuzu ağırlamaktan mutluluk duyacağız. Son olarak küresel ekonomide, lojistik maliyetleri, önemli rekabet unsuru haline gelmişken, Türk ürünlerini Kuzey Avrupa'ya, Litvanya ve İskandinav ülkelerinin mallarını da Türkiye ve Ortadoğu'ya ulaştıracak Viking Yolu Projesini önemli bir adım olarak görüyorum. DEİK ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) olarak Litvanyalı girişimcilere, her türlü yardım ve desteği sağlamaya hazırız."

Litvanya Ticaret, Sanayi ve Esnaf Odaları Birliği Direktörü Rimantas Sidlauskas ise Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı olduğu dönemde Litvanya'ya yaptığı ziyareti anımsatarak, bu büyük ziyaret sonrasında rakamlarda çok az bir artış olduğunu ve bu durumun onarılması gerektiğini söyledi.

Türkiye ile Litvanya'nın belirli alanlarda rekabet edebileceğini, bazı alanlarda ise ortaklık yapabileceğini ifade eden Sidlauskas, "Türkiye ile Litvanya'nın birlikte çalışabileceği, çıkarlarının örtüştüğü alanlarda iş yapabiliriz" diyerek konuşmasını tamamladı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Nail Olpak Litvanya Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title