Haberler

Ttk'da Kit Alt Komisyonu Toplantısı

Genel Müdür İnan: "Klasik uzun ayak yöntemiyle mukayese edildiğinde mekanize üretimde yıllık 100 bin ton üretim artışı, işçilik maliyetlerinde 11 milyon 700 bin lira olmak üzere ortalama 13 milyon 300 bin lira tasarruf sağlanacaktır" "Ticari olarak metan gazı üretimi için çalışmalar.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, üretimde mekanizasyon çalışmalarına ilişkin, "Klasik uzun ayak yöntemiyle mukayese edildiğinde mekanize üretimde yıllık 100 bin ton üretim artışı, işçilik maliyetlerinde 11 milyon 700 bin lira olmak üzere ortalama 13 milyon 300 bin lira tasarruf sağlanacaktır" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan başkanlığında kurumun konferans salonunda yapılan Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Alt Komisyon Toplantısı'nda konuşan İnan, yürüttükleri projeler hakkında bilgi verdi.

İnan, kömürün özellikle demir-çelik endüstrisi için hayati önem taşıdığını belirterek, global pazarda geçen yıl tonu 150 dolar civarında satılan taş kömürünün fiyatının gelecek 10 yılda tüketime bağlı artacağının tahmin edildiğini anlattı.

İnan, TTK'nın geçen yıl 1 milyon 369 bin 921 ton, bu yıl mart ayı itibarıyla da 347 bin 553 ton üretim yaptığını ifade ederek, "1990-2013 yıllarında yer altından 29 bin 882, yer üstünden 13 bin 679 olmak üzere 43 bin 561 kişi ayrılmıştır. Söz konusu sürede ise 12 bin 459 kişi istihdam edilmiştir. Bu yıl 15 Nisan itibarıyla 207 personelimiz emekli olmuştur" diye konuştu.

Kurumun kurulu üretim kapasitesinin yıllık 5 milyon ton olduğuna dikkati çeken İnan, üretim programı dikkate alındığında havzanın ömrünün 50-60 yıl hesaplandığını vurguladı.

Türkiye'nin en önemli taşkömürü rezervlerinin Zonguldak havzasında bulunduğunu aktaran İnan, "Havzada bugüne kadar rezerv arama çalışmalarında eksi bin 200 metre derinliğe kadar tespit edilmiş ve toplam jeolojik rezerv 1 milyar 310 milyon ton olup, bunun yüzde 40'ı görünür rezerv kabul edilmektedir. Zonguldak dışında rezerv açısından önemsiz birkaç taşkömürü madeni Antalya ve Diyarbakır yöresinde bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

Üretimde mekanizasyon çalışmaları

İnan, havzada 1848'den beri üretim yapıldığını, jeolojik şartların çok ağır olmasının mekanizasyona izin vermemesi nedeniyle kazma ve kürekle kömür çıkarıldığını ifade etti.

Teknolojiden yararlanılamamasının bilgi eksikliğinden kaynaklanmadığına dikkati çeken İnan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun nedeni havza damarları ve jeolojik yapının mekanizasyona uygun olmaması. Bu işi yapabileceğimizi düşündük. Damar şartlarına uygun, daha mobil ve taşınabilir sistem arayışına girdik. Bunun için de 2012'de sözleşme imzaladık. Çek firması işi aldı. Geçen yılın mart ayında teçhizat imal edilerek kurumumuza getirildi. Deneme çalışmaları son derece yüz güldürücü oldu. Yaklaşık 8 aylık üretim miktarı kişi başına 4-5 misli arttı. En güzel tarafı da bu 8 aylık sürede istatistiklerimizde 50-60 arasında iş kazası olacağı söyleniyordu. Bu mekanize kazı yaptığımız alanda hiç kaza olmadı.

Şu ana kadar olumlu sonuçlar alıyoruz. Bundan sonra bütün havzada sistemi yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Klasik uzun ayakta 90 kişiyle yaptığınız işi, mekanize uzun ayakta 27 kişiyle yapıyorsunuz."

Klasik yöntemlerle 90 kişiyle günde 208 ton kömür üretildiğini, mekanizasyonda ise 27 işçiyle üretimin 587 tona yükseltildiğine işaret eden İnan, maliyetlerin de 5,3 kat azaldığını aktardı.

İnan, söz konusu teçhizatın Karadon, Üzülmez ve Kozlu Müessese Müdürlüklerine bağlı ocaklardaki dik damarlarda kullanılmasına yönelik planlama yaptıklarını belirterek, "Müesseselerdeki hazırlık çalışmaları devam ediyor. Teçhizatın bu müesseselerimizde yaygınlaştırılması halinde üretimde önemli artış sağlanacaktır. İkinci teçhizatın alımı ve müesseselerimizde kullanılması halinde klasik uzun ayak yöntemiyle mukayese edildiğinde mekanize üretimde yıllık 100 bin ton üretim artışı, işçilik maliyetlerinde 11 milyon 700 bin lira yıl olmak üzere ortalama 13 milyon 300 bin lira tasarruf sağlanacaktır" ifadesini kullandı.

Metangazı arama ve işletme çalışmaları

İnan, tehlike arz ettiği için ortamdan uzaklaştırılması gereken metan gazının ekonomiye kazandırılmasına yönelik Kömür Kaynaklı Metan Gazı Araştırma ve İşletme Projesi'nin ihalesini yaptıklarını vurguladı.

İhaleyi kazanan firmayla 2005'te sözleşme imzalandığını belirten İnan, "Çalışma süresi, 2 yıl arama ve 15 yıl işletme olmak üzere 17 yıldır. Bugüne kadar 10 sondaj tamamlandı. Ticari olarak metan gazı üretimi için çalışmalar sürdürülmektedir" diye konuştu.

İnan, TTK'nın 4 milyon tonun üzerinde "koklaşabilir taş kömürü" üreterek, demir çelik sektörünün ihtiyacının büyük kısmını karşılamayı hedeflediklerini kaydetti.

KİT Alt Komisyonu üyeleri AK Parti Trabzon Milletvekili Aydın Bıyıklıoğlu, Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, Kocaeli Milletvekili Mehmet Ali Okur ile CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu'nun ve Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş'ın yanı sıra TTK yöneticileri ile ilgili bakanlıkların ve Hazine Müsteşarlığı temsilcilerinin de katıldığı komisyon toplantısı, basına kapalı devam etti. - Zonguldak

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Taşkömürü Kurumu Burhan İnan Zonguldak Ak Parti Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title