Haberler

Türk Gençlerine Türkiye'de Almanca Üniversite İmkanı

Tavak Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Türkiye'de Kurulacak Üniversitenin İsminin Avrupa Üniversitesi Olacağını ve Önümüzdeki Yıl Ekim Ayında Eğitime Başlayacağını Söyledi. İlk Etapta 4 Fakülte ve 600 Öğrenci ile Eğitime Başlayacak Olan Avrupa Üniversitesi, Daha Sonra Fakülte Sayısını 6'ya Öğrenci Sayısını İse 4 Bin 500'e Çıkartacak.

TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Türkiye'de kurulacak üniversitenin isminin Avrupa Üniversitesi olacağını ve önümüzdeki yıl Ekim ayında eğitime başlayacağını söyledi. İlk etapta 4 fakülte ve 600 öğrenci ile eğitime başlayacak olan Avrupa Üniversitesi, daha sonra fakülte sayısını 6'ya öğrenci sayısını ise 4 bin 500'e çıkartacak.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL EKİM AYINDA EĞİTİME BAŞLAYACAK

TÜRK-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Türkiye'de kurulacak üniversitenin isminin Avrupa Üniversitesi olacağını ve önümüzdeki yıl Ekim ayında eğitime başlayacağını söyledi. İlk etapta 4 fakülte ve 600 öğrenci ile eğitime başlayacak olan Avrupa Üniversitesi daha sonra fakülte sayısını 6'ya öğrenci sayısını ise 4 bin 500'e çıkartacak. Avrupa Üniversitesi Türkiye'nin Almanca eğitim veren ilk vakıf üniversitesi olacak. Üç yoldan öğrenci alacak olan Avrupa Üniversitesi'ne yurtdışında yaşayan Türk gençleri ya Türkiye'de yapılan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile ya da eğer yabancı uyruklu iseler üniversitenin yapacağı özel sınavla girebilecekler. Üniversitenin Türk-Alman ilişkilerine olumlu katkılar sunacağını dile getiren TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, hedeflerinin mezunlarının kolayca iş bulabileceği elit bir üniversite olduğunu ifade etti.

BİR SÖMESTR ALMANYA'DA EĞİTİM GÖRECEKLER

Avrupa Üniversitesi'nin kurulmasında alt yapı çalışmalarının hızla devam ettiğini dile getiren Prof. Dr. Faruk Şen şu bilgileri verdi:

?Üniversitenin iki yerleşkesi olacak. Biri İstanbul Silivri Gümüşyaka'da diğeri İzmir Çeşme Alaçatı'da. Dört fakülte var: İktisadi Siyasi Bilimler Fakültesi, Uluslararası Hukuk Fakültesi, Kültür ve Kitle İletişim Fakültesi ile Spor Akademisi. İleride bunlara Güzel Sanatlar Akademisi ve Diş Hekimliği Fakültesi'ni ilave etmek istiyoruz. Witten, Münster, Köln, Maastrich, Duisburg/Essen, Dortmund, Bochum ve Bonn Üniversiteleri ile işbirliği yapıyoruz. 26 Alman profesör ile üniversitemizde ders vermeleri konusunda anlaştık. Eğitime önce geçici bir binada 600 öğrenci ile başlanacak. Ancak ileride 4 bin 500 öğrenci almayı hedefliyoruz. Üniversiteye girmenin üç yolu var. Türkiye'deki öğrenciler üniversiteye giriş sınavı ile girebilirler. Eğer Almanca bilmiyorlarsa bir yıl hazırlık sınıfında okumaları gerekiyor. Ayrıca Alman ve Avusturya liseleri ve İstanbul Erkek Lisesi mezunlarına yüzde 20 kontenjan ayıracağız. Üçüncü yol ise, yabancı statüsünde olanların doğrudan üniversitenin yapacağı sınavı kazanarak girmesi. Biz küçük, elit ve mezunlarının kolayca iş bulduğu bir üniversite olsun istiyoruz. Bir hedefimiz de öğrencilerimizin partner üniversitelerde bir sömestr okuyarak pratik yapmaları.?

TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

Avrupa Üniversitesi'nin Türk-Alman ilişkilerine önemli katkılar sunacağını belirten Şen, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Türk-Alman ilişkilerinin daha iyi olabilmesi için bilimin ve kültürün büyük önemi var. Almanya'da Türkiye'ye karşı bir önyargı var. Ancak bilim açısından yaklaşırsak ve kültürümüz kabul edilirse bu ilişkilerin daha yumuşayacağına inanıyorum. Türkiye bir gün AB içinde yer alacaksa Türk-Alman ilişkilerin iyileşmesi zaruridir. Türk-Alman ilişkileri son zamanlarda pek parlak değil. Türkiye tüm komşuları ve İtalya, İspanya gibi bazı Avrupa ülkeleri ile ilişkilerini geliştirdi. Oysa Almanya ile ilişkilerimizin çok çok daha iyi olması lazım. Üç milyona yakın insanımız burada yaşıyor. Bunu yanı sıra üç milyondan fazla burada çalışıp Almanya'ya dönmüş insanımız var. İrili ufaklı 3 bin 800 Alman firması Türkiye'de yatırım yaptı. TAVAK olarak tespitlerimize göre 72 bin girişimcimiz Almanya'da iş yapıyor. Buna rağmen ilişkilerimizde bir boşluk söz konusu. Türkiye'de Almanca bilen genç akademisyenlerin yetişmesi ilişkileri olumlu yönde etkileyecektir.?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

CHP lideri Özel, Erdoğan'a seslendi: Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?

CHP lideri Özel, Erdoğan'a seslendi: Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan'ın görüntüleri tartışma yarattı

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan'ın görüntüleri tartışma yarattı

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title