Haberler

Trabzon'da "İstihdam, Kariyer ve Girişimcilik Fuarı" Açıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı İnciroğlu: "İş gücü piyasasına uyum sürecinde olan gençlerin staj imkanlarının kısıtlı olması, işverenin istediği donanımı yer...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu, iş gücü piyasasına uyum sürecinde olan gençlerin staj imkanlarının kısıtlı olması ve işverenin istediği donanımı yerine getirememeleri sebebiyle iş bulmakta zorlandıklarını belirterek, "İşsizliğin yüzde 9'larda oduğu ülkemizde gençlerin işsizliğinin yüzde 17,5 olması yüksek bir rakamdır" dedi.

İnciroğlu, Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'nde gerçekleştirilen "İstihdam, Kariyer ve Girişimcilik Fuarı" açılış töreninde yaptığı konuşmada, küresel krizin en belirgin olarak iş gücü piyasasında hissedildiğini belirterek, Türkiye'de işsizlik oranlarının 2009 yılının Şubat ayında zirveye ulaştığını söyledi.

2009 yılının ikinci çeyreğinden itibaren ekonomik faaliyetlerde iyileşme yaşandığını ifade eden İnciroğlu, "Bu iyleşmeyle istihdamda beklenen hızlı toparlanma aynı yıl yüzde 14 olan işsizlik oranlarını 2010 yılında yüzde 11,9'a, 2012'de ise yüzde 9,8'e, 2013'de yüzde 9,3'e indirmiştir. Son yıllarda özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde ekonomik kriz ve iş gücünün piyasadaki yapısal sorunlar nedeniyle ciddi bir issizlik sorunu ile karşı karşıya gelinmiştir" diye konuştu.

İnciroğlu, Türkiye'nin, Avrupa Birliği ülkeleriyle kıyas edildiğinde işsizlik oranlarında ciddi düşüşler yaşadığını vurgulayan İnciroğlu, "Trabzon'un da içinde bulunduğu Doğu Karadeniz'e bakıldığında 2012 verilerine göre işsizlik oranı yüzde 6,3'dür. Türkiye ortalaması yüzde 9,3 olduğuna göre bölgede iş gücüne katılım oranı da yüzde 55,5'dir. Türkiye ortalamasına göre Karadeniz Bölgesi'nde özellikle Trabzon'da iş gücüne katılım oranı yüksektir ve işsizlik oranı düşüktür."

İssizlik sorununun temelinde iş gücü piyasasının bazı sektörlerinde kalifiye ve bilinçli donanım eksikliğinin yattığına dikkati çeken İnciroğlu, "Bazı sektörlerde de gereğinden fazla iş gücü potansiyelinin olduğu görünmektedir. Bakanlığımız tarafından hazırlanan ulusal istihdam stratejisiyle temel iş gücünde olan sorunların çözülmesi, orta ve uzun vadede olan büyümenin istihdama katkısı artırılarak issizlik sorununun giderilmesi hedeflenmektedir" dedi.

İnciroğlu, gençlerin 2012 yılı verilerine bakıldığında ise iş gücüne katılım oranlarının yüzde 38,2, istihdam oranının ise yüzde 31,5 olduğunu işaret ederek, şunları kaydetti:

"İş gücü piyasasına uyum sürecinde olan gençlerin staj imkanlarının kısıtlı olması, işverenin istediği donanımı yerine getirememesi gibi nedenlerden iş bulmakta zorlandıklarını görmekteyiz. Bu nedenlerden gençler arasındaki işsizlik oranı ülkemizde ortalama yüzde 17,5'dir. İşsizliğin yüzde 9'larda oduğu ülkemizde gençlerin işsizliğinin yüzde 17,5 olması yüksek bir rakamdır. Ayrıca Doğu Karadeniz'de gençlerin issizlik oranının yüzde 22 ile ülke ortalamasının çok üstündedir."

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ise dünyada en önemli değerlerden birinin ekonomi, ekonominin temelinin üretim, üretimin temelinde de iş gücü olduğunu söyledi.

İş gücü kalitesinin geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Öz, "Her nekadar teknoloji gelişse de bilişim çağına geçsek de bilgi toplumu seviyesine gelsek de iş gücü kalitesi bu seviyeyi yakalayamazsa bu teknolojiden yeterince yararlanmamız ve üretim kapasitemizi geliştirmemiz yeterince söz konusu olamaz" dedi.

Konuşmaların ardından 120 kurum ve kuruluşun yaptıkları işlerin tanıtıldığı stantların yer aldığı fuarın açılışı yapıldı. Fuar 3 gün açık kalacak.

Açılışa Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sezgin, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ile çok sayıda vatandaş da katıldı. - Trabzon

Kaynak: AA / Yerel

Avrupa Birliği Türkiye Trabzon Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title