Haberler

Turkcell'in "Tarım Doktoru" Ortalama Yüzde 10 Verim Artışı Sağlıyor

Turkcell Bireysel Pazarlama Direktörü Ergenekon: "Turkcell Tarım Doktoru ile her tarlaya ve ürüne özel çözümler sunuyoruz" "Servis sayesinde çiftçiler ortalama yüzde 20 daha az maliyet v...

Turkcell Bireysel Pazarlama Bölüm Başkanı Alper Ergenekon, dünyada bir ilk olan Turkcell Tarım Doktoru ile her tarlaya ve ürüne özel çözümler sunduklarını, söz konusu servisle çiftçilerin ortalama 20 daha az maliyet ve yüzde 10 verim artışı sağladıklarını bildirdi.

Antalya Expo Center'de açılan Growtech Eurasia 2013 Tarım Fuarı'nda basın mensuplarıyla bir araya gelen Ergenekon, şirketin tarım sektörüne sunduğu çözümler konusunda bilgi verdi.

Türkiye'de yaklaşık 3,4 milyon çiftçi bulunduğunu, 2,9 milyon çiftçinin de cep telefonu sahibi olduğunu belirten Ergenekon, Turkcell'in Çiftçi Birliği programına 1,3 milyon kişinin üye olduğunu anlattı.

Çiftçi Birliği ile çiftçilerin ürünlerinin verimini artıracak çözümler oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Ergenekon, akıllı tarım çözümleri ile hava sıcaklığından sulamaya, hayvan takibinden ziraat mühendisi desteğine kadar birçok hizmet verildiğini söyledi.

Hayvanların kaç adım attığı bile takip ediliyor

Sulama yönetimi ile tarlalara konulan sensörlerin hava durumu ve toprağın nemini ölçtüğünü, buradan alınan bilgilerin çiftçilere gönderildiğini, çiftilerin de sulama zamanı ve miktarını buna göre ayarladığını bildiren Ergenekon, bununla enerji ve su tasarrufu sağlandığını vurguladı.

Ergenekon, şöyle konuştu:

"Turkcell Tarım Doktoru ile her tarlaya ve ürüne özel çözümler sunuyoruz. Makineler arası iletişim teknolojisini kullanarak çiftçilerimize birçok imkan sağlıyoruz. Büyükbaş hayvanların ayaklarına bilezik takıyoruz. Bu, onların adım sıklığını sayıyor. Buna göre hayvanın çiftleşme zamanı, lokasyon takibi, süt verimliliği ortaya çıkıyor. Kümes takibi sistemimiz yaklaşık 20 milyon kanatlı hayvanda kullanılıyor. Burada kümesteki hava, nem ve sıcaklık takibini yapıyoruz. Kümeslerde takip çok önemli, sıcaklık yarım derece bile düşse hayvanların telef olma riski var. Dinamik olarak sıcaklık, civcivlerin ne kadar arttığının takibi yapılıyor. Ne kadar yem verileceğini belirliyor. Ayrıca seralarda sıcaklık takip ediliyor. Balık çiftliği takibi ile çiftçiliklerdeki sıcaklıktan, amonyak oksijen oranına kadar her şey tek tek takip ediliyor ve üreticilere gerekli uyarılar gönderiliyor."

Tarım Doktoru sayesinde 32 bin liralık ek kazanç elde etti

Turkcell Tarım Doktoru'nun her çiftçinin kendi tarlasına ve ürününe özel çözümler getirdiğini vurgulayan Ergenekon, Manisalı üzüm üretcisi Hasan Zoplan'ın Tarım Doktoru'nu kullanarak, don tehlikesinden kurtulduğunu söyledi.

Ergenekon, "Hasan beyin mahsulü o sene don geçirme tehlikesi yaşadı. Biz onu aradık ve direkt sulamayı açmasını önerdik. Sulamayı açınca hava soğukluğu biraz kırılıyor. Hasan bey don tehlikesini böylece atlattı. Çiçeklenme dönemi küllemeye karşı uyardık. Yazın da salkım güvesine karşı birkaç defa uyarı gönderdik. Hasan bey 28 dekar araziye sahip. Her yıl dekar başına aldığı 300-400 kilogram mahsulu, servisimiz sayesinde 650 kilograma çıktı" diye konuştu.

Tarım Doktoru servisinden şu an itibarıyla 40 bin çiftçinin yararlandığını kaydeden Alper Ergenekon, "Servis sayesinde çiftçiler ortalama yüzde 20 daha az maliyet ve yüzde 10 verim artışı sağlıyor" dedi.

Şu anda telefon başında 10 ziraat mühendisi ile çalıştıklarını bildiren Ergenekon, sabit mühendislerin yanı sıra yerel düzeyde yüzlerce mühendisle çalıştıklarını dile getirdi. - Antalya

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Antalya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title