Haberler

Trakya Birlik Ayçiçeği Alım Kampanyası Cuma Sona Erecek

Trakya Birlik ayçiçeği alım kampanyasının 24 Ekim Cuma günü sona ereceği bildirildi.

Trakya Birlik ayçiçeği alım kampanyasının 24 Ekim Cuma günü sona ereceği bildirildi.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, AA muhabirine  bu hasat döneminde yaklaşık 300 bin ton ayçiçeği aldıklarını söyledi.

Alım kampanyasında sona gelindiğini ifade eden Sezen, şunları kaydetti:

"Hasat yüzde 99 seviyelerine ulaştı. 24 Ekim Cuma günü de kısmet olursa kampanyamız sona eriyor. Beklediğimiz ürünü ortaklarımızdan almış bulunuyoruz. Şu anda dış piyasalarda çok hareket yok. Bilindiği gibi biz bu yıl gözetim fiyatını 800 dolara çıkarttık. 800 dolara çıkmasıyla da fiyatımız belli bir seviyeye taşındı. Şu anda dünya piyasalarında bu dolardaki reel kurdan dolayı artışlar ve gözetim fiyatının 800 dolara çıkmasıyla yani şu anda gümrük vergisi ayçiçeğinde 216 dolar uygulanıyor.

Bugün rakamları döndürdüğümüzde normal Kırk Yağlı ayçiçeğinin piyasa fiyatı bin 300 lira seviyelerinde oluşmakta. Bu da bizi Trakya Birlik olarak rahatlatan bir olay. Sonuçta 300 bin ton ürün demek, yaklaşık ortağımıza 400 milyon TL para ödemek demek. Biz bu yükün altına giriyoruz ve bir defada giriyoruz. Dünyada hiç bir kuruluş yok ki bir yıllık stoğunu bir defada alsın. Ama biz bir kooperatifler birliğiyiz ve biz bu işi yıllardır da  yapıyoruz. Her hangi bir sıkıntı yok, piyasalar iyi çalışıyor. 123 kuruş avansa fiyat vermiştik. Piyasalar yükselmeye devam ederse ortağımıza da çıkarıp uygun gördüğüm en iyi rakamı bir fark olarak vereceğiz"

-Seçim süreci

Sezen, birliğe bağlı 48 kooperatifin kasım ayında seçimlerinin de yapılacağını söyledi.

Türkiye'de 13 il bazında birliğe bağlı 48 kooperatif  olduğunu anımsatan Sezen, şöyle devam etti:

" Türkiye'de 13 il bazında birliğe bağlı 48 kooperatif var. Bu bir süreç ve kooperatiflerimiz bu süreçte yeni kooperatif yeni yönetim kurullarını, birlik delegelerini seçecekler. Bu ayçiçeği ortaklarının verecekleri ortak bir karar olacak. Ben bölge çiftçimize, Türkiye'de ki ayçiçeği üreticilerine, kooperatiflerimize hayırlı olmasını diliyorum. Kooperatiflerimizde şu anda bazı yerlerde hareketli günler yaşanıyor. Tabi ben de Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı olarak, bu göreve devam etmem gerektiğinden dolayı delege çıkmam gerekiyor.

Edirne'de 188 Sayılı Edirne Kooperatifi'nin de 22 Kasım veya en geç 30 Kasım'da seçimi yapılacaktır. Ben de burada ekip olarak aday olduğumu ifade ediyorum. İnşallah bu süreçte bize ve Edirne'mize yakışır bu süreci tamamlayacağız. Ben hepimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi. - Edirne

Kaynak: AA / Yerel

Trakya Bölgesi Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title