Haberler

Toplu Görüşmelerin 4.turu Kadınlar Tarafından Protesto Edildi

Memurların 2011 Mali ve Sosyal Haklarını Belirlemek İçin Başbakanlık Merkez Binada 4.kez Bir Araya Gelen Yetkili Sendikalar ve Kamu İşveren Kurulu, Kadınlar Tarafından Protesto Edildi. Kesk Kadın Sekreteri Morsunbul, Yaptığı Açıklamada, Hükümet Kamu Emekçisi Kadınların Taleplerini Karşılamalıdır Diyerek, 4. Görüşme Oturumunun Tiyatral Gösteri Olmaktan İleri Gidemediğini Savundu.

Memurların 2011 mali ve sosyal haklarını belirlemek için Başbakanlık merkez binada 4.kez bir araya gelen yetkili sendikalar ve Kamu İşveren Kurulu, kadınlar tarafından protesto edildi. KESK Kadın Sekreteri Songül Morsunbul, yaptığı açıklamada, hükümet kamu emekçisi kadınların taleplerini karşılamalıdır diyerek, 4. görüşme oturumunun tiyatral gösteri olmaktan ileri gidemediğini savundu.

Ankara Güvenpark'ta bir araya gelen KESK temsilcileri yaptıkları açıklamada, toplu görüşmelerin 4. turunun da memurlara herhangi bir şey kazandırmayacağını ifade etti. Toplu görüşmeli senaryonun 4. perdesine hoş geldiniz diyerek sözlerine başlayan Morsunbul, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:

"Hikayemizi yıllardır takip ediyorsunuz. Kimin emekçilerin hakkı için, kimin sermayenin hakları için mücadele ettiğine tanıksınız. Tanıklık ettiğiniz ve hiç kimsenin itiraf edemediği bir tek KESK'in ve KESK'li kadınların itiraf edebileceği bir şey daha var: 8 yıldan bu yana toplu görüşme masasının bir yanındaki erkeklerin buyurucu, diğer yanındakilerin ise uyucu ve uygulayıcılar olduğunu kimse görmedi. Biz "yaramaz" KESK'liler yıllardır toplu görüşmenin toplu sözleşme olması gerektiğini ısrarla vurguladık. 20 yıllık fiili ve meşru zeminde sürdürdüğümüz mücadelemizde toplumsal cinsiyet eşitsizliğini her eylem ve etkinliğimizde, her çalışmamızda ısrarla dile getirdik. Bu aşamada 4. görüşme oturumu tiyatral gösterisi halen daha devam ettirilmekte ve bu süreç ne çalışanların sorunları açısından, ne de özellikle kadınlar açısından somut ve çözümleyici olmayacaktır."

-CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ TALEPLERİMİZ PAZARLIK KONUSU HALİNE GELDİ"

AKP Hükümeti'nin bu yıl da toplu sözleşme haklarını yok saydıklarını ifade eden Morsunbul, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hükümet, sendikal haklarımız olan özlük, ekonomik ve cinsiyet eşitsizliği taleplerimizi pazarlık konusu haline getirmeye devam ettirmektedir. Uluslararası sözleşmeleri ve anayasal hakları kendi elleri ile çiğnemekte ve uygulatmamaktadır. Tüm bu emek düşmanlığı politikalarını çalışma alanlarında yaygınlaştırdığı gibi, çalışan kadınları da yaşamın her alanında ikincilleştiren, cinsiyet politikaları ile daraltan yaklaşımında ısrar etmektedir. Hükümetin ve sözcülerinin tüm yaldızlı söylemlerine rağmen, çok eşli başbakan danışmanına göz yummaları ve çocuk sayılarımıza karışmaları siyasal iktidarın zihniyetini açıkça ortaya koymaktadır. Bugün sorunumuz sadece siyasi iktidarla da sınırlı değildir. Muhatabımız tabii ki siyasal iktidar ve hükümettir, ama diğer bir yandan, çalışma alanlarımızdaki diğer konfederasyonların ve yöneticilerinin de kadına bakış açısı aynı zihniyet ürünüdür.

Başbakan kendi ağzıyla şunu itiraf etmiştir aslında, "Kadın erkek eşitliğine inanmıyorum, inanılması gereken şey fırsat eşitliğidir'. Bu da, Türkiye'nin yeni siyaset dilini göstermektedir. Bu dil liberal ve muhafazakar politikaların dilidir. Yetki alanlarının tümünü erkek temsiliyeti ile dolduran AKP bakanlıklarda, valiliklerde, kaymakamlıklarda ve tüm yüksek kademelerde erkek yönetici görmek istemektedir. Bunun sonucu olarak da bugünkü çalışma yaşamı, hukuku, yasaları bu zihniyetin rahat hareket edebilmesi ve güçlendirilmesi için şekillendirilmektedir."

-KADINLAR TALEPLERİNİ SIRALADI-

Toplu görüşme masasında kadınlar lehine çıkmasını istedikleri talepleri Morsunbul şu şekilde sıraladı:

- Kadınların Toplu Sözleşme talepleri yok sayılmasın

- Kadın emeği kadınsız pazarlık konusu yapılmasın

- ILO- Pekin ve Pekin +5 - CEDAW Sözleşmelerinin gerekleri derhal yerine getirilsin.

- Aile, kira, çocuk yardımlarında kadınlar aleyhine düzenlemeler kaldırılsın

- Kapatılan, özelleştirilen kreşlerimiz ücretsiz kullanıma açılsın

- Süt izinlerimiz yol süresi hariç 3 saate çıkarılsın ve bebek 1 yaşına gelene kadar uygulansın

- Doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 16 hafta olmak üzere toplam 24 hafta doğum izni verilsin

- Hamilelik ve emzirme süresince kadınlar, nöbet, vardiya, mesai gibi fazla çalışmaya tabi tutulmasın

- Ücretli ve ücretsiz doğum izinlerinde kadınların sosyal ve özlük hakları kayba uğramasın

- İş yerinde cinsel taciz hizmet içi eğitimlerin konusu haline getirilsin, önleyici düzenlemeler uygulamaya konulsun

- Tüm bu talepler güvenceli iş, kadrolu istihdam talebimiz gereği 4/B ve 4/C'ye göre çalışan sözleşmeli kamu emekçilerine de yansıtılsın

-8 Mart'ta kamu emekçisi kadınlar ücretli izinli sayılsın (ANKA)

(BRŞ/ES/HF)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'i jandarma personeli 7 yaralı

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'i jandarma personeli 7 yaralı

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title