Haberler

Tpao'nun Kuyuları Çiftçinin Umudu Oldu

Kahta ilçesindeki petrol kuyularından çıkarılan sıcak suyla ısıtılan seralar, istihdama ve ekonomiye katkı sağlıyor Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Alan: "Bacasız fabrika sayesinde bölgenin meyve ve sebze deposu olma yolunda hızla ilerliyoruz" Çiftçi Yamuk: "Petrol kuyuları bizim için büyük bir.

MEHMET FATİH ASLAN - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) Kahta ilçesindeki petrol kuyularından çıkarılan sıcak su, sera yatırımlarını artırıyor.

TPAO Adıyaman Bölge Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle petrol kuyularında çıkan sıcak su, seraları ısıtıyor. Hazırlanan proje kapsamında bölgede giderek yaygınlaşan seracılık, hem bölge çiftçisine hem de istihdama katkı sağlıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  41 dekar alanda sera faaliyetinin sürdürüldüğünü söyledi.

Petrolle çıkan sıcak suyun ekonomiye kazandırıldığını belirten Alan, şöyle konuştu:

"Kurduğumuz eşanjör sistemiyle kuyudan aldığımız sıcak suyu serada değerlendiriyoruz. Yani sıcak su eşanjör sisteminde bulunan titanyum plakaları ısıtıyor. Bu plakalar da seranın içinde dolaşan suyu ısıtıyor. Sistem sayesinde ısı transferi sağlıyoruz. Daha sonra ısınan sıcak suyu borular vasıtasıyla seranın ısınmasında kullanıyoruz. Böylece seralarda girdi maliyetinden yüzde 65-70 tasarruf sağlıyoruz."

Yatırımcılar için eğitim serası kuruldu

Alan, bölgede iki dekarlık alanda eğitim serası kurdukların ifade etti.

Serada aynı zamanda mühendislere eğitim verildiğini belirten Alan, yatırım yapmak isteyenlerin de örnek bahçeyi görme imkanı bulduğunu söyledi.

Projenin bölgedeki istihdamı artırdığına dikkati çeken Alan, ilerleyen dönemde 200 dekar alana sera kurulacağını vurguladı.

Dekar başına 2 kişi istihdam edildiğini aktaran Alan, "Seralarda domates ve salatalık yetiştiriliyor. Yeni yapılacak seralarda yatırımcılarımız çilek ve süs bitkileri üzerine çalışma yapacaklar. Bu anlamda farklı ürün yetiştirmeye yöneliyorlar. Bacasız fabrika sayesinde bölgenin meyve ve sebze deposu olma yolunda hızla ilerliyoruz" dedi.

Alan, Bakanlığın, bu alanda yatırım yapmak isteyen girişimcilere hibe verdiğini anımsattı.

Dekar başına 25 ton ürün

Ziraat mühendisi Sırrı Özdemir de seralarda dekar başına 25 ton ürün elde edildiğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına 8 ayrı sera kurmak için başvurduklarını belirten Özdemir, "Kuracağımız topraklı serada domates, patlıcan, biber, salatalık üreteceğiz. Bir topraksız serada da çilek üretmeyi planlıyoruz. Raf usulü ve topraksız yetiştireceğimiz çileğin verimi normal topraklı yetiştirilen çilekten yaklaşık 3 katı daha fazla olacak" diye konuştu.

Çiftçi Mevlüt İrfan Yamuk ise 600 bin lira yatırımla seracılığa başladığını ifade etti.

Bakanlıktan 300 bin lira hibe aldığını belirten Yamuk, şunları kaydetti:

"Daha önce sebze halinde komisyonculuk yapıyordum. Kuyulardan çıkan sıcak su ile seracılık yapıldığını öğrenince böyle bir yatırıma yöneldim. Bu sezon 150 bin lira kazanç elde ettim. Gerçekten petrol kuyuları bizim için büyük bir nimet. Bölgemizin gelecekte bu alanda daha da gelişeceğine inanıyorum." - Adıyaman

Kaynak: AA / Yerel

Adıyaman Kahta Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title