Haberler

Toplu Ulaşımda Kar Hedefi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, raylı sistem yolcu taşıma kapasitesini yüzde 50'lere çıkardıkları zaman ulaşımda kar sağlamaya başlayacaklarını, ayrıca kent içindeki minibüs ve otobüslerin de "Kent Kart" sistemine entegre...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, raylı sistem yolcu taşıma kapasitesini yüzde 50'lere çıkardıkları zaman ulaşımda kar sağlamaya başlayacaklarını, ayrıca kent içindeki minibüs ve otobüslerin de "Kent Kart" sistemine entegre olmasıyla ciddi bir rahatlama yaşayacaklarını söyledi.

Kent içi toplu ulaşım hizmeti veren İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZULAŞ A.Ş.,

filosunu son model otobüslerle güçlendirdi. Otokar firması, İzmir için özel üretilen 100 adet otobüsü tamamlayarak İZULAŞ'a teslim etti. Otobüslerin hizmete alımı için Karşıyaka Rekreasyon Alanı'nda düzenlenen törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, meclis üyeleri, belediye bürokratları ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, toplu ulaşım çalışmaları hakkında bilgi sunarak hedeflerinin raylı sisteme ağırlık vermek olduğunu söyledi. Başkan Kocaoğlu, raylı sistemde taşınan yolcu sayısını yüzde 50'lere çıkardıkları ve kent içindeki minibüs ile otobüsleri "Kent Kart" sistemine entegre ettikleri takdirde toplu ulaşımda kar sağlamaya başlayacaklarını ifade etti. Bu çalışmayı hayata geçirmek için mevzuat düzenlemesinin gerektiğini söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle konuştu:

Kent içinde ve ilçelerde hem minibüsleri hem de ilçelere ait otobüs kooperatiflerini "Kent Kart" sisteminde birleştirmek istediklerini belirten Başkan Kocaoğlu, bu çalışmayı hayata geçirmek için mevzuat düzenlemesinin gerektiğini söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle konuştu: "Yeni bağlanan yerlerdeki nakliye otobüs kooperatiflerini ve 1117 minübüsü kent kart sistemine alırsak, ulaşımda ciddi anlamda entegrasyon ve rahatlama olacak. Onların ticari işletme vasfından dolayı bizim gibi fazla eleman çalıştırmadıklarından, aynı fiyata taşıdıklarında hem para kazanacaklar hem de bizim yükümüz ve ESHOT'un zararı azalacak. Biz üzerimize düşen görevlerimizi yapıyoruz. Bu sistemi uygulamak için Ulaştırma Bakanlığı'na bu modeli anlatan yazılar gönderdik ve olumsuz cevap aldık. Ancak işin peşini bırakmayacağız. Bu modelin İzmir, İstanbul, Ankara gibi büyük kentler için zorunlu olduğuna inanıyoruz".

ANKARA'YA MESAJ

Konak ve Karşıyaka tramvay projelerinin yatırım programına alınması için Devlet Planlama Teşkilatı'ndan (DPT) onay beklediklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, tramvay için gerekli olan krediyi de bulduklarını ancak bekledikleri onayı henüz alamadıklarını ifade etti. Başkan Kocaoğlu, "DPT'ten izin alamazsak, yerli bankalardan yüksek faizli kredi almak durumunda kalacağız. Yeni fuar alanında 274 milyon liralık proje gerçekleştiriyoruz. ya onu bekleyeceğiz ya da DPT'den alacağımız izinle hemen ihaleye çıkıp projelerimizi hayata geçireceğiz. Sayın Bakan Binali Yıldırım da DPT'ten bu onayın çıkması için uğraşıyor, ancak o da çeşitli nedenlerle henüz onay alamadı. Bu İzmir için çok önemli bir proje. Buradan Kalkınma Bakanlığı'na ve DPT'ye, İzmir'in bu önemli iki projesinin onayının verilmesi talebini yineliyoruz. Kapalı kapılar ardında hep konuştuk, kamuoyuyla paylaşmadık, ama artık bu taleplerimizi sesli dile getiriyoruz" diye konuştu.

