Haberler

Türkiye İnovasyon Haftası" Adana Etkinliği

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Mehmet Büyükekşi, "Üretim ve ihracatı sadece sayısal olarak değil tam tersi katma değeri, inovasyon kültürümüzü artırarak artırmamız gerekiyor" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Mehmet Büyükekşi, "Üretim ve ihracatı sadece sayısal olarak değil tam tersi katma değeri, inovasyon kültürümüzü artırarak artırmamız gerekiyor" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yenilikçi çalışmaların ihracatla buluşması, inovasyon kültürünün yaygınlaştırılması amacıyla Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) ev sahipliğinde, Ekonomi Bakanlığı, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Kalkınma Ajansı ve TEMSA'nın katkıları, Arçelik, Türk Hava Yolları ve Turkcell'in stratejik; Finlandiya'nın ülke partnerliğinde düzenlenen  "Türkiye İnovasyon Haftası" Adana etkinliği bir otelde başladı.

Büyükekşi, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, rekabet dünyasında değişimin bir ihtiyaç değil bir zorunluluk olduğunu, bu amaçla bu etkinlikleri düzenlediklerini belirtti.

İnovasyon sürekliliğini sağlamanın inovasyon kültürünü yaymak kadar önemli olduğuna işaret eden Büyükekşi, bu bağlamda Türkiye'ye inovasyon kültürünü yaymak için çok boyutlu çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Büyükekşi, inovasyonun bir lider ile takipçiyi birbirinden ayırdığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Türkiye olarak biz de takipçi bir ekonomi değil küresel ekonomide liderlik için rekabet eden bir ekonomiyi hedef edindik. Bu uğurda kendimize büyük hedefler koyduk. Bu hedeflere doğru şekilde gitmenin yolu da üretim ve ihracatı sadece sayısal olarak değil tam tersi katma değeri, inovasyon kültürümüzü artırarak artırmamız gerekiyor. Bugünkü gelişmiş ülkelere baktığımızda başarılarının altında hep inovatif girişimlerin yattığını görüyoruz."

Adana Valisi Mustafa Büyük, Türkiye'nin ihtiyacı olan moral ve motivasyonun bu hafta tüm ülkeye yayıldığını, Adana'ya da bugün bu toplantıya ev sahipliği yaparak kendi payına düşeni yapmış ve geleceğe çok daha ümitle bakar hale geldiklerini belirterek, bundan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Türkiye'nin geleceğe inovasyonla koştuğunu ifade eden Büyük, "Bununla geleceği inşa edeceğiz, yaşanabilir kentlerimizi oluşturacağız, daha zengin ve daha mutlu toplum oluşturmuş olacağız. Türkiye'nin inovasyon, AR-GE, markalaşma, tasarım konusundaki farkındalığı yakalayıp, bu alandaki hızlı uyumu, gelişmesi, hepimize geleceğe ümitle bakma noktasında büyük bir destek veriyor" dedi.

Finlandiya örneği

Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti de Türkiye'nin büyük bir potansiyeli olduğunu, bunları keşfetmek için öncelikle Adana'ya geldiklerini belirtti.

Etkinlikte Finlandiya'dan beş konuşmacı olduğunu ve bu kişilerin kente ilk kez geldiklerini ifade eden Vaskunlahti, "Adana, onlar üzerinde çok iyi bir etki bıraktı. Bir kere kasım ayında gün ışığı var. Helsinki'de biz karanlıklar içinde yaşarken buraya gelip güneş altında duruyorlar" dedi.

Finlandiya'nın aslında bir teknoloji merkezi ve kendini pek çok kez yeniden icat etmiş bir ülke olarak da adlandırılabileceğini belirten Vaskunlahti, bunu yapabilmelerinin arka planında ülke olarak kamu eğitimine, bilgiye açık gelişime ve toplumsal cinsiyet eşitliğine inanmaları olduğunu kaydetti.

Vaskunlahti, ülkedeki markalardan Nokia'nın ulaştığı gelişimin, kendilerine araştırma ve geliştirme çalışmalarına yatırım yapmanın nasıl sonuçlar verebileceğini gösterdiğini, bu ortamın daha ileri seviyelere çekilmesinin nedenlerinden biri olduğunu belirtti.

Ülkenin her zaman Avrupa'dan uzak, İsveç ve Rusya arasında olduğuna dikkati çeken Vaskunlahti, "Bu da bizim yenilikçi olmamızı sağladı. Çünkü kendi yetilerimize güvenmek durumunda kaldık. Ben bugünün dünyasında artık hiç kimsenin yalnız olmadığını, güçlerimizi, beyinlerimizi birleştirerek daha üretici olmamız gerektiğine inanıyorum" dedi.

Toplantıya, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Adana'da iki gün sürecek etkinlikte, dünyanın dev şirketlerinin üst düzey yöneticileri ve inovasyon gruplarının katılımıyla "İş dünyası ve inovasyon", "Sanayide inovasyon ve teknoloji", "Türk iş dünyası", "Sıra dışı kadınlar", "Geleceğin akıllı kentleri", "Dijital dünya", "Yaratıcılık ve inovasyon", "Tasarım ve mimari", "Girişimcilik", "Sivil toplum kuruluşlarında inovasyon", "Narenciye ve inovasyon", "Üniversite-sanayi iş birliği" konularında panel ve konferanslar ile workshoplar, yatırımcı "startup" buluşmaları ve kariyer etkinliği yer alacak.

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Büyükekşi Nina Vaskunlahti Finlandiya Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title