Haberler

TOKİ'nin Ataköy'deki Projelerine Yönelik İddialar

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı: "Hazineye yük olmadan, kamu kaynağı harcamadan, bölge ayırımı yapmadan kamu yararına her türlü yatırımı gerçekleştiren TOKİ, amaçlı, yanlı, karalayıcı ve yatırımları durdurmaya yönelik bu yıpratıcı oluşumları hak etmemektedir.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İstanbul'un Bakırköy ilçesine bağlı Ataköy'de yürütülen bazı projelerine yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını, tüm iş ve işlemlerinin mevzuat, kanun ve yönetmeliklere uygun olduğunu belirtti.

TOKİ'den yapılan yazılı açıklamada, dün ve bugün çeşitli basın yayın organlarında yer alan, Ataköy'de yürütülen bazı projelerle ilgili haberler üzerine kamuoyunu doğru bilgilendirme ihtiyacının ortaya çıktığı bildirildi.

Açıklamada, haberlerde Bakırköy Zeytinli Mahallesi'ndeki 564 ada 160, 161, 162 parsellerle ilgili "Kıyı Kanunu'nun çiğnendiği, 2 emsal kuralına uyulmadığı, tarihi Baruthane binalarının olduğu yerle komşu parsellerde inşaat için Koruma Kurulu'ndan izin alınmadığı, Kurula başvurulmadığı" şeklinde gerçek dışı ve ciddiyetle bağdaşmayan iddialarda bulunulduğu belirtildi.

Koruma Kurulu'na başvurulmadığı ve izin alınmadığı iddialarının hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığına işaret edilen açıklamada, Zeytinlik Mahallesi'ndeki 564 ada ve 160 parselin bulunduğu alanın, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 20 Mart 1991'de onaylanan 1/1000 ölçekli imar planlarında emsal 2,00 yapılanma koşullu turizm ve rekreasyon alanı olarak belirlendiği ifade edildi.

Parsel üzerinde tescilli Baruthane yapıları ile tescilli ağaçların bulunduğu bildirilen açıklamada, 160 parselde bu uygulama imar planı doğrultusunda hazırlanan Ataköy Otel-Çarşı Kompleksi Projesi'nin, öncelikle TOKİ tarafından onaylandıktan sonra, yürürlükteki kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde ilgili tüm resmi kurum onaylarının da tamamlandığı belirtildi.

-"İnşaat ruhsatı düzenlendi"

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Bu kapsamda TOKİ tarafından onaylanan 160 parseldeki avan projeye ilişkin, 14 Şubat 2012 tarihli İstanbul VII Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ile 160 parsel üzerindeki tescilli Baruthane yapılarına ilişkin rölöve ve rölöve analiz paftaları onaylanmıştır. Ayrıca Kurul kararında Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğünce kazı çalışması yapılması istenmiş, bu kapsamda 1174 sayılı İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü yazı eki 20 Nisan 2012 tarihli raporu tamamlanarak, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'na iletilmiştir. Bu Müzeler Müdürlüğü raporu, alanda yapılması planlanan yapılar göz önünde bulundurularak hazırlanmış, raporda mimari proje-vaziyet planında çalışma yapılan bölgeler gösterilmiştir.

177 sayılı İstanbul I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ile tescilli yapılara ilişkin İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğünün uzman raporu doğrultusunda restitüsyon projeleri onaylanmıştır. 244 sayılı İstanbul I Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ile tescilli yapılara ilişkin restorasyon projesi onaylanmış olup, parseldeki ağaçlar ve tescilli ağaçlarla ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonunun görüşünün alınması gerektiği belirtilmiştir."

Açıklamada, 160 parsele ilişkin Bakırköy Belediye Başkanlığından alınan imar durum belgesinde de "Parselde tescilli 4 baruthane binası ve korunması gerekli ağaçlar bulunduğundan uygulama aşamasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul 3 No'lu Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu'ndan görüş alınacaktır" ibaresi doğrultusunda, İstanbul 3. Bölge Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu kararıyla, üzerinde tescilli yapılar ve yapılması düşünülen Ataköy Otel-Çarşı Kompleksi mimari avan projesiyle ilişkisinin gösterildiği projelerin onaylandığı belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı İmar Müdürlüğünün yazısıyla avan projenin onaylanarak gereği için Bakırköy Belediye Başkanlığına gönderildiği bildirilen açıklamada, Bakırköy Belediye Başkanlığınca Zeytinlik Mahallesi 564 ada 160 parsele ilişkin 12 Mart 2013 tarihiyle inşaat ruhsatının düzenlendiği ifade edildi.

