Haberler

Türk Tarımına "Rusya" Dopingi

Rusya'nın, gıda ve tarım ürünleri ithalatını artırmaya yönelik Türkiye ile başlattığı sertifikasyon güncelleme çalışmalarının, Türkiye'nin tarım potansiyelini daha da artıracağı bildirildi TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Rusya'nın ithalatı tarımda atıl halde bulunan tarımsal kapasitenin kullanımını artıracaktır.

ABDULLAH DOĞAN - Rusya'nın, gıda ve tarım ürünleri ithalatını artırmaya yönelik Türkiye ile başlattığı sertifikasyon güncelleme çalışmaları, Türkiye'nin tarımda atıl kapasitenin kullanımını artıracak.

Rusya'nın Avrupa ülkelerine koyduğu tarım ithalatı ambargosu, Türkiye'nin bu pazara olan ilgisini artırdı.

İki ülke arasında başlatılan, gıda ve tarım ürünleri ithalatını artırmaya yönelik çalışmalarda sona yaklaşıldı.

Yaşanan bu gelişmeler doğrultusunda Rusya'nın tarım ürünlerini Türkiye'den ithal etmesinin, tarım sektörünü hareketlendireceği, özellikle terk edilen tarım arazilerinin yeniden üretime geçeceği öngörülüyor.

Rusya pazarı tarımda atıl kapasiteyi azaltacak

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tarım ürünü ihraç ettiği ülkelerin başında Rusya'nın geldiğini söyledi.

Türkiye'nin, 2013 yılında Rusya'ya 1 milyar 178,5 milyon dolarlık gıda ve tarım ihracatı yaptığına işaret eden Bayraktar, "Bu rakamların içinde sebze, meyve, yağlı tohum, tıbbi ve aromatik bitki, yem, sebze ve meyveden elde edilen işlenmiş ürünler, su ve su ürünü, tütün ve tütün ürünleri, çay gibi gıda ürünleri, şeker ve şeker mamulleri yer alıyor. 2 milyar dolara yakın bu rakam çok daha fazla olabilir" diye konuştu.

Bayraktar, iki ülke arasında sürdürülen tarım ithalatı çalışmalarının tarım sektörünü heyecanlandırdığını belirterek, şöyle konuştu:

"Rusya'nın ithalatı tarımda atıl halde bulunan tarımsal kapasitenin kullanımını artıracaktır. Türkiye'nin tarımda var olan potansiyelini harekete geçirecektir. Türkiye'den domates, turunçgiller, elma, kiraz, fındık, incir, çekirdeksiz kuru üzüm, kayısı, kesme çiçek ürünleri, zeytin ve zeytinyağı ile hayvansal ürünler, özellikle kanatlı sektörü ve süt ve süt ürünleri, yaş meyve ve sebze, balık gibi ürünlerin ihracatı mümkündür. Ülkemiz bu talebi karşılayabilecek yeterli ürünü üretebilir. Yeter ki çiftçimize destek olunsun. Mazot, gübre, elektrik, ilaç, tohum gibi girdi maliyetleri düşürülsün. Destekler artırılarak sürdürülsün, çiftçiyi tarlada tutacak uygun koşullu finansman sağlanabilsin."

"Ortadoğu'daki gelişmeler ihracatı olumsuz etkiliyor"

Ortadoğu'daki gelişmelerin Türkiye'nin tarım ürünü ihracatını olumsuz etkilediğini anlatan Bayraktar, Suriye ve Irak'a yapılan taze sebze ile meyve ihracatında aksamaların yaşandığını bildirdi.

Bayraktar, ihracatta yaşanan bu durumun üretici açısından piyasada istikrarsızlık yarattığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Özellikle Adana, Mersin ve Hatay illerindeki üreticileri olumsuz etkilemiş ve söz konusu bölgelerde sebze üretiminde azalmaya yol açmıştır. Diğer taraftan, ülkemizden Irak ve Suriye'ye yönelik temel besin maddeleri olan buğday, soğan, patates, şeker ve baklagiller gibi ürünlerin ticareti artmıştır. 2014 yılında hala devam eden bu durumdan ülkemiz oldukça etkilenecektir." - Konya

Kaynak: AA / Yerel

Rusya Federasyonu Şemsi Bayraktar Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title