Haberler

Turist Rehberliğine Standart Geliyor

Turist Rehberliği Meslek Kanunu Tasarısı Meclis Başkanlığı'na Sunuldu Turist Rehberliği Meslek Kanunu Tasarısı Meclis Başkanlığı'na Sunuldu.

Turist Rehberliği Meslek Kanunu Tasarısı Meclis Başkanlığı'na sunuldu Turist Rehberliği Meslek Kanunu Tasarısı Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıya göre turist rehberi unvanı mesleğe kabulle kazanılacak. Turist rehberi olmak isteyenler mesleğe kabul başvurusunu Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapacak. Mesleğe kabul koşullarını taşımamalarına rağmen mesleğe kabul edilmiş olanlar, mesleğe kabulü engelleyen bir suçtan hüküm giyenler ile mesleğe engel hali ortaya çıkanlar Bakanlık kararı ile meslekten çıkarılacak.

Turist rehberliği mesleğine kabule, mesleğin icrasına ve turist rehberliği meslek kuruluş ve işleyişine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Tasarıya göre, turist rehberi unvanı mesleğe kabulle kazanılacak. Turist rehberi olabilmek içinse şu şartlar aranacak:

"Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, başvuru tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş olmak, üniversitelerin turist rehberliği bölümlerinin önlisans, lisans veya yüksek lisans programlarından mezun olmak veya üniversitelerin turist rehberliği bölümü dışındaki diğer bölümlerinden en az lisans düzeyinde mezun olduktan sonra, birliklerin ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin ortak önerileri ve Bakanlığın onayıyla, Bakanlığın gözetimi ve denetimi altında birlikler tarafından düzenlenen turist rehberliği sertifika programını başarıyla tamamlamak, Birliklerin ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin ortak önerileri ve Bakanlığın onayı ile belirlenen yabancı dillerden birinde, açılacak yabancı dil sınavında başarılı olmak veya yönetmelikle belirlenen yabancı dil yeterlik belgelerinden birine sahip olmak, Birlikler tarafından Bakanlığın gözetim ve denetimi altında düzenlenen uygulama gezisini tamamlamak ve gezi sonunda yapılan sınavda başarılı olmak, devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından; ayrı ayrı olmak üzere Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa muhalefetten dolayı bir defadan fazla mahkûm olmamak, daha önce meslekten çıkarılmamış olmak."

-"KOŞULLARA UYMAYANLAR MESLEKTEN ÇIKARILACAK"-

Tasarıya göre, turist rehberi olmak isteyenler mesleğe kabul başvurusunu Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapacak Bakanlık, 30 gün içinde gerekli incelemeleri yaparak, başvuruyu kabul ettiği takdirde ruhsatname düzenleyecek. Bakanlık başvuruyu reddettiği hallerde ise ret kararını gerekçesi ile birlikte başvuru sahibine bildirecek. Mesleğe kabul koşullarını taşımamalarına rağmen mesleğe kabul edilmiş olanlar, mesleğe kabulü engelleyen bir suçtan hüküm giyenler ile mesleğe engel hali ortaya çıkanlar Bakanlık kararı ile meslekten çıkarılacak. Turist rehberlerinin yerleşim yerinin bulunduğu ilde kurulmuş odalardan birine, yerleşim yeri olan ilde oda kurulmamışsa en yakın ilde kurulmuş odalardan birine üye olmaları zorunlu olacak. Turist rehberleri birden fazla odaya üye olamayacak.

