Haberler

Türk-İş de Taksim'i İstiyor

Türk-iş genel başkanı mustafa kumlu, "türk-iş için türkiye'nin tüm alanları 1 mayıs alanıdır.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "Türk-İş için Türkiye'nin tüm alanları 1 Mayıs alanıdır. Merkezi kutlama için Taksim alanı seçeneklerimizin başında gelmektedir" dedi.

Türk-İş Başkanlar Kurulu, konfederasyon genel merkezinde toplantı.

Kumlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin milletvekili genel seçimlerine hazırlandığına işaret ederek, Türk-İş'in, seçimleri sadece demokrasinin bir göstergesi olarak değerlendirmediğini, aynı zamanda ülke için yeni bir fırsat, ümit olarak gördüğünü söyledi.

Seçim sürecinde siyasi partilerin Türkiye'nin sorunlarına yönelik yeni projeler gündeme getirmesinin, aynı zamanda ülkenin yeni bir hamle yapma gücünün de ifadesi olacağını dile getiren Kumlu, seçime giden Türkiye'nin en çok konuşulan ve merak edilen konusunun sivil ve demokratik bir anayasa yapılması meselesi olduğunu ifade etti.

Siyasi partilerin bu konuda yaptıkları çalışmaları seçim öncesinde halkla paylaşmalarını, halka, taslakları hangi ölçüde benimsediğini gösterme fırsatı vermelerini talep ettiklerini belirten Kumlu, "Bu konuda toplumu bilgilendirmeyen, kamuoyunda meseleyi muğlak bir halde bırakan yaklaşımlar benimsenirse siyasi partilerin seçim öncesinde ortaya koyacakları projelerin inandırıcılığı büyük ölçüde zedelenecektir" diye konuştu.

Sivil ve demokratik anayasanın ülkenin ortak değerlerinden güç almadan ne sivil ne de demokrat olabileceğini vurgulayan Kumlu, şunları kaydetti:

"Türk-İş, çağdaş, demokratik ilkeleri benimseyen, laik, sosyal hukuk devleti yapısını koruyan, bireysel özgürlükleri temel alan, hukukun üstünlüğü temeline oturan, demokratik rejimin vazgeçilmez kuralı olan kuvvetler ayrılığı ilkesini benimseyip erkler arasındaki denge ve ahengi koruyan, uygarlık yolunda değişime ve gelişime açık, toplumumuzun temel değerleriyle bütünleşmiş, uzlaştırıcı bir Anayasa değişikliği beklentisi içindedir. Yapılacak değişikliğin Anayasa'nın bütününü kapsaması ve daha önce yapılan değişikliklerin ürünü olan çelişkileri de gidermesi önemlidir."

-"HAKLARIN BUDANDIĞI BİR ÜLKENİN..."-

Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal modernleşmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Kumlu, fakat ekonomik ve sosyal alanda sağlanan gelişmeleri sürekli kılmanın yolunun daha fazla demokrasiden geçtiğini söyledi.

Demokrasi içerisindeki gelişmenin her şeyden önce çalışanlar için sosyal hak ve özgürlüklerin genişletilmesi anlamını taşıdığına işaret eden Kumlu, "Çalışma hayatı ile ilgili hukuki düzenlemelerin de bu anlayışla ele alınması gerekir. Çalışanlarının hak ve özgürlüklerinin genişletilmediği, aksine budandığı bir ülkenin daha fazla demokratikleşmesi mümkün değildir" dedi.

Kumlu, son birkaç yıldır Türkiye'nin sosyal gelişmesini ihmal eden bir ekonomik büyüme anlayışı ile karşı karşıya olduğunu savundu.

Mustafa Kumlu, Türkiye'nin demokratikleşmesinin en önemli alanlarından birisinin düşünce özgürlüğü konularında yaşanan sorunların çözülmesi ile ilgili olduğunu söyledi.

İnsanlara düşüncelerinden dolayı baskı yapılan, açıkladığı ya da açıklamadığı düşüncelerinden dolayı müdahale edilen ülkelerde demokrasinin sorunlu olduğunu belirten Kumlu, "Türkiye bu alandaki sorunlarını çözmek, kamuoyu vicdanında endişe yaratan ve karşılık bulamayan uygulamaları hızla terk etmek zorundadır" dedi.

Kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde düşük ücretlerin iyileştirilmesini, ücretlerin enflasyona yenik düşürülmemesini ve refahtan pay alınmasını hedeflediklerini vurgulayan Kumlu, sözleşmelerin seçimlerden önce bitirilmesinin temel hedeflerinden biri olduğunu bildirdi.

Kumlu, yaklaşık 250 bin kişiyi kapsayan toplu iş sözleşmelerinin, aileleriyle birlikte toplam 1 milyon kişiyi ilgilendirdiğine dikkati çekerek,

"Bu 1 milyon kişinin memnuniyeti ya da memnuniyetsizliği de elbette seçim sandığına yansıyacaktır" dedi.

-1 MAYIS KUTLAMALARI-

1 Mayıs'ın 2009'da bayram ve tatil edildiğini, geçen yıl Taksim alanının 1 Mayıs kutlamalarına açıldığını anımsatan Kumlu, "Gelinen noktada Türk-İş için Türkiye'nin tüm alanları 1 Mayıs alanıdır. Merkezi kutlama için Taksim alanı seçeneklerimizin başında gelmektedir. Başkanlar Kurulu toplantımızda 1 Mayıs'ı nerede ve nasıl kutlayacağımızı konuşup, bu konudaki yol haritamızı belirleyeceğiz" diye konuştu.

Kumlu, Anayasa Mahkemesi'nin, kamudaki geçici personel çalıştırılmasına olanak sağlayan "4/C" statüsünün iptali istemini reddetmesine ilişkin bir soru üzerine, bu konuyu takip ettiklerini belirtti.

Hukukçularının konuyu değerlendirdiklerini ifade eden Kumlu, "Gerekçeli kararı görmeden bir şey söylemek mümkün değil. Ancak biz 4/C statüsünün Anayasa'ya ve yasalara aykırı olduğunu düşünüyoruz. Talihsiz bir karar olarak değerlendiriyorum" dedi.

Mustafa Kumlu, 1 Mayıs kutlamalarını diğer emek ve meslek örgütleriyle birlikte yapma konusunu da Başkanlar Kurulu'nda değerlendireceklerini kaydetti. - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

Canlı anlatım! Kıran kırana maçta tempo yüksek

Canlı anlatım! Kıran kırana maçta tempo yüksek

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Bakmadan Geçme

Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl?
Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title