"BELEDİYELER HOLDİNG DEĞİL"

Kamu kurumlarında zarar olamayacağını, hizmetin önemli olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Son günlerde belediye şirketlerinin zararlarından dem vurarak haberler yapılıyor. Ana zarar kalemimiz ulaşımdır. En büyük zararı İZULAŞ, İZDENİZ ve ESHOT'a personel sağlayan İZELMAN yapmaktadır. 11 şirket, belediye hizmetleri yapmak üzere kuruldu. ESHOT'un zararından kimse bahsetmemektedir. Zararı hepsinden büyüktür, ama kimse dem vuramamaktadır, zaten vurmamalıdır da. Eğer belediye şirketleri, belediye yol yapıp onu zarar hanesine yazacaksa, belediye arıtma yapıp onu zarar hanesine yazacaksa, çamur kurutma yapıp zarar hanesine yazacaksa, bu belediye hizmetleri holding gibi, ticari müessese gibi başka hizmet olur. Belediyelere Hazine'den, İller Bankası'ndan her sene para verilmez. Bir sermaye verilir, 'bunu çalıştır' denir. Belediyeler böyle kurumlar değildir. Demiryolları zarar ediyor diye yatırım yapmamak olmaz. Karayolları sıfır kar ile çalışır. Devlet ve hükümetler zarar etmezse, hükümetlerin her sene vergi toplamasının bir gereği yoktur. Devlet kurumları, yaptıkları hizmet karşılığında zarar ederler. Tüm dünyada ulaşım sübvanse ediliyor. Ulaşımın zarar etmemesi mümkün değil".

1363 OTOBÜS YENİLENDİ

Göreve geldiğinden bu yana 1363 otobüsü yenilediklerini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, belirli yerlerde, pik saatlerde eski otobüsleri çalıştırabileceklerini, ancak 100 adet daha körüklü otobüse ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Başkan Kocaoğlu, körüklü otobüs almak için ikinci kez ihaleye çıktıklarını ve onların da gelmesiyle birlikte ulaşımdaki otobüs filosunun yaşının 5'e düşeceğini bildirdi.

İzmir ulaşımında raylı sisteme ağırlık vermek istediklerini dile getiren Başkan Kocaoğlu, şu anda yolcuların yaklaşık yüzde 25'ini raylı sistemle taşıdıklarını bu oranın yüzde 50'lere çıkması ve günlük 750 bin yolcu sayısını bulmaları durumunda ulaşım maliyetlerince ciddi anlamda düşüş meydana geleceğini söyledi. Ulaşımda 90 dakika uygulamasının devam edeceğini de bildiren Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bu uygulama belediyeyi zarara sokuyor gibi görünse de, görece kar etmektedir. Bu sistem yolcu sayımızı yüzde 35 artırdı. Ciromuz da yüzde 15 arttı. Kullanımı artırdık. Kent içi ulaşımı artırarak, insanları evinden sokağa çıkardık" dedi.

DİKİZ AYNASI YERİNE KAMERA VAR

İzmir için özel olarak üretilen Otokar Kent serisi otobüsler, alçak tabanı, engelli binişine uygun rampası, yana yatma kabiliyeti, kliması ve çevreci motoruyla artık İzmirlilerin alıştığı tüm özellikleri bünyesinde barındırıyor. Yeni otobüslerle birlikte İzmirliler ilk kez kameralarla donatılmış otobüslerle seyahat etmeninin güvenini de yaşayacak. Bugüne dek orta ve arka kapıdan inen yolcuları dikiz aynalarına bakarak takip etmeye çalışan sürücüler, kameralar sayesinde önlerindeki ekrandan kapıların kontrolünü sağlayabilecek.

Otobüslerde bulunan motor yangın ikaz ve söndürme sistemi, olası motor yangınlarına otomatik olarak müdahale ediyor. Kapı açıkken otobüsün hareket etmesini engelleyen sistem sayesinde de üzücü olayların önüne geçiliyor. Konforlu bir yolculuk için gereken tüm unsurları bünyesinde barındıran İzmir'in yeni otobüsleri, sahip olduğu geri vites kamerasıyla da sürüş güvenliği açısından gelişmiş imkanlar sunuyor. Led tipi gündüz farları da İzmir'de toplu ulaşım açısından bir ilk olacak.

(BK-)

25.11.2012 16: 17: 15

TSI

NNNN - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Devlet Planlama Teşkilatı Aziz Kocaoğlu Otokar Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title