Haberler

Tübitak Hakkari Üniversitesi Projesini Kabul Etti

Hakkari Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı tarafından Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu’na (TÜBİTAK) sunulan Domates Halkalı Leke Virüsü’nün (Tomato Ringspot Virus-ToRSV) RT-PCR yöntemi ile araştırılması başlıklı projesi kabul edildi.

Hakkari Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı tarafından Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu'na (TÜBİTAK) sunulan Domates Halkalı Leke Virüsü'nün (Tomato Ringspot Virus-ToRSV) RT-PCR yöntemi ile araştırılması başlıklı projesi kabul edildi.

TÜBİTAK tarafından kabul edilen "Domates Halkalı Leke Virüsü'nün (Tomato Ringspot Virus- ToRSV) RT- PCR Yöntemi ile Araştırılması" projesi ile Hakkari merkez ve ilçelerinde yetiştirilen sebzelerde ve asmada domates halkalı leke virüsü araştırılacağı belirtildi. Üniversite tarafından yürütülecek projenin 12 ay içerisinde tamamlanacağı belirtildi. Üniversite tarafından yapılan açıklamada; "Domates halkalı leke virüsü karantina kapsamında incelenen virüs ile ilgili komşu ülkelerde benzer çalışmalar yürütülmüştür. Ülkemizde moleküler olarak araştırılması bugüne kadar yapılmamıştır. Bu proje Türkiye'de moleküler olarak virüsün tespiti ile ilgili yapılan ilk çalışma olacaktır. Üniversitemiz tarafından yürütülecek bu proje itibarı ile virüsü tespit edilmesine bağlı olarak yayılmaması için önlemler alınabilecektir.

"VİRÜSÜN VARLIĞI TEST EDİLECEK"

Domates halkalı leke virüsü 'nün Hakkari'ye sınır komşusu olan İran'da farklı konukçularda tespit edildiğini ve İran ile yapılan sebze alışverişinden dolayı böyle bir projeyi gerçekleştirme ihtiyacının doğduğunu ifade eden proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Nevin Akdura, "Bu etmen İran'da cevizde, sebze üretiminin yapıldığı yerlerde domates ve biberde tespit edilmiş olup yapılan çalışmalar incelendiğinde asmada da belirtilere sebep olmakta ve vektörler aracılığı ile yayılmaktadır. Hakkari'ye baktığımızda ticari olarak bir üretim bulunmayıp daha çok köylerde üreticilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kadar üretim yapılmaktadır. Genel olarak bakıldığında üreticiler zirai ilaç kullanmamaktadırlar. İlaçlama yapılmadığı için bu tür sebzelerde hastalık görülme olasılığı daha yüksek olmaktadır. Bununla ilgili olarak Hakkari merkez Durankaya, Çukurca ve Şemdinli'de arazi çalışmalarına başlamış durumdayım. Şuan şüpheli bulduğum yaprak örneklerini muhafaza etmekteyim. Arazi çalışması tamamlandıktan sonra da toplanan örneklerde virüsün varlığı test edilecek ve tespit edilme durumuna göre üreticilerin bilinçlendirilmesi sağlanarak önlemler alınacaktır" dedi. - HAKKARİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hakkari Üniversitesi Tübitak Halkalı İran Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title