Haberler

Tunceli'de Kadın Garson Tartışması Büyüyor

Tunceli'de son 10 yıl içinde kadın garson çalıştıran birahanelerde çıkan olaylarda 6 kişi ölmüş ve 3'dan fazla kişi de yaralanmıştı.

Tunceli'de son 10 yıl içinde kadın garson çalıştıran birahanelerde çıkan olaylarda 6 kişi ölmüş ve 3'dan fazla kişi de yaralanmıştı. En son geçen hafta bir grup gencin, kadın garson çalıştıran birahaneleri taşlamasının ardından dün Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, içkili birahane ve resturantların denetim ve ruhsat iptal işlemlerinin belediye tarafından yapıldığı belirtildi.

Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, belediye binasında bir grup kadın ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Emniyet Müdürlüğü'nün açıklamasına cevap verdi. Şahin, içkili lokanta ve birahenelere, en fazla 15'gün kapatma cezası verebildiklerini belirterek, emniyet açıklamasının bilgi eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.

KADINLAR, GARSON OLARAK DEĞİL KONSOMATRİS OLARAK ÇALIŞTIRILIYOR

Kent merkezinde toplam 28 işyerinin içikili hizmet verdiğini belirten Şahin, Dersim'de içkili mekanların sayısı toplam 28. Bunların içinde içki satışı yapan lokantalar, birahaneler ve restorantlar dahil. Kadın garson çalıştıran birahane sayısı çok fazla değil. Birahaneler amaçları doğrultusunda çalıştırılmıyor ve bu yüzden olumsuzluklar yaşanıyor. Birahanelerde kadın barmetlerin çalıştırılmasına hiç kimse karşı değil. Buralarda çalıştırılan kadın barmetler, barmet değil konsomatis olarak çalıştırılıyor. Yaptığımız çalışmalarda kentteki ahlaki çöküntüde bu tür yerlerin en büyük etken olduğunu ve buralarda istenmeyen şeylerin yaşandığını tespit ettik dedi.

VALİLİK, 'GÜVENLİK SAĞLAYAMAYIZ' DEDİ

Belediye olarak, amaçları dışında hizmet veren içkili işyerleriyle mücadele ettiklerine dikkat çeken Şahin, Belediye olarak bu tür yerlerle, hem yasal anlamda mücadele ettik, hem de meşru yollarla mücadelemizi sürdürdük. Belediye meclisimizde birçok görüşme yaptık ve bir yaptırım gücümüzün olduğunu tespit ettik. İlk olarak il merkezindeki içki haritasının krokisini daralttık. İçkili mekanların yerlerini vadilere yaydık. Yani Pülümür ve Munzur vadilerinin iç kesimlerinde içkili yerler hem var, hemde yenileri açılabilir. Bizim bu kararımız daha sonra valilik tarafından ret edildi ve 'biz bu tür yerlerin güvenliğini alamayız' dediler ve 'kent dışına güvenlik veremeyiz' gerekçesini gösterdiler. Ama biz kararımızda ısrar ettik ve bizim yeni içki haritası çarşı merkezi dışına da ve belediye sınırları içinde yer aldığı için emniyetin buralarda gerekli önlemleri alabileceğini belirterek kararımızda ısrar ettik diye konuştu.

380 GÜN KAPATMA, 33 BİN LİRA PARA CEZASI UYGULADIK

İçkili yerler denetimi konusunda birçok çalışma yaptıklarını, Tunceli'nin küçük olması nedeniyle de yapacakları her denetimin önceden haber alındığını ve yapılan denetimlerin boşa çıktığını ifade eden Şahin, Suçüstü yapabilen emniyet birimleri, bize gönderdikleri tutunaklar sonrası 15'er günlük olmak üzere 380 gün kapatma ve 33 bin 179 lira da para cezası uyguladık. Bu paranın 17 bin lirasını tahsil ettik, geri kalanı için başlatılan icra takibi devam ediyor. Bir işyerinin tamamen, yani süresiz kapatılabilmesi için bir işyerinin bir yıl içerisinde en az 3 kez yasal olmayan uygulama tespit edildiğine emniyet tutanaklarının belediyeye gönderilmesiyle mümkün olabiliyor. Ama malesef bir çok iş yeri var, hiç birinde bir yıl içinde 3 işlem yapılmadığı için saedce 15 günlük kapatma işlemi ve en fazla 2 bin lira para cezası uygulama yetkimiz var dedi.

SÜRESİZ KAPATMA YETKİSİ VALİLİKLERDE

Amaçları doğrultusunda hizmet vermeleri için yeni ruhsat başvuruları yapmaları için işyeri sahipleriyle biraraya geldiklerini anlatan Başkan Şahin, şöyle konuştu

Ancak kimse yeni başvuru yapmadı. Biz de bunun üzerine bazı işyerlerinin ruhsatını iptal ettik. Ancak Malatya İdare Mahkemesi, bu iptal kararını kaldırdı ve bu yetkinin bizde olmadığını karar verdi ve iş yeri tekrar açıldı. Bu işyerlerinin ruhsat iptali ve kapatma işlemleri kesinlikle yetki belediyelerde değil, o ilin mülki amiri tarafından kapatılabiliniyor. Zaten ilgili yasanın yani 2559 kanunun 8'nci maddesinde belirtildiği üzere, biz 15 gün geçici kapatma cezası verebiliyoruz, valilik 30 gün verebiliyor. Ancak süresiz kapatma konusunda ise aynı kanunda belirtildiği gibi, bir iş yerinin bir yıl içinde üç defa kapatma cezası alması durumunda, ki bu cezanın verilmesi için emniyetin tutanak göndermesi gerek. Bu durum yaşandığı taktirde o iş yerlerinin süresiz kapatılması yetkisi ilin valisine verilmiş durumda.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dersim Politika Güncel Haberler

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

Özel: Cumhurbaşkanımıza da Devlet Bey'e de söyledim, el ele verip emekli maaşını asgari ücrete çıkaracağız

Özel: Cumhurbaşkanımıza da Devlet Bey'e de söyledim, el ele verip emekli maaşını asgari ücrete çıkaracağız

500

Yorumlar (1)

DOLDUR MEYHANECİdarkblue62@hotmail.com:

AİDSLİ KADINLAR BU MEKANLARDA PAZARLANIYOR BUGÜN TUNCELİDE AİDSLİ OLDUĞUNU BİLMEYEN ÇOK İNSAN VAR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ KEK KISIR GÜNLERİ DÜZENLEYECEĞİNE AİDS HEPATİT GİBİ HASTALIKLARA YÖNELİK ÜCRETSİZ CHECK UP HAFTASI DÜZENLEYEBİLİR.

13
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title