Haberler

Türkiye-ab Geri Kabul Anlaşması Coreper'in Gündeminde

Türkiye ile AB Arasında Müzakereleri Sonuçlandırılan, Yasa Dışı Göçmenlerin İadesine İlişkin "Geri Kabul Anlaşması"nın Onay Sürecine Start Veriliyor.

Türkiye ile AB arasında müzakereleri sonuçlandırılan, yasa dışı göçmenlerin iadesine ilişkin "Geri Kabul Anlaşması"nın onay sürecine start veriliyor. Anlaşma, 9 Şubat'ta AB Daimi Temsilcileri'nce (COREPER) ele alınacak.

- AB'nin mali ve teknik yardım sözünü vermekle birlikte ne kadar mali yardım yapacağı belirtilmeyen "Geri Kabul Anlaşması"nda, onaylandıktan sonra Türkiye ile vizenin kolaylaştırılması veya serbestleştirilmesine ilişkin müzakerelerin ne zaman başlayacağına ilişkin bir ifade de bulunmuyor.

BRÜKSEL Türkiye ile AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu arasında müzakeleri sonuçlandırılan, Türkiye üzerinden AB'ye kaçak girenlerin iadesine ilişkin "Geri Kabul Anlaşması"nın onay süneci başlıyor. Anlaşma, 9 Şubat'ta AB Daimi Temsilcileri'nce (COREPER) ele alınacak. Bu arada, AB'de anlaşma konusunda genel olarak olumlu bir yaklaşım olduğu belirtilirken anlaşma metninde AB'nin Türkiye'ye ne kadar mali yardım yapacağı, vizenin kolaylaştırılması veya serbestleştirilmesi ile ilgili müzakerelerin ne zaman başlayacağının belirtilmediğine dikkat çekiliyor. ABHaber'e göre, Türkiye ile Avrupa Komisyonu'nca müzakereleri sonuçlandırılan "Geri Kabul Anlaşması"nın AB tarafından resmen kabul edilmesi için AB'nin karar organı Konsey ve bunun ardından Avrupa Parlamentosu'nca (AP) onaylanması gerekiyor. Ancak AB'de anlaşmanın metnine genel olarak olumlu yaklaşıldığı belirtiliyor.

- KONSEY SÖZCÜSÜ: "PROSEDÜRÜN BAŞINDAYIZ"-

Anlaşmayı, ABHaber için değerlendiren AB Konseyi Sözcüsü, "AB'nin kabul etme prosedürünün başındayız her şey bitmiş değil" dedi. Sözcü, 11 Haziran 2010'da Avrupa Komisyonu'nun, Türkiye ile anlaştığını ancak AB üyesi ülkeler söz konusu anlaşmayı yeterli bulmayınca Komisyon'a Türkiye ile tekrar müzakere etme görevini verdiğini hatırlatarak "AB üyesi ülkeler, belki yine anlaşmayı yeterli bulmayabilir.Genel kanı şimdilik olumlu daha AB'de onay sürecinin başındayız" şeklinde konuştu.

- "COREPER ONAYLARSA 24-15 ŞUBAT'TA BAKANLARCA AP'YE GÖNDERİLECEK"-

Haberde Avrupa Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström'ün, Türkiye ile üzerine varılan anlaşmayı geçtiğimiz hafta AB Daimi Temsilciler Komitesi'ne (COREPER)e sözlü olarak sunduğu, AB üyesi ülkelerin detaylı bir görüşme yapmadığı belirtilirken "Geri Kabul Anlaşması 9 Şubat'ta Coreper'de ele alınacak. Eğer AB üyesi ülkeler, Coreper'de Avrupa Komisyonu ile Türkiye arasında varılan uzlaşıyı kabul ederse 24-25 Şubat'taki AB İçişleri ve Adalet Bakanları toplantısında söz konusu anlaşma üzerinde tartışma yapılmadan AB'li bakanlar tarafından kabul edilip AP'ye gönderilecek" denildi. Haberde şöyle devam edildi:

"Eğer Coreper'de anlaşma ile ilgili birlik üyesi ülkeler arasında bir uzlaşı olmaması durumunda o zaman anlaşma AB İçişleri ve Adalet Bakanları toplantısında bakanlar tarafından ele alınacak. Bu toplantıda bakanlar siyasi bir karar üzerinde ya anlaşacaklar veya 2010 Haziran'da olduğu gibi Avrupa Komisyonu'na Türkiye ile Geri Kabul Anlaşması'nı yeniden müzakere et görevini verecekler. O açıdan Geri Kabul Anlaşması ile ilgili AB'de daha karar daha alınmadı ihtiyatlı olmak gerekiyor."

- ANLAŞMADA NELER VAR?-

Türkiye ile Avrupa Komisyonu ile Türkiye arasındaki müzakerelerin sonucunda kabul edilen "Geri Kabul Anlaşması"nda AB'nin Türkiye'ye yardım sözünü verdiği ancak AB'nin ne kadar ve hangi zaman diliminde mali yardım yapacağı anlaşmada belirtilmediğine vurgu yapılıyor. ABHaber'e göre, anlaşmanın dikkat çeken unsurlarından bazıları şöyle:

"- AB, anlaşma yürürlüğe girdikten sonra Türkiye'ye mali,lojistik (teknik) yardım sözünde bulunuyor. Kaçak göç ile mücadele için yeni sistemin kurulmasına da AB yardımcı olacak. Ancak AB'nin ne kadar ve hangi zaman diliminde mali yardım yapacağı anlaşmada belirtilmiyor.

- Türkiye ilk önce Geri Kabul Anlaşması yürürlüğe girdiği zaman kaçakları almak için 5 sene geçiş süreci istemişti.Şimdi bu 3 yıla düşürüldü.

- Türkiye'nin isteği ile anlaşmaya eklenen maddeye göre, ilk önce AB üyesi ülkeler, Türkiye üzerinden transit gelip yakalanan kaçak göçmenleri sınır dışı ederken doğrudan kendi ülkelerine göndermeye çalışacaklar.Eğer bunda başarılı olunamazsa Türkiye kaçak göçmenleri alacak.

- Öte yandan metinde Geri Kabul Anlaşması kabul edildikten sonra AB'nin ne zaman Türkiye ile (Türk vatandaşları için)vizenin kolaylaştırılması veya serbestleştirilmesi müzakerlerine başlayacağı belirtilmiyor."(ANKA)

(CN/ORH) - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan'ın görüntüleri tartışma yarattı

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan'ın görüntüleri tartışma yarattı

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

CHP lideri Özel, Erdoğan'a seslendi: Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?

CHP lideri Özel, Erdoğan'a seslendi: Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title