Haberler

Türkiye-ABD arasında Suriye Sınırı Stratejisi

Güncelleme:

Ankara'ya gelen Obama'nın IŞİD'e karşı özel temsilcisi Allen ve Savunma Müsteşarı Wormuth'un çantasında 3'lü strateji planı bulunuyor.

Türkiye-ABD arasındaki Suriye trafiği hız kazandı. Türkiye sınırlarını Suriye'deki terör ortamından koruyabilmek için "Güvenli Bölge" talebinde bulunurken, ABD Başkanı Obama'nın, IŞİD'e karşı özel temsilci olarak tayin ettiği emekli General John Allen dün Ankara'ya geldi.

ABD Savunma Müsteşarı Christine Wormuth ile birlikte bugün Ankara'da görüşmelerde bulunacak olan Allen ile, "Güvenli Bölge de dahil olmak üzere sınır güvenliğini sağlama yöntemleri", "Eğit Donat Programının kapsamı" ve "PYD'nin, Suriye'nin kuzeyindeki demografik yapıyı Kürtler lehine değiştiren zorlamaları" masaya yatırılacak.

HEDEFTE IŞİD GEÇİŞİ VAR

Edinilen bilgilere göre, Ankara'nın bugün Pentagon'dan beklediği heyet arasında ABD Savunma Müsteşarı Christine Wormuth'un yanısıra, ABD'nin IŞİD ile mücadeledeki en yetkili ismi olan, Obama'nın Özel Temsilcisi, IŞİD karşıtı koalisyon koordinatörü emekli General John Allen bulunuyor.

Görüşmelerin amacını, Türkiye'nin, sınırdan IŞİD militanlarının geçişinin önleme çabalarına destek için istihbarat artışı, IŞİD'le mücadele konusunda Türkiye ve ABD arasındaki işbirliğinin genişletilmesi ve derinleştirilmesi oluşturuyor.

TÜRKİYE'NİN GÜVENLİ BÖLGE TALEBİ

Edinilen bilgiye göre, görüşmeler, "Güvenli Bölge de dahil olmak üzere sınırlar güvenliğini sağlama yöntemleri", "Eğit Donat Programı" ve "Suriye'nin demokrasiye geçişine yönelik somut hedefler" üçgeninde yapılacak. Türk tarafı, Güvenli Bölge talebinin, önce Türkiye'nin ulusal güvenliği, daha sonra da Suriyeli sivillerin korunması açısından hayati derecede önemli olduğu vurgusunu yapacak. Kaynaklar, "ABD de, Türkiye'nin sınır güvenliğine büyük önem veriyor. Ancak mevcut durumda Washington, uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge dışındaki tedbirlerin uygulanmasından yana bir eğilim gösteriyor." açıklamasını yaptılar.

BOMBARDIMAN SONUCUNA DİKKAT

Ankara Allen ile yapılacak görüşmelerde, dikkatleri, "Koalisyon güçlerinin Suriye'de yaptıkları hava bombardımanlarının etkisine" de çekecek. Bu operasyonların, PYD tarafından "Demografik ameliyat" olarak kullanıldığını vurgulayacak olan Ankara, "Bombalanan bölgelerden kaçan Arap ve Türkmenlerin yerlerine, PYD tarafından, başka bölgelerden gelen Kürtler yerleştiriliyor. Bölgenin kuzeyindeki demografik yapı tamamen değişmek üzere. Bu ileride, Suriye'yi siyasi ve toprak bütünlüğü açısından tehlikeye atabilir." uyarısını yapacak.

EĞİT-DONAT'TA SON DURUM

Görüşmelerde ayrıca, Türkiye'de eğitilen ve ardından ABD tarafından askeri malzemelerle donatılan ılımlı Suriyeli muhaliflerin, Suriye'de DEAŞ'ın yanısıra Esad Rejimine karşı yürütecekleri mücadele de masaya yatırılacak. Allen, Türkiye'nin DAEŞ ile mücadelede, özellikle sınır boyunda verdiği mücadeleyi açıkça öven konuşmalarıyla tanınıyor. 3 Haziran günü Washington merkezli Brookings Enstitüsü'nün Katar'da düzenlediği ABD-İslam Dünyası Forumu'nda konuşan Allen, Türkiye'nin Suriye ve Irak ile olan sınırlarını "son savunma hattı" diye tanımlayarak, "IŞİD ne sadece Suriye'nin ne de Irak'ın sorunudur. IŞİD, küresel sonuçları olan bölgesel bir problemdir. Kısacası, bu konuda üzerine görev düşen tek ülke Türkiye değildir." demişti. (Kaynak: Star)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Barack Obama Türkiye Suriye Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (117)

VATANSEVER TÜRK:

KAHROLSUN ABD VE PKK KÜRTLERİ.

41
22
yanıtYanıtla
Mütevazi:

Kim ne derse desin kürtler kendi coğrafyalarında kendilerini yönetecek ve buna da değil türkiye kralı gelse karışamaz

17
32
yanıtYanıtla
Urfalı:

Şimdiye dek türkmenlere yapılan zulm için ses etmeyen Türkiye neden şimdi Konuşuyor? Hem kaç Türkmen varki Türkmen deyip duruyonuz:)

20
24
yanıtYanıtla
NURCANIM:

Ben ABD yi tutuyom ve çok seviyom.

17
26
yanıtYanıtla
cengiz:

Isiran köpek havlamaz erdoganin hevesi kursaginda kalir havlasin havladigi kadar

19
23
yanıtYanıtla
demir leydi merkel:

türkiye bütün kuzey suriyeyi işgal edip Türkiyedeki 3 milyon suriyeli mültecileri yerleştirsin bölgeyi araplaştırsın ve silahlandırsın sonrada çekilsin.

28
11
yanıtYanıtla
abd:

Yaşasın Amerika

17
21
yanıtYanıtla
AYYILDIZ:

NE TÜRKLÜK KALDI NE MÜSLÜMANLIK, , , , NEYMİŞ KÖPRÜ YAPMIŞ NEYMİŞ YOL YAPMIŞ METROBÜS YAPMIŞ ON ÜÇ SENE OLDU YAVRUCUĞUM NE ÜRETİYORSUN

22
15
yanıtYanıtla
Cizre Li:

Ulan israili kur bişey demezler işiti koy bişey demezler ama Kürt oldumu yok şöyle böyle. Hani kardeştik cevolarrr

19
17
yanıtYanıtla
DILGEŞ:

Işide silah gönderirken düşünmeliydin...şimdi çıkıp tek laf söylemeye hakkın yok, söylesende seni dinleyen yok... tr ninki boşa çırpınıştır...

22
14
yanıtYanıtla
Tüm 117 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title