Haberler

Torbalı Zeytinciliğinde Yok Yılı

Güncelleme:

Ege Bölgesi'nde zeytinin ana vatanı olarak bilinen Torbalı'da zeytin üreticisi bu yıl rekolte düşüşü nedeniyle büyük sıkıntı yaşayacak.

Ege Bölgesi'nde zeytinin ana vatanı olarak bilinen Torbalı'da zeytin üreticisi bu yıl rekolte düşüşü nedeniyle büyük sıkıntı yaşayacak. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ülke genelinde yaptığı rekolte tahmin çalışmalarında korkutan bir tablo ortaya çıktı. Türkiye genelinde 170 milyona yaklaşan zeytin ağacı, yaklaşık olarak ortalama 200 bin ton zeytinyağı ve 450 bin ton sofralık zeytin üretimiyle 400 bini aşkın ailenin geçim kaynağı olan çok önemli bir ürün olan zeytin bu yıl üreticisini üzecek. Rekolte tahminleri, zeytin üretiminin 455 bin tondan 391 bin tona, zeytinyağı üretiminin de 201 bin tondan 141 bin tona gerileyeceğini ortaya koyuyor. Torbalı'da da durum pek farklı değil. Zeytin üretimi ile adından sıkça söz ettiren Torbalı'da da rekolte düşüşü yüzde 70-80 civarında.

ÇİFTÇİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Torbalı'ya bağlı dağ köylerinde yetişen zeytin yağmurun zamansız yağmasından dolayı az miktarda yetişecek. Zeytin ağaçları çiçekteyken yağan yağmur ağacın çiçeğini dökmesine ve erken dönemde filizlenmesine neden oldu. Saipler, Ahmetli, Yeniköy, Karakuyu, Ormanköy, Helvacı, Dağkızılca, Karaot, Karakızlar başta olmak üzere Torbalı'da yaklaşık 73 bin dönümlük bir alanda zeytin üretimi gerçekleştiriliyor. İlçe genelinde bin 200 üretici bulunurken, 2 milyona yakın zeytin ağacının bulunduğu ilçede her yıl 5 milyon litrenin üzerinde zeytinyağı üretiliyor. Gemlik, Edremit, Ayvalık, Domat gibi zeytin çeşitlerinin üretiminin yapıldığı Torbalı'da bu yıl yaşanacak düşüş çiftçiyi kara kara düşündürüyor.

'TORBALI'DA DA YÜZDE 70-80 ORANINDA DÜŞÜŞ OLACAK'

Zeytindeki rekolte düşüşünün kendilerini düşündürdüğünü ifade eden Torbalı Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Buluş; "Yağmurun zamansız yağması, bazı ağaçlardan 1 yıl verim alıp 1 yıl alınamaması gibi nedenlerden dolayı bu yıl yüzde 70-80 gibi yüksek bir oranda düşüş olacak. Zeytinin az olacak olmasından dolayı zeytinyağı da az olacak. Bu da zeytinyağı fiyatlarının oldukça yüksek olacağına işaret ediyor. Zeytinyağı kıymete binecek. Elinde zeytinyağı olan yaşayacak. Kasım-Aralık-Ocak aylarında zeytinler toplanmaya başlayacak. Torbalılı üreticimizin bu sıkıntıdan çok fazla etkilenmemesi için Birlik olarak elimizden geleni yapacağız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü yetkilileri ile sık sık toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılarda alınan kararları önümüzdeki günlerde açıklayacağız" dedi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Torbalı Türkiye Ege Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title