Haberler

TMO'nun Mısır Alımı Üreticiyi Rahatlattı

Türkiye'de en erken mısır hasadının yapıldığı Çukurova'da üreticinin sabırsızlıkla beklediği Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alıma başlaması hem üretici hem de tüccarı sevindirdi.

Türkiye'de en erken mısır hasadının yapıldığı Çukurova'da üreticinin sabırsızlıkla beklediği Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alıma başlaması hem üretici hem de tüccarı sevindirdi.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çukurova'da mısır üreticisinin sabırsızlıkla beklediği alım fiyatlarının açıklanması ve alımların başlamasının güzel bir gelişme olduğunu söyledi.

TMO'nun açıkladığı fiyatın önemli olmadığını aktaran Girmen, şöyle devam etti:

"Bizim için TMO'nun açıkladığı alım fiyatından ziyade mısır alımında devreye girmesi çok daha önemli. Verilen rakamın yeterli olup olmadığını tartışmak gereksiz. Asıl önemli olan alım konusunda TMO'nun devreye girmesi. Bunlar TMO'dan beklediğimiz şeyler. Şu an alımlar oldukça hızlı yapılıyor. Bu uygulamadan memnunuz. Ancak bundan sonraki hasat dönemlerinde fiyatların açıklanıp alımlara ne zaman başlanacağı konusunda TMO'nun bizlerle karşılıklı istişare yapmasının daha doğru olacağına inanıyorum."

TMO'nun devreye girmesiyle piyasaların önünün açıldığını ifade eden Girmen, şunları kaydetti:

"Şu an Adana'da mısır hasadı sona ermek üzere. "TMO'nun devreye girmesiyle hem üretici hem alıcı hem de piyasa rahat nefes aldı. Özellikle alım yapan tüccarlar, önlerini daha rahat görmeye başladı. TMO'nun alımı geciktirmesinde kendi açısından haklı yönleri var. Şu an hasat edilen mısırda nem oranı yüksek. TMO, fiyatı geciktirerek bu nem oranının düşmesini bekliyor. Kendi çaplarında haklılar. Bu konuda üreticilerimizin de yanlışları var. Ürün hala nemliyken hasat ediliyor. Bu yanlış. Bu yanlış yapılarak piyasanın düşmesine yol açılıyor. TMO'da 'Ben yaş mısır alamam' diyor. Nemin düşmesi için fiyatı geciktirdiklerini söylüyor. Bu konuda haklılar ancak yine de alım zamanı konusunda bu konuda en iyiyi bilen biz üreticilerle bir araya gelerek istişarede bulunulması en doğru karar olacaktır."

TMO, 2015 yılı mısır müdahale alım fiyatını ton başına 725 lira olarak açıklamıştı. Mısıra, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da ton başına 55,4 lira prim desteği veriyor.

Kaynak: AA / Yerel

Toprak Mahsulleri Ofisi Çukurova Türkiye Yerel Haberler

500

Yorumlar (2)

şükrü ADEMHAN:

kaç çiftçinim malını alabildi acaba?

0
0
yanıtYanıtla
tevfik saracoğlu:

karamanda randevu alıp misiri tmo veremiyoruz bir haftadan beri yağmurdan dolayı mısır derimi yapılmıyor ama yinede randevu alamıyoruz tüccar köylüdem 55 60 kuruşa misir alıyor ofise veremiyor tüccar veriyor akp ve tüccar köylüyü bitirmeye calışıyor

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title