Haberler

Türkiye'de Meslek Hastalıkları

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Meslek Hastalıklarının Önlenebilir Hastalıklar Kategorisinde Olduğunu Belirtti.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, meslek hastalıklarının önlenebilir hastalıklar kategorisinde olduğunu ancak Türkiye'de meslek hastalıklarının tespiti ve tanısında bazı problemler bulunduğunu belirterek,

"Toplumun her kesiminde meslek hastalıkları bilincinin artırılması gerekir" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının iş birliğinde düzenlenen "Türkiye'de Meslek Hastalıkları Konusunda Tespit, Tanı ve İSG Profesyonellerin Duyarlılığın Artırılması Projesi", Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Salonu'nda düzenlenen seminerle İzmir'de de tanıtıldı.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, iş sağlığı ve meslek hastalıkları konusunun insanlık sorunu olduğunu söyledi. Çağın tek sermayesinin insan beyni olduğunu, bu sermayenin korunması için insan sağlığının korunması gerektiğini belirten Vali Kıraç, bu amaçla yapılan çalışmaların da desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Dünyada her yıl 1 milyon 200 bin insanın iş kazası ve meslek hastalığından hayatını kaybettiğini, 250 milyon kişinin iş kazası geçirdiğini, 160 milyon kişinin de meslek hastalıklarına maruz kaldığını belirten Vali Kıraç, şunları söyledi:

"Bilim ve teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler sonucu insan yaşamına refah gelirken, insan ve çevre sağlığını tehdit eden olgular ortaya çıkıyor. Yüksek refahın faturası, iş kazaları, sağlıksız çevre ve çevre kirliliği olarak yine insana kesiliyor. Toplumun her kesiminde meslek hastalıkları bilincinin artırılması gerekir. Meslek hastalıklarının tespiti ve tanısında sorun yaşamak bir yana, ülkemizdeki meslek hastası sayısını bile belirleyemiyoruz. Çıkarılan çok sayıda yasa ile iş sağlığı ve güvenliği konusunda iyileştirmeler yapılıyor. Türkiye'de uygulanan mevzuat, çağdaş ülkelerde uygulananlardan eksik değil."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Rana Güven ise iş sağlığı ve güvenliği konusunun bugüne kadar hep göz ardı edildiğini, sorunun çözümü amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının 23 Aralık'ta bir proje başlattığını, projeyi değişik illerde tanıttıklarını ve bu amaçla İzmir'de böyle bir seminer düzenlendiğini belirtti.

Türkiye'deki 1 milyon 200 bin işletmenin yüzde 97'sinin KOBİ olduğuna, iş kazalarının da yüzde 87'sinin KOBİ'lerde meydana geldiğine dikkati çeken Güven,

"Ülkemizde iş kazalarının yoğunluğu 22 kentte yaşanıyor. İzmir'de bu kentler arasında üst sıralarda yer alıyor. Amacımız, iş kazaları ve meslek hastalıkları hakkında farkındalık yaratmak, konuyu tüm boyutlarıyla ortaya koymak" dedi.

İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan ise meslek hastalıklarına öncelik tanınmadığını, bu tür hastalıkların, gerek çalışanlar gerekse hekimler tarafından yeterince ele alınmadığını söyledi. Özkan, "Aile hekimliği gibi toplum sağlığı hekimliği konusunda da görev verilirse bunu da seve seve yaparız. Sağlık Müdürlüğü olarak bu konudaki açığın kapatılması için elimizden geleni yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.

- İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title