Haberler

Türkiye'de İlk Kol Nakli Gerçekleşti

Güncelleme:

Hayatını Kaybeden Fatih Demirel'in İki Kolunun Başarıyla Nakledildiği Cihan Topal'ın Sağlık Durumu İyi.

ÖZEL YETİŞMİŞ GÜÇLÜ EKİP' TEN YENİ UZUV NAKİLLERİ SIRADA

Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen, trafik kazasında hayatını kaybeden Fatih Demirel'den alınan iki kolun 8 saatte Cihan Topal'a nakledildiği operasyonun gerçekleştirildiği Akdeniz Üniversitesi'nde (AÜ) Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi- Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Bugünlerin tıp camiası, insan sağlığı ve insanın geleceği açısından çok özel günler olarak tarihçiler tarafından kayda düşülecek günler olduğunu belirten AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, şunları söyledi:

''Üniversitemiz bugüne kadar hep ilklere imza attı. Ama Türkiye'de henüz uygulaması yapılmayan bir alanda insanlığın derdine deva olacak bir uygulamayı 2 gün önce değerli hocalarımız gerçekleştirdi. Türkiye'de, bugüne kadar el- bilek, yani uzuv nakillerinde bir uygulama mevcut değil. Dışarıda da bazı ülkelerde sınırlı sayıda var. Bu işlemi yapmak için çok özel yetişmiş güçlü bir ekip ve muazzam bir altyapı gerekiyordu. Biz işte zor denilen, kimsenin cesaret etmeye yanaşamadığı bu zor işi, her biri marka olan organ nakli, plastik cerrahi ve ortopedideki hocalarımızla birlikte yaparak bir ilke daha imza attık.'

KIZININ ELLERİNDEN TUTACAK

Bugün saat 13.00 sıralarında yoğun bakımdan çıkan Cihan Topal'a ait görüntülerin sinevizyonda izletildiği sırada açıklamalarını sürdüren Rektör Prof. Dr. Kurtcephe, uzuv nakli yapılan Cihan Topal'ın geçen yıl Doç. Dr. Ömer Özkan ile birlikte kendisini ziyaret ettiğini ve ''Hocam benim iki yaşında bir kızım var. (Bugün 3 yaşında) Ben kızımı ellerinden tutup parkta gezdirmek istiyorum. Eğer bunu bana ve benim gibilere sağlarsınız insanlık sizi Akdeniz Üniversitesi olarak hiçbir zaman unutmayacak. Bunu insanlık sizlerden umutla bekliyorum' dediğini kaydetti.

Bu ülkede uzuvlarını vatanı için feda eden yüzlerce gazimiz ve kazalar dolayısıyla uzuvlarını yitiren yüzlerce insan olduğunu belirten Prof. Dr. Kurtcephe, Türkiye'de ilki Akdeniz Üniversitesi'nde yapılan bu operasyonun, gazilerimiz ve çeşitli kazalarda uzuvlarını yitirmiş insanlarımız için kurtuluş olacağına dikkati çekti.

Cihan Topal'ın ameliyattan çıktıktan sonra yaptığı ilk açıklamayı anlatan Prof. Dr. Kurtcephe, "Ayağa kalkmak ve gidip yeni ailem olarak onların ellerini öpmek istiyorum. Hem de evlatlarının elleri ile ellerini tutarak öpmek istiyorum" dediğini söyledi.

MİKROCERRAHİ SORUNLAR OLABİLİR

Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan ise bu operasyonun 5 yıl önceki bir hayali olduğunu belirterek, ''İki gün öncesine kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Akdeniz Üniversitesi'nin bu kadar güçlü olduğunu düşünemiyordum. İki yıl önce rektörümüze bu konuyu açtığımızda bu işin üniversitemizde olabileceğini anladım. Bu başarı üniversitenin. Kurumumla gurur duyuyorum. Daha birçok projemiz var ve bu ilkiydi' dedi. Operasyon sonrasındaki ilk 24 saatin çok önemli olduğunu ve bu sürenin sorunsuz atlatıldığını ifade eden Doç. Dr. Ömer Özkan, ilk 10 günde mikrocerrahi sorunlar ortaya çıkabileceğini ve bir yıl sonra ise hiç problem kalmayacağını söyledi.

PİYANO ÇALMASINI BEKLEYEMEYİZ

Hastanın üç ay sonra uzuvlarda duyu ve fizik tedavi uygulamalarına başlanacağını ve bir yıl boyunca yakın kontrol altında tutulacağını dile getiren Doç. Dr. Özkan, ''Bir yıl sonra çocuğun elini tutacak, bardak tutacak, bilgisayarda oynayacak ama piyano çalmasını ilk etapta bekleyemeyiz. Artık bu uygulamalarda bir gün 24 saat olmayacak. Sağlık Bakanlığı'nın çok büyük desteği var eğer bunu üç yıl önce yapmış olsaydık şimdi Türkiye'de çok şey değişmiş olabilirdi' dedi.

Gazetecilerin, 'bu tür nakillerde donör bulunmakta zorluk yaşanır mı?' şeklindeki sorusunu yanıtlayan Doç. Dr. Ömer Özkan, ''Yaşanılabilir diye düşünüyorduk ama yaşadığımız olay sonrası hiç zor olmayacağını düşünüyorum. Aile sadece (kimliği gizli mi) diye sordu ve çok sorun olacağını düşünmüyorum' diye konuştu.

YENİ UZUV NAKİLLERİ SIRADA

Gazetecilerin kol nakli gibi ileride bacak naklinin mümkün olup olmayacağı sorusunu yanıtlayan Doç. Dr. Özkan, bacak naklinin hiçbir zaman gündeme gelemeyeceğini ancak kendi gündemlerinde akla gelmeyecek başka uzuvların olduğunu söyledi, fakat bunları açıklamadı. Doç. Dr. Özkan, ''Bunun sonu yok, yüz olarak bilinsin daha değişik şeyler var ama söylemek istemiyorum' dedi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLECEK

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title