Açıklamada, parselde bulunan ağaçlar ve tescilli ağaca ilişkin hazırlatılan ağaç transplantasyon raporu ve ekindeki ağaç taşıma planlarının, İstanbul 5 No'lu Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonunun kararıyla onaylandığı ve karar doğrultusunda bir kısım ağaçların bakımının yapıldığı vurgulandı.

-Emsal 1,40'a düşürüldü"

"Emsal 2 kuralına uyulmadığı iddiası gerçek dışı olduğu gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca emsal 1,40'a düşürülmüştür. 161 ve 162 parselde de projeler Koruma Kurulu kararıyla onaylanmıştır" ifadesine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"160 parselin bitişiğindeki Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı işi kapsamında 161 ve 162 parsel, 14 Ağustos 1997 tasdik tarihli 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'nda emsal 2,00 yapılanma koşullu turizm ve rekreasyon alanıdır. Bu alana ilişkin hazırlanan 7 yapı bloğunun bulunduğu mimari avan proje 453 No'lu İstanbul VII Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla onaylanmıştır. Bakırköy Belediye Başkanlığının 1 Aralık 2011 tarih ve 5934 sayılı ruhsatıyla da inşaat ruhsat izinleri alınmıştır.

Ancak sahil düzenlemesiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 6 Eylül 2011 tarihli yazılarıyla Ataköy sahilinin halkın kullanımına açılmasına ilişkin düzenlemenin yapılabilmesi için tüm imar işlemleri durdurulmuş, inşaat ruhsatları revize edilmek üzere iptal edilmiştir. Bu kez Koruma Bölge Kurulu kararıyla 7 blok olarak onaylanan mimari avan proje Bakanlığın bu yazısına istinaden yeniden düzenlenerek, 4 Temmuz 2011'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kanun Hükmünde Kararname uyarınca, Bakanlıkça proje revizesi yapılarak 2 blok iptal edilerek, blok sayısı 7'den 5'e indirilmiştir. En önemlisi 1991'de onanan 1/1000 ölçekli imar planındaki 2 emsal, çevre ve kamu menfaati gözetilerek 1,40 emsale düşürülmüş, yapılmaya çalışılan tüm karalamaların aksine bölgeye sunulacak hizmette kamu yararı ön planda tutulmuştur."

-Kıyı Kanunu'nun çiğnendiği ve "camide rüşvet" iddiaları

Kıyı Kanunu'nun çiğnendiği iddiasının doğru olmadığına işaret edilen açıklamada, imar planında 20 metre olan kıyı kenar çizgisi çekme mesafesinin düzenlenerek, kıyı çizgisinin 50 metreye çıkarıldığı bildirildi. Kıyıda kamunun kullanımı için 50 metre genişliğinde alanlar ayrıldığı belirtilen açıklamada, projenin bu şekilde 6 Aralık 2012 tarihli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Merkez Komisyonu kararıyla onaylandığı bildirildi.

Açıklamada, "(camide rüşvet verildi) başlığıyla kurul kararının değiştirilmesinin istendiği" şeklinde verilen iddianın da gerçek dışı, son derece çirkin ve karalayıcı olduğu kaydedildi.

Açıklamada, şu değerlendirmeler yer aldı:

"Bu çalışmalarla birlikte yıllardır atıl kalan, halkın kullanımına kapalı tutulan ve değişik amaçlara alet edilen bu kamu parseli, 1991'de yapılan ama bir türlü uygulanamayan imar planındaki amaca uygun ancak olumlu iyileştirme yapılarak uygulamaya konulan bir nitelik kazanmakla kalmayacak, elde edilen gelirle de kentsel dönüşüm projeleriyle dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın konut sahibi olmalarına katkı sağlayacaktır. Ayrıca Ataköy sahili geniş kapsamlı olarak ilk kez halkın kullanımına imarda yapılan müspet uygulamalarla açılmış olacaktır.

Hazineye yük olmadan, kamu kaynağı harcamadan Türkiye'nin 81 il, 900 ilçe, köy ve beldesinde bölge ayırımı yapmadan kamu yararına her türlü yatırımı gerçekleştiren TOKİ, amaçlı, yanlı, karalayıcı ve yatırımları durdurmaya yönelik bu yıpratıcı oluşumları hak etmemektedir. Tüm iş  ve işlemlerimiz mevzuat, kanun ve yönetmeliklere uygundur." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Bakırköy İstanbul Ataköy Politika Güncel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

Bakmadan Geçme

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title