Haberler

Tunceli'de Dağ Sarımsağının Hasadı Yapıldı

Güncelleme:

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında üretimi yapılan dağ sarımsağı hasat edildi.

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında üretimi yapılan dağ sarımsağının hasadı yapıldı.

Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi çerçevesinde, Tunceli merkez ve 7 ilçede tohumu ekilerek üretilen Tunceli dağ sarımsağının tarla koşullarında tarımı yapılıyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün girişimleri sonucu Ovacık'ta ilçesinde 50 üretici, tarla koşullarında dağ sarımsağı üretiyor.

Sarımsaklar, Ovacık Kandolar Mahallesi Erzincan Caddesi'nde tarla günü etkinlikleri kapsamında hasad edildi.

Ahmet Kıl isimli çiftçinin tarlasındaki programda konuşan Ovacık Kaymakamı İsmail Özkan, dağ sarımsağının Munzur'un, özellikle de Ovacık ilçesinin en önemli endemik bitki türlerinden olduğunu vurgulayarak, "Bizler, bu türün dağdan aşırı toplanması sonucunda tükenmesi veya azalmasının önüne geçmek için böyle bir proje gerçekleştiriyoruz. İnsanlarımızla tarla ortamında ama doğal tadıyla, o besin değerleriyle üretilmesinin önünü açıyoruz. Vatandaşlarımız da son derece ilgililer. Devlet vatandaş işbirliğiyle Ovacık'a, Munzur'a has bu türü organik şekilde Türkiye pazarına sunmayı amaçlıyoruz. İnanıyorum ki bu çalışma kısa bir sürede meyvesini verecektir" diye konuştu.

Köye dönüşün sağlanması hedefleniyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya da 2011 yılından bu yana Tunceli sarımsağının markalaşması ve patenti için çalışma yürüttüklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bütün bunları başarabildik. Sonrasındaysa toplamda 354 bin lira maliyetle 50 üreticimizle sarımsak üretimi gerçekleştirdik. Projeyle amacımız sadece Tunceli sarımsağını korumak değil, aynı zamanda üreticimizi tarla koşullarında üretime alıştırmak. Bu projeyle köylerinden göç etmiş vatandaşlarımızın tekrar köylerine dönerek hem üretim yapmalarını, hem de aile ekonomilerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bütün bunların yanı sıra dağdan bilinçsizce toplanan Tunceli dağ sarımsağını korumayı planlıyoruz."

Kaya, "İnşallah önümüzdeki yıl Sayın Valimizin de desteğiyle organik paketleme tesisini de kuracağız. Bunun ihalesini yakın zamanda yapacağız. İlk yıl tesisin inşaatını ikinci yılsa ekipman kısmını sağlayarak, Tunceli organik sarımsağının hem Tunceli'ye hem de civar illere satışını sağlayacağız. Böylece vatandaşlara gelir sağlamış olacağız" dedi.

Ahmet Kıl da iki yıldan bu yana sarımsak ürettiğini dile getirerek, "Vatandaşlarımız dağ sarımsağını tarla koşullarında yetiştirerek daha iyi verim alabilirler. Dağı taşı tahrip etmelerine gerek yok" ifadesini kullandı.

Hasada Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ve vatandaşlar da katıldı. - Tunceli

Kaynak: AA / Yerel

Ahmet Kıl Tunceli Ovacık Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title