-"MESLEK SADECE AKTİF TURİST REHBERLERİNCE İCRA EDİLECEK"-

Aktif ve pasif turist rehberlerinin ad, soyad ve sicil numaraları ilgili birliğin resmi internet sitesinde yayınlanacak. Meslek sadece aktif turist rehberleri tarafından icra edilebilecek. Aktif turist rehberi olabilmek için bir yıl süreyle geçerli olan çalışma kartının alınması zorunlu olacak. Odaya üyelik koşullarını kaybetmiş veya odaya karşı yükümlülüklerini yerine getirmemiş olanlara çalışma kartı verilmeyecek. Çalışma kartı almayan veya pasif turist rehberi olarak kalmak üzere yazılı beyanda bulunan turist rehberleri pasif turist rehberi olarak sicile işlenecek. Turist rehberliği, sadece çalışma kartında belirtilen yabancı dillerde veya yönetmeliğin izin verdiği hallerde Türkçe olarak hukuka ve meslek etik ilkelerine uygun olarak icra edilecek. Meslek etik ilkeleri yönetmelikle belirlenecek. Turist rehberleri, tur, paket tur, ulaşım veya konaklama gibi seyahat acentalığı faaliyeti kapsamına giren hizmetleri vermemek koşuluyla yalnızca turist rehberliği hizmeti sunabilecek, mesleğe yönetmelikle belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde reklam ve tanıtım yapabilecek.

-"MESLEK ETİĞİNE UYMAYANLARA CEZA GELİYOR"-

Mesleğini Kanun hükümlerine uygun olarak icra etmeyen ve meslek kuralları ile etik ilkelerine uymayan turist rehberleri hakkında uyarma cezası, meslekten geçici men cezası, meslekten çıkarma cezası verilebilecek. Turist rehberlerinin taban ücret tarifesi, birlikler ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin görüşleri alınarak Bakanlık tarafından net ücret üzerinden belirlenecek. Turist rehberleri, taban ücret tarifesinde belirlenen ücretin altında turist rehberliği hizmeti sunamayacak. Turist rehberlerinin tur için belirlenen ücreti ihtiva eden yazılı turist rehberliği sözleşmesi yapmaları zorunlu olacak. Tur için yazılı sözleşme yapmayan veya taban ücretin altında ücret ile çalışan turist rehberi, ilgili birlik tarafından her bir fiil için ayrı ayrı olmak, birlik bütçesine gelir kaydedilmek ve üç günlük taban ücretinden az olmamak üzere turun toplam süresine karşılık gelen taban ücret kadar idari para cezasıyla cezalandırılacak. Turist rehberliği hizmetleri sadece turist rehberleri tarafından sunulacak. Bu Kanun kapsamı dışında hangi ad altında olursa olsun turist rehberliği niteliğinde bir faaliyet yürütülmesine hak kazandıracak eğitim programları düzenlenemeyecek veya belge verilemeyecek. Bu hükme aykırı hareket edenler hakkında Bakanlık tarafından fiilin ağırlığı ile süresi dikkate alınarak beşbin Türk Lirasından onbeşbin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanacak. Bu fiillerin işlenmesi mesleğe engel hal oluşturacak. Ruhsatname sahibi olmadan turist rehberliği hizmeti sunanlar bu fiilin tekrarı halinde mesleğe kabul edilmeyecek. Tüzelkişiliğe sahip ve kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu niteliğinde birlikler, Türkiye genelinde kayıtlı toplam meslek mensubu sayısının yüzde otuzuna sahip odaların Bakanlığa yapacakları başvuru üzerine kurulabilecek. Bakanlık, meslek kuruluşlarının her türlü iş, işlem, faaliyet ve hesaplarını denetlemeye yetkili olacak.(ANKA)

EG/ÖMR - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Politika Güncel Haberler

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

İsrail vahşetinin durması artık an meselesi! Blinken, uçağa biner binmez Bakan Fidan'ı aradı

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Jose Mourinho'nun ilk talebi ortaya çıktı: Kimseyi satmayın, herkesi görmek istiyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP'ye iade-i ziyaret için tarih verdi: Kurban Bayramı'ndan önce kendisine ziyarette bulunacağım

Cumhurbaşkanı Erdoğan CHP'ye iade-i ziyaret için tarih verdi: Kurban Bayramı'ndan önce kendisine ziyarette bulunacağım

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

Tansu Çiller'in eşi Özer Çiller hayatını kaybetti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title