Haberler

Trabzon - İso Heyeti Trabzon´Da

İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan, Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, İso Meclis Onur Üyeleri Eski Bakan Ali Coşkun ve Memduh Hacıoğlu ile İso Yönetim Kurulu Üyeleri, Çıktıkları Karadeniz Gezisi Kapsamında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın Eylül Ayı Meclis Toplantısına Katıldı. Toplantının Bir Bölümüne Devlet Bakanı Faruk Özak da İştirak Etti.

İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan, Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, İSO Meclis Onur Üyeleri eski bakan Ali Coşkun ve Memduh Hacıoğlu ile İSO Yönetim Kurulu üyeleri, çıktıkları Karadeniz gezisi kapsamında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın Eylül ayı meclis toplantısına katıldı. Toplantının bir bölümüne Devlet Bakanı Faruk Özak da iştirak etti.

Trabzon ve TTSO'yu tanıtıcı filmin gösteriminin ardından TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu kısa bir açılış konuşması yaptı. İSO Meclis Onur üyesi ve Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Ali Coşkun ise, "Tarih ve kültür şehriyken son yıllarda ekonomide ağırlığını hissettiren şirin Trabzon'un gelişmesini izliyoruz. Bu daveti aldığımda sevindim ve heyecanlandım. Karadeniz'in kalbi olan Trabzon'dan TOBB başkanlığım ve bakanlığım sırasında hep destek ve sevgi gördüm, güler yüz gördüm. Yanlışları açıklıkla ifade eden bir yapılanma gördüm" dedi.

Küçük: ''Her yerde sanayi olacak diye bir şart yok'

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, "Bu kadar özelliği ve potansiyeli olmasına rağmen Doğu Karadeniz maalesef arzu ettiğimiz kalkınma düzeyini yakalayamadığımız bölge. Ekonomik ve sosyal göstergelerde ortalamanın altında ve en çok göç veren bölgelerden biri. Bunun sebebi olarak coğrafi şartların zorluğu ve toprak yetersizliği gösterilebilir. 2009'da İSO ilk 500'de Trabzon'dan iki, ikinci 500'de ise üç sanayi kuruluşu var. Gönül bu ölçekte ve potansiyelde bir kentin daha fazla kuruluşunun İSO 1000'de olmasını beklerdi. Her yerde sanayi olacak diye bir şart yok. Sanayiye uygun olmayan bölgede sanayiyi geliştirmeye çalışmak kaynak kaybına ve verimsiz sonuçlara neden olabilir. Trabzon'da ticaret, turizm, tarım ve hayvancılıkta daha fazla potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Esas olan bu yönleri geliştirmektir. Çay, fındık ve balıkçılık çok güçlü. Bu ürünlere dayalı sanayiyi geliştirmek için yapılacak çalışmalar Trabzon ekonomisine yepyeni bir dinamizm katabilir. Sanayiyi tetikleyici unsurlardan biri de sanayi üniversite işbirliği. Trabzon ülkemizin doğusuyla birlikte İran'ı, Kafkaslar'ı ve Orta Asya'yı denize ulaştıran kavşak. Son yıllarda gelen turist sayısında da büyük bir artış var. Bölgeye özgü yayla turizmi daha da geliştirilebilir. Kültür ve eko turizmin nimetlerinden daha fazla yararlanılabilir" diye konuştu.

Bahçıvan: ''Bölgenin geleceği turizmde'

İSO Meclis Başkanı Erdal Bahçıvan ise, İpek Yolu güzergahı üzerinde ve çevresinde bulunan ülkelerin ekonomisiyle Trabzon'un ekonomisinin geçmişte güçlü bağlarla birbirine bağlı ve çok hareketli olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Zamanla sönen geçmişteki bu ekonomik hareketlilik, son zamanlarda sevindirici bir şekilde yeniden canlanma yolunda. Rusya, Çin, Kafkas ve Orta Asya ülkeleri ile İran, Trabzon için çok geniş bir ekonomik havza oluşturuyor. Bu geniş ekonomik havzada Trabzon'un yeniden etkili bir ekonomik aktör haline gelmesi, sadece Doğu Karadeniz için değil başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin en önemli üretim merkezi olan Marmara bölgesi için de büyük bir önem taşıyor. Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması hedeflenirken Trabzon limanının bir lojistik merkez olacağına inanıyorum. İran'ın ekonomisi açısından da büyük bir önem taşıyan Trabzon limanı, Trabzon-GAP demiryolu projesi gerçekleştiği takdirde gücüne güç katmış olacak. Turizmi, Trabzon için önemli bir gelir kaynağı olarak görenlerden birisiyim. Başta Sümela Manastırı olmak üzere, Ayasofya Müzesi, Gülbaharhatun Camii, Santa Harabeleri ve Trabzon'daki daha pek çok güzellik, turizm aracılığıyla Trabzon'u ve Türkiye'yi zenginleştireceği gibi ülkemizi medeniyetlerin buluştuğu bir diyar olarak dünya toplumlarına tanıtacaktır."

Bahçıvan, Ticaret ve Sanayi odalarını işbirliğine de çağırarak, "Küreselleşen dünyada, kısa vadeli dar çıkarlar uğruna ayrışmak uzun vadede kimseye hayır getirmez. Tüm dünyada Sivil Toplum örgütleri, yaşamın hemen her alanında kamuoyu oluşturma, karar birimleri üzerinde etkili olma, sorunları gündeme getirme ve çözme misyonu eşliğinde güç birliği yaparak çok etkili bir konuma gelmiş durumda. Bir sivil toplum örgütü olan Türkiye'deki ticaret ve sanayi odalarının, bu gelişmeyi dikkate almasında yarar var. İş adamları olarak, yerel sorunlarımızın yanında ülke genelinde ortak sorunlarımızın olduğu bir gerçek. Bu gerçekten hareketle, Türkiye'de ticaret ve sanayi odaları arasında dayanışma, bilgi paylaşımı, sorunların çözümünde ortak aklı bulma, ekonomik gelişmeyi hızlandırma konularında her zamankinden daha fazla çabaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etmek istiyorum"dedi.

Toplantıya katılan Devlet Bakanı Faruk Özak da, Trabzon'u özellikle turizm ve ticaret yönünden desteklemek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Toplantının son bölümünde TTSO ve İSO yetkilileri birbirlerine ziyaretin anısına plaket takdim etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Normalleşme süreci kısa sürdü! Bahçeli'den CHP lideri Özel'e zehir zemberek sözler

Normalleşme süreci kısa sürdü! Bahçeli'den CHP lideri Özel'e zehir zemberek sözler

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

TMSF, FETÖ firarisi Akın İpek'in tarihi yalısını 750 milyon liraya satışa çıkardı

TMSF, FETÖ firarisi Akın İpek'in tarihi yalısını 750 milyon liraya satışa çıkardı

Çinli bilim insanları sahte Ebola virüsü geliştirdi! Bulaştığı kişileri 3 günde öldürüyor

Çinli bilim insanları sahte Ebola virüsü geliştirdi! Bulaştığı kişileri 3 günde öldürüyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title