Haberler

Türkiye'den İran'a Üstü Kapalı Jest

İran Konusunun Ele Alınacağı Başkan Obama ile Başbakan Erdoğan'ın 7 Aralık'taki Görüşmesi Öncesinde Türkiye BM'de Yapılan Kritik Oylamada Çekimser Kaldı. Böylelikle Ankara İran'a Kınama Kararını Ne Destekleyerek Ne de Karşı Çıkarak Batı ile Tahran Arasında Dengeli Bir Pozisyon Almış Oldu.

İran konusunun ele alınacağı Başkan Obama ile Başbakan Erdoğan'ın 7 Aralık'taki görüşmesi öncesinde Türkiye BM'de yapılan kritik oylamada çekimser kaldı. Böylelikle Ankara İran'a kınama kararını ne destekleyerek ne de karşı çıkarak Batı ile Tahran arasında dengeli bir pozisyon almış oldu.

İran ile ilgili karar tasarısını onaylayan BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Tahran’dan geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan nükleer tesisindeki faaliyetleri acilen durdurmasını istedi. BM onaylanan tasarıyla İran'ı kınarken, Türkiye oylamada çekimser oy kullandı.         

   

UAEK’nın Viyana'daki merkezinde toplanan kurum bugünkü oturumda, İran'ın nükleer programına yönelik olarak Almanya'nın sunduğu yeni karar tasarısını oyladı. 

 

TÜRKİYE ÇEKİMSER KALDI

Karar tasarısı, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu yönetim kurulu asil üyelerinden 34'ünün katıldığı oylamada, 25 lehte oyla kabul edildi. Türkiye oylamada çekimser kaldı.

 

ABD karşıtlığı ile bilinen Küba ve Venezuela ile Malezya ret oyu kullanırken, Türkiye’nin dışında oylamada çekimser kalan diğer ülkeler Afganistan, Mısır, Pakistan ve Güney Afrika oldu. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın geçtiğimiz günlerde ziyaret ettiği Brezilya'nın da çekimser oy kullanması ise dikkat çekti.

 

Azerbaycan, oylama sırasında salonda bulunmadığı için oylamaya katılmadı.

Karar tasarısında, İran'ın Kum kentinde uranyum zenginleştirmek üzere inşa ettiği yeni nükleer tesisin varlığını UAEK'ya geç bildirdiğine işaret edilerek, İran'a yaptırım uygulanması için konunun BM Güvenlik Konseyine havale edilmesi talep ediliyor.

 

Karar tasarısı, 2006 yılından bu yana onaylanan ilk tasarı olması yönünden de önem taşıyor.

 

İRAN: DİĞER SEÇENEKLERİ DEĞERLENDİRECEĞİZ

İran’ın UAEK daimi temsilcisi Ali Asker Sultaniye, kabul edilen yasa tasarının İran ve 5 artı 1 ülkeleri arasındaki nükleer görüşmeleri tehlikeye attığını söyledi.

 

Sultaniye, İran'ın uranyumunu zenginleştirme konusunda bundan böyle "diğer seçenekleri" değerlendireceğini söyledi.

 

İran, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Muhammed El Baradey'in, uranyumunu ülke dışında zenginleştirme konusundaki son önerisini de reddetmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Şimdi ABD ve İsrail düşünsün! Çin'den tam bağımsız Filistin devletinin kurulmasına tam destek

Şimdi ABD ve İsrail düşünsün! Çin'den tam bağımsız Filistin devletinin kurulmasına tam destek

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a zehir zemberek yanıt: O hançeri 15 Temmuz'da milletin sırtına sapladın

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a zehir zemberek yanıt: O hançeri 15 Temmuz'da milletin sırtına sapladın

Çorum'un Alaca ilçesini sel vurdu! Evler ve tarım arazileri sular altında kaldı

Çorum'un Alaca ilçesini sel vurdu! Evler ve tarım arazileri sular altında kaldı

Bakmadan Geçme

30 MAYIS BİM AKTÜEL YENİ GELEN ÜRÜNLER! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Çin Filistin'i destekliyor mu? Çin, Filistin-İsrail savaşında kimi destekliyor? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 30 Mayıs Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl, hastalığı ne? Kadir İnanır'ın son durum ne? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 30 Mayıs dün gece deprem mi oldu? İsrail'in Refah Katliamlarının Lanetlenmesine Dair Karar Resmi Gazete'de yayınlandı! Bugün (30 Mayıs) Resmi Gazete kararları neler? Konferans Ligi Şampiyonu Şampiyonlar Ligi'ne gidiyor mu? Limon FC olayı ne, Limon FC maçında ne oldu? #129300 30 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 30 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! İsrail lanetleme kararı nedir? Lanetleme kararı alınınca ne olur? 30 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
Ali Koç, Galatasaray'ın efsanesine yapılan saygısızlığa sert çıktı

Ali Koç, Galatasaray'ın efsanesine yapılan saygısızlığa sert